Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου, 2024

Υπερβολικοί οι φόβοι ότι η συχνή χρήση του διαδικτύου αυξάνει το στρες των χρηστών, δείχνει νέα έρευνα

Οι συχνοί χρήστες γενικότερα του διαδικτύου και ειδικότερα των κοινωνικών δικτύων όπως το Facebook και το Twitter δεν έχουν μεγαλύτερο επίπεδο στρες σε σχέση με όσους δεν τα χρησιμοποιούν, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική έρευνα. Η μελέτη δείχνει ότι είναι μάλλον υπερβολικοί οι φόβοι πως η σύγχρονη τεχνολογία και κυρίως η συνεχής δικτύωση κάνει τους ανθρώπους πιο αγχωμένους.

Η έρευνα, που πραγματοποίησαν το κέντρο ερευνών Pew και το Πανεπιστήμιο Ράτγκερς σε 1.800 άτομα, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς και τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», συσχέτισε τη συχνότητα χρήσης της τεχνολογίας με τον βαθμό ικανοποίησης κάποιου από τη ζωή του. Το κεντρικό συμπέρασμα είναι ότι η τεχνολογία δεν «στρεσάρει» περισσότερο όσους την χρησιμοποιούν.

Η μελέτη, δείχνει μάλιστα ότι οι γυναίκες που χρησιμοποιούν τακτικά το Twitter, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες ανταλλαγής φωτογραφιών, έχουν λιγότερο στρες από ό,τι οι γυναίκες που δεν τις χρησιμοποιούν (μια διαφορά που δεν παρατηρείται μεταξύ των ανδρών χρηστών και των ανδρών μη χρηστών).
Μεταξύ των χρηστών, οι γυναίκες εμφανίζουν μεγαλύτερο άγχος έναντι των ανδρών. Όμως οι γυναίκες που χρησιμοποιούν συχνά τις νέες τεχνολογίες, εμφανίζουν κατά μέσο όρο 21% λιγότερο στρες σε σχέση με όσες δεν τις χρησιμοποιούν.

Από την άλλη, μια γυναίκα με ένα μέσο αριθμό φίλων στο Facebook έρχεται αντιμέτωπη με 13% περισσότερα στρεσογόνα συμβάντα (διαζύγια, θάνατοι κ.α.), ενώ ο μέσος άνδρας χρήστης του Facebook μαθαίνει 8% περισσότερα τέτοια γεγονότα.

Η έρευνα επιβεβαιώνει πως τα κοινωνικά δίκτυα είναι πιθανό να αυξήσουν όντως το άγχος ενός χρήστη, στο βαθμό που αυτός εκτίθεται συχνότερα σε ειδήσεις για τις δυσκολίες και τις τραυματικές εμπειρίες πιο στενών ανθρώπων του (θάνατοι, αρρώστιες, ανεργία κ.α.). Όταν όμως ο ίδιος χρήστης μαθαίνει μέσω Facebook για ανάλογα προβλήματα που δεν αφορούν δικούς του ανθρώπους, τότε το άγχος του φαίνεται να μειώνεται, ίσως επειδή ευγνωμονεί τον εαυτό του που δεν συμβαίνει και του ίδιου κάτι τέτοιο.

Σε γενικές γραμμές, σύμφωνα με τους ερευνητές, η νέα έρευνα μάλλον απομυθοποιεί τις φοβίες ορισμένων αναλυτών ότι το Ίντερνετ, τα κινητά τηλέφωνα και τα κοινωνικά δίκτυα έχουν παγιδέψει και χειροτερέψει την προσωπική ζωή των χρηστών.

«Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι οι χρήστες κοινωνικών δικτύων νώθουν περισσότερο στρες από ό,τι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν λιγότερο ή καθόλου τις ψηφιακές τεχνολογίες. Υπερεκτιμάμε τις επιπτώσεις που οι νέες τεχνολογίες έχουν στις ζωές μας» δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Κιθ Χάμπτον, καθηγητής κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Ράτγκερς.

Πάντως, άσχετα με τα ευρήματα της νέας έρευνας, μετά την επιθυμία για αδυνάτισμα και για κόψιμο του τσιγάρου, η «αποτοξίνωση» από τη διαδικτυακή ζωή (ο λεγόμενος και «ψηφιακός θάνατος») κερδίζει συνεχώς έδαφος, καθώς ολοένα περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να νιώσουν πιο ελεύθεροι από όλα αυτά τα «χρυσά δεσμά» της νέας τεχνολογίας που δένουν κάποιον, σχεδόν όλο το 24ωρο.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα