Ενημερωτικό κείμενο, που μοίρασε στους Σύρους πρόσφυγες που έχουν καταλύσει στην πλατεία Συντάγματος, κοινοποιεί στον Τύπο το υπουργείο Εσωτερικών και η Γενική Γραμματεία Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής.
Στο κείμενο γνωστοποιούνται όσα είχε επανειλημμένως διατυπώσει κατά τις αλλεπάλληλες συναντήσεις του με τους Σύρους πρόσφυγες ο Γ.Γ. Κοινωνικής Συνοχής Α. Συρίγος και τα οποία επεξηγήθηκαν εκ νέου στη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία των προσφύγων με αντιπροσώπους από το υπουργείο Εσωτερικών, την Περιφέρεια Αττικής, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, το δήμο Αθηναίων και την Υπηρεσία Ασύλου την περασμένη Κυριακή.
Στο κείμενο επεξηγείται ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να εκδώσει ταξιδιωτικά έγγραφα προκειμένου οι πρόσφυγες να μεταφερθούν και να υποβάλλουν αίτημα για πολιτικό άσυλο σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Διότι στο πλαίσιο των δεσμεύσεων από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, οι πρόσφυγες δύνανται να υποβάλλουν αίτημα μόνον στην Ελλάδα που αποτελεί πρώτη χώρα εισόδου στην ΕΕ.
Επεξηγείται ότι μόνη δυνατότητα μετάβασης στην Ευρώπη είναι η υποβολή αιτήματος για πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα. Με τη χορήγηση του καθεστώτος του πρόσφυγα από το ελληνικό κράτος, θα έχουν τη δυνατότητα να ταξιδεύουν για τρεις μήνες ανά εξάμηνο σε άλλο κράτος της ΕΕ.
Για όσους έχουν συγγενείς α’ βαθμού σε άλλο κράτος της ΕΕ, υπάρχει η δυνατότητα της οικογενειακής επανένωσης και μόνιμης εγκατάστασής τους στη χώρα όπου διαμένουν τα υπόλοιπα μέλη των οικογενειών τους.
Τη διαδικασία θα αναλάβει να φέρει εις πέρας η Υπηρεσία Ασύλου, της οποίας είναι αρμοδιότητα.
Σε ό,τι αφορά το αίτημά τους για παροχή στέγης (δικαίωμα που έλκουν από το διεθνώς κατοχυρωμένο θεσμικό πλαίσιο προστασίας προσφύγων), τονίζεται ότι «το ελληνικό κράτος δεν έχει τη δυνατότητα να στεγάσει όλους όσοι έχουν έλθει από τη Συρία». Και προστίθεται ότι «θα καταβληθεί προσπάθεια να βρεθεί στέγη ιδίως σε περιπτώσεις οικογενειών και μικρά παιδιά που είναι άστεγες».
Όσον αφορά στο καίριο θέμα της εργασίας, υπενθυμίζεται ότι είναι απαραίτητη η αίτηση για πολιτικό άσυλο προκειμένου να λάβουν δικαίωμα νόμιμης εργασίας.
Και προστίθεται:
«Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση θα είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί εργασία. Στην Ελλάδα υπάρχουν 1.240.000 άνεργοι».
Σημειώνεται ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι πρόσφυγες δεν θέλουν να αποκτήσουν καθεστώς πρόσφυγα στην Ελλάδα αλλά σε άλλο κράτος, είναι το γεγονός ότι η αναγνώριση της προσφυγικής ιδιότητας στην Ελλάδα τους παρέχει δικαίωμα νόμιμης εργασίας μόνο στην Ελλάδα.
Κάτι που οι πρόσφυγες θα ήθελαν να αποφύγουν, δεδομένης της κατάστασης στη χώρα. Γι αυτό και τις προηγούμενες ημέρες απευθύνθηκαν σε πρεσβείες των χωρών, στις οποίες επιδιώκουν να μετοικήσουν (χώρες προτίμησής τους είναι η Γερμανία, η Ολλανδία, η Σουηδία), από τις οποίες απορρίφθηκε το αίτημά τους για απευθείας μετάβαση στις χώρες αυτές.
Και καταλήγει το επίσημο ενημερωτικό κείμενο της Γ. Γραμματείας Κοινωνικής Συνοχής:
«Η παραμονή σας στην πλατεία Συντάγματος δεν έχει να σας προσφέρει τίποτα. Ακολουθείστε το μόνη οδό που σας δίνει τη δυνατότητα να ζήσετε με αξιοπρέπεια. Ελάτε να υποβάλλετε αίτηση για άσυλο».
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο για την και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.