Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Υπερκατανάλωση αντιβιοτικών στην Ελλάδα

 

Τα αντιβιοτικά έχουν σώσει αμέτρητες ζωές από την ανακάλυψη της πενικιλίνης το 1928 καθώς συνετέλεσαν στο να ανασταλεί η εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών. Ωστόσο, υποστηρίζεται, πως η κατάχρησή τους ανά τον κόσμο έχει μειώσει στο έπακρο την αποτελεσματικότητά τους και τα βακτήρια που είναι πλέον ανθεκτικά στα αντιβιοτικά εμφανίζονται όλο και συχνότερα και με αυξανόμενο ρυθμό.
Ταυτόχρονα, η παραγωγή νέων αντιβιοτικών είναι σχεδόν ανύπαρκτη ή πραγματοποιείται σε πολύ αργούς ρυθμούς, στην καλύτερη περίπτωση.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σύμφωνα με τον Στάθη Σκληρό, γενικό ιατρό και πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά των Αντιβιοτικών, αναφέρει ότι έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που η πανδημία της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά έχει γίνει μια παγκόσμια κρίση υγείας. «Είναι ένα “σιωπηλό τσουνάμι” που χωρίς ήχο “βρυχάται” σ’ όλο τον κόσμο και απειλεί να καταστρέψει όλους τους πυλώνες πάνω στους οποίους είναι χτισμένη η σύγχρονη ιατρική». Υπογραμμίζεται επίσης, ότι αυτή η κατάσταση απαιτεί άμεση δράση και όλοι πρέπει να μοιράζονται την ευθύνη για τη διατήρηση των αντιβιοτικών για τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές.
Στην Ελλάδα, τα στατιστικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι η κατανάλωση αντιβιοτικών είναι μεγαλύτερη σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Η λήψη αντιβιοτικών για λάθος λόγους, όπως για το κρυολόγημα, τη γρίπη ή τον πονόλαιμο, δεν έχει κανένα όφελος και μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες στον οργανισμό μας, υποστηρίζουν οι ειδικοί και επαναλαμβάνουν ότι τα αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τη θεραπεία λοιμώξεων που προκαλούνται από μικρόβια και όχι από ιούς.
Υπάρχουν περισσότερα από 250 είδη ιών που προκαλούν τα ίδια συμπτώματα, δηλαδή καταρροή, βήχα, συνάχι, πονόλαιμο, δακρύρροια και χαμηλό πυρετό (κάτω από 38 βαθμούς). Οι περισσότερες όμως από τις λοιμώξεις που μας συμβαίνουν, θεραπεύονται από μόνες τους μέσα σε διάστημα μικρότερο ή μεγαλύτερο των τριών ημερών, αναφέρει ο κ. Σκληρός, υπογραμμίζοντας ότι τα περισσότερα κρυολογήματα και η γρίπη, οφείλονται σε ιούς ενάντια στους οποίους τα αντιβιοτικά δεν είναι αποτελεσματικά.
«Δώστε  χρόνο στον εαυτό σας να αναρρώσει», συμβουλεύει ο κ. Σκληρός και απευθυνθείτε στο γιατρό ή στον φαρμακοποιό σας και μόνο όταν εκείνοι σας δώσουν κάποια αγωγή με αντιβίωση, λαμβάνετε τα αντιβιοτικά, ακριβώς όπως ορίζει η συνταγή. Οπως λέει ο κ. Σκληρός, δεν σταματάτε το φάρμακο απλώς όταν αισθανόσαστε καλύτερα.
Η μικρότερη διάρκεια της αγωγής σημαίνει ότι δεν εξοντώνονται όλα τα βακτηρίδια, παρά μόνο τα πιο ευάλωτα. Επίσης, αν μειώσετε τη διάρκεια της θεραπείας ή τις δόσεις, ή δεν τηρήσετε τη συχνότητα λήψης τους, τότε δεν θα υπάρχει αρκετή ποσότητα φαρμάκου στον οργανισμό σας, τα βακτήρια θα επιβιώσουν και μπορεί να γίνουν πιο ανθεκτικά.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα