Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Υπερωκεάνιο φτάνει από τη Νέα Υόρκη με ομογενείς για Κρητικό Γάμο

Την 21η Ιουλίου κατέπλευσε στο λιμάνι της Σούδας το υπερωκεάνιο “Βασίλισσα Φρειδερίκη” προερχόμενο απ’ ευθείας από Νέα Υόρκη για να αποβιβάσει περισσοτέρους από διακοσίους ομογενείς.
Εκεί τους υποδέχθηκαν ο Επίσκοπος Αγαθάγγελος Ξηρουχάκης, ο Νομάρχης, ο Δήμαρχος και άλλες αρχές και πλήθος Χανιωτών. Μετά την υποδοχή κατευθύνθηκαν στην Μητρόπολη Χανιών όπου τελέσθηκε δοξολογία και στη συνεχεία κατέθεσαν στέφανο στον τάφο του Ελ. Βενιζέλου και το άγαλμα της Ελευθερίας και κάποια ώρα επισκέφθηκαν και την οικία Βενιζέλου στις Μουρνιές.
Προς τιμήν τους είχε ξεκινήσει από μήνες πριν η διοργάνωση ενός πραγματικού Κρητικού γάμου από τον θαυμαστό για τη δράση εκείνο την περίοδο Τουριστικό Σύνδεσμο “Κρήτη” που προσέφερε στον τουρισμό των Χανιών ανεκτίμητες υπηρεσίες.
Ψυχή του Συνδέσμου ήταν οι αείμνηστοι Ασπασία Γκαζή, Αρ. Ξενάκη,  Γεώργιος Πλυμάκης, Αντ. Σεργεντάνης, Στεφ. Μυλωνάκης, Ε. Μυλωνάκη και άλλοι.
Ιδέα του Γ. Πλυμάκη, και πρωτεργάτη στην υλοποίηση της, ήταν της τέλεσης του Κρητικού γάμου όπου στέφθηκε από επιτυχία και το γεγονός είχε πανελλήνια απήχηση.
Από μήνες είχε σταλεί εγκύκλιος σε όλες τις κοινότητες του νομού Χανιών που τελικά συμμετείχαν δεκαεπτά από αυτές με γαμουλιώτες τραγουδιστές, χορευτές κλπ κλπ. Βρέθηκε και το ζευγάρι που θα πραγματοποιούσε τον γάμο του πανηγυρικά και όλα ξεκίνησαν την 22η Ιουλίου με συγκέντρωση στα Πευκάκια Νέας Χωράς και τέλεση του γάμου στον Ναό Αγίου Κων/νου και Ελένης. Στη συνεχεία ξεκίνησε παραδοσιακή πομπή με την έξης σειρά: Μπροστά το μπαϊράκι (σημαία) του γάμου. Στη συνεχεία οι οργανοπαίκτες. Μετά το ζευγάρι έφιππο. Οι βρακοφόροι και χορευτές οι περισσότεροι έφιπποι. Οι δεσποινίδες από τον Φούρνε έφιπποι. 0ι Γαμουλιώτες του γαμβρού και της νύφης οι περισσότεροι έφιπποι και άλλοι.
Η μεγαλειώδης πομπή διέσχισε τις οδούς Σκαλίδη, X. Μιχάλη Γιάνναρη, πλατεία Δ. Αγοράς, Τζανακάκη, και από την πλατεία δικαστηρίων την τότε Βασ. Κων/νου για να καταλήξει στο Εθνικό Στάδιο όπου επακολούθησαν σχεδόν μέχρι πρωίας οι Κρητικοί χοροί, τα τραγούδια της τάβλας και άλλα.
Οι ομογενείς ήταν και οι κουμπάροι του γάμου και που  τελικά είχαν μια μοναδική εμπειρία και έμειναν κατενθουσιασμένοι και για χρονιά περιέγραφαν το γεγονός.
Γαμπρός πρέπει να ήταν ο Εμμ. Λιγοξυγκάκης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα