» Ευθ. Λέκκας: «Ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκδηλωθούν έντονα φαινόμενα που δεν μπορούμε να αποτρέψουμε»
Ήπιες παρεμβάσεις στο φαράγγι της Σαμαριάς, όπως η τοποθέτηση προειδοποιητικών πινακίδων για τους ενδεχόμενους κινδύνους, η διαμόρφωση των επιχειρησιακών σχεδίων για διαχείριση εκτάκτων αναγκών, προτείνονται από τον πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα, ο οποίος με ομάδα γεωλόγων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, πραγματοποίησε χθες αυτοψία στην περιοχή μετά το τραγικό δυστύχημα. «Ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκδηλωθεί ένα σεισμός μία κατολίσθηση έντονα φαινόμενα που δεν μπορούμε να αποτρέψουμε συνεπώς αυτό που μπορούμε να κάνουμε να μειώσουμε την έκθεση μας και την τρωτότητα», τόνισε ο ίδιος, μιλώντας στους δημοσιογράφους αργά χθες βράδυ, λίγο πριν αναχωρήσει από τα Χανιά.
Ο κ. Λέκκας πραγματοποίησε την αυτοψία χθες το πρωί, μαζί με τον αν. Καθηγητή Εμμ. Βασιλάκη, ενώ το απόγευμα συναντήθηκαν με τον δήμαρχο Σφακίων, Γιάννη Ζερβό. Μιλώντας χθες βράδυ στους δημοσιογράφους, ο κ. Λέκκας δήλωσε: «Εξετάσαμε όλο το φαράγγι. Το επίπεδο κινδύνου παραμένει το ίδιο όπως ήταν και πριν τα (προχθεσινά) τραγικά γεγονότα. Θεωρούμε ότι μετά από κάποιες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν, το φαράγγι να αποδοθεί και πάλι στο κοινό. Θέλει μεγάλη προσοχή. Ο κίνδυνος εξακολουθεί να υφίσταται διαχρονικά στο φαράγγι το οποίο είναι μία μοναδική περιοχή σε ολόκληρο τον κόσμο αλλά ενέχει κινδύνους.
Το οποίο μάλιστα από αυτούς τους κινδύνους διαμορφώθηκε μορφολογικά, από διαβρώσεις, κατολισθήσεις, από βροχοπτώσεις. Συνεπώς οι κίνδυνοι υπάρχουν. Είναι σε επίπεδο που μπορούμε να το διαχειριστούμε αλλά η απόφαση για το άνοιγμα ανήκει στους αρμόδιους φορείς. Το φαράγγι είναι μοναδική περιοχή, θα το παρακολουθούμε συνεχώς. Δεν μπορούσαμε να αποφύγουμε τα χθεσινά γεγονότα διότι δεν είχαμε κάποιο δεδομένο ότι θα γινότανε ό,τι έγινε μέσα στο φαράγγι. Είχαμε μεγάλο ποσοστό βροχής με μεγάλη ραγδαιότητα το οποίο φαινόμενο αναπτύχθηκε λίγα χιλιόμετρα νότια της Κρήτης μέσα στο θαλάσσιο χώρο με υδροσίφωνες μεγάλους που τροφοδότησαν τα σύννεφα και στη συνέχεια με το πρώτο εμπόδιο που βρήκαν η βροχή έπεσε ακριβώς στο πρώτο ύψωμα, δηλαδή στις πόρτες του φαραγγιού. Και είχαμε όλα αυτά τα φαινόμενα και τα γεγονότα. Πιστεύουμε ότι έγινε καλή διαχείριση του κόσμου που βρισκότανε εντός του φαραγγιού, πάνω από 1.000 άτομα, όμως συνεχίζουμε τις προσπάθειες μαζί με τον ΟΦΥΠΕΚΑ, μαζί με την πολιτική προστασία να μειώσουμε όσο είναι δυνατό το κίνδυνο και να μειώσουμε την έκθεση των ανθρώπων, των επισκεπτών, όταν βρίσκονται μέσα στο φαράγγι. Είναι κάτι δύσκολο αλλά θα προσπαθήσουμε το επόμενο διάστημα να μειώσουμε την έκθεση διότι τους φυσικούς κινδύνους δεν μπορούμε να τους μειώσουμε. Οι βράχοι μπορεί να φαίνονται σταθεροί αλλά υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα. Το φαράγγι είναι τεράστιο. Ακούμε κάποιες φορές ότι μπορούν να κάνουν κάποιοι έργα για να μειώσουν τον κίνδυνο. Αυτό είναι κάτι που δεν γίνεται και αυτό λέγεται από ανθρώπους που δεν έχουν καμία γνώση και δυνατότητα να κατανοήσουν το θέμα. Τα πρανή είναι 2.400 μέτρα, κανείς δεν μπορεί να πάει να κάνει έργα να βάλει πλέγματα ή κάτι άλλο και όλα αυτά τα έργα λογικό είναι ακυρώνουν το φυσικό μνημείο. Συνεπώς πρέπει να συμβιβαστούμε με τις εξελισσόμενες γεωδυναμικές υδρομετρολογικές διαδικασίες, να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε προκειμένου να μειώσουμε την έκθεση στο κίνδυνο διότι τα φαινόμενα θα υπάρχουν».
Ο κ. Λέκκας πρόσθεσε ότι οι παρεμβάσεις που μπορεί να γίνουν είναι «ουσιαστικά να διαμορφωθεί σε μερικά σημεία ένα καινούργιο μονοπάτι» με λιγότερη έκθεση των επισκεπτών σε κίνδυνο. «Δεν σημαίνει αυτό ότι θα μηδενίσουμε τον κίνδυνο αλλά με κάποιες απλές παρεμβάσεις στο πρανές, με κάποιες πινακίδες προειδοποιητικές, κατά μήκος του φαραγγιού που να πληροφορούν για τους ενδεχόμενους κινδύνους και με διαμόρφωση των επιχειρησιακών μας σχεδίων, να μπορούμε να διαχειριστούμε έκτακτες ανάγκες. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκδηλωθεί ένα σεισμός μία κατολίσθηση έντονα φαινόμενα που δεν μπορούμε να αποτρέψουμε συνεπώς αυτό που μπορούμε να κάνουμε να μειώσουμε την έκθεση μας και την τρωτότητα».
ΕΞΗΛΘΑΝ ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ
Στο μεταξύ, όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΟΦΥΠΕΚΑ, χθες το μεσημέρι εξήλθαν από το Φαράγγι της Σαμαριάς και οι τελευταίοι 10 επισκέπτες που φιλοξενήθηκαν στο χωριό της Σαμαριάς για προληπτικούς λόγους. Όλοι τους ασφαλείς μεταφέρθηκαν στις περιοχές και τα ξενοδοχεία διαμονής τους. Σήμερα, θα πραγματοποιηθεί επίσης αυτοψία και από εμπειρογνώμονες της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η συντήρηση του μονοπατιού. Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΦΑΚΙΩΝ Στο μεταξύ, ο δήμαρχος Σφακίων, Γιάννης Ζερβός, ο οποίος συναντήθηκε χθες αργά το απόγευμα με τον κ. Λέκκα και με τον αν. Καθηγητή Εμμανουήλ Βασιλάκη, δήλωσε στα “Χανιώτικα νέα”: «Στο πλαίσιο της παρουσίας του κ. Λέκκα μαζί με τον καθηγητή Μανώλη Βασιλάκη, είχαμε συνάντηση στα Σφακιά και ενημερώθηκα ότι το φαράγγι προβλέπεται να ανοίξει τις επόμενες ημερες, δεν έχει υπάρξει σημαντική αλλαγή που να το κρίνουν επικίνδυνο, και μπορούν να γίνουν μόνον ήπιες παρεμβάσεις στο μονοπάτι πρόσβασης σε συνεννόηση με τον οργανισμό λειτουργίας του φαραγγιού».