Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

Υπερσύγχρονα πλοία στο λιμάνι της Σούδας για έρευνες υδρογονανθράκων (φωτ.)

Στο λιμάνι της Σούδας έχει “δέσει” το ρυμουλκό “Skandi Stord Bergen”, το οποίο χρησιμοποιείται -σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία DOF SUBSEA- για υποθαλάσσιες έρευνες και εργασίες για την υπεράκτια βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου. Το ρυμουλκό, που έχει σημαία Νορβηγίας, αγκυροβόλησε στο λιμάνι της Σούδας στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας και αναμένεται να παραμείνει και για το επόμενο χρονικό διάστημα σύμφωνα με πληροφορίες απ’ το Λιμεναρχείο.

Το υπερσύγχρονο πλοίο διαθέτει γερανό, μικρότερα σκάφη και μπορεί να επιχειρήσει σε βάθος χιλιάδων μέτρων. Η εταιρεία που έχει αγοράσει ή εκμισθώσει το ρυμουλκό δεν είναι γνωστή. Ωστόσο, σύμφωνα με το site της κατασκευάστριας εταιρείας “DOF Subsea AS”, που είναι ο κορυφαίος πάροχος ολοκληρωμένων υποβρύχιων λύσεων για την υπεράκτια βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου σ’ όλο τον κόσμο, το πλοίο πωλήθηκε πρόπερσι σε διεθνή αγοραστή του οποίου το όνομα δεν είναι ανακοινώσιμο και παραδόθηκε στους νέους ιδιοκτήτες στις αρχές του 2014 με εκτιμώμενη αξία 200 εκατομμύρια Κορώνες Νορβηγίας (ΝΟΚ).

Είναι αξιοσημείωτο πως στο ίδιο σημείο που βρίσκεται το ρυμουλκό, έχουν δέσει και δύο πλοία ίδιου τύπου της εταιρείας “MAERSK TRACER, θυγατρική της οποίας ασχολείται με γεωτρήσεις με σημαία επίσης Σκανδιναβικής χώρας και συγκεκριμένα Δανίας.

Οπως φαίνεται και από τις εργασίες που αναπτύσσει και εκτελεί το συγκεκριμένο ρυμουλκό, πιθανολογείται ότι η δραστηριότητά του συνδέεται με τις υποθαλάσσιες έρευνες, οι οποίες γίνονται στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή των Χανίων και νότια της Κρήτης για την ύπαρξη υδρογονανθράκων. Πάντως η παρουσία του Νορβηγικού ρυμουλκού στο λιμάνι της Σούδας δεν φαίνεται να επιβεβαιώνει δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία το project αξιοποίησης των εγχώριων υδρογονανθράκων έχει… “μπλοκάρει”.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο διαγωνισμός για την παραχώρηση 20 οικοπέδων σε Κρήτη και Ιόνιο, παρά την αρνητική συγκυρία των ιδιαίτερα χαμηλών τιμών του πετρελαίου, κατάφερε να συγκεντρώσει προσφορές για τρία οικόπεδα και να προσελκύσει το ενδιαφέρον μίας μεγάλης πολυεθνικής. Αυτή δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως, πληροφορίες όμως που δεν έχουν διαψευστεί, αναφέρουν ότι πρόκειται για τη Γαλλική “Total” που από κοινού με τα ΕΛ.ΠΕ. υπέβαλε δύο προσφορές για δύο διαφορετικά οικόπεδα, ενώ ένα ακόμη οικόπεδο διεκδικούν αυτόνομα τα ΕΛ.ΠΕ.

Υπενθυμίζεται πως για τα πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης, αλλά και σε άλλες περιοχές είχε μιλήσει “Χ.Ν.” στις 24 Αυγούστου ο καθηγητής γεωλογίας και ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, Αντώνης Φώσκολος κάνοντας λόγο για “θησαυρό”. Ο κ. Φώσκολος είχε επισημάνει ότι νότια του κόλπου της Μεσσαράς, στο θαλάσσιο οικόπεδο 14 της ελληνικής Α.Ο.Ζ. υπάρχει μια περιοχή με 400 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ποσότητα αυτή βάσει το νόμου Μανιάτη, μπορεί να αποδίδει για τα επόμενα 25 χρόνια 5,5 δισ. ευρώ στην ελληνική κυβέρνηση και 1,1 δισ. ευρώ στην Περιφέρεια Κρήτης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα