Κυριακή, 5 Ιανουαρίου, 2025

∆ιπλωµατική απρέπεια Ρίσι Σούνακ

Η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Λονδίνο, να συµµετάσχει σε Συνέδριο για την Ελληνική Οικονοµία, σκιάσθηκε από σοβαρό διπλωµατικό επεισόδιο µε επιπτώσεις στις σχέσεις της χώρας µας µε την άλλοτε κραταιά Βρετανική Αυτοκρατορία. Με όχηµα τα κλεµµένα απ’ τον Λόρδο Έλγιν γλυπτά του Παρθενώνα η επίσκεψη εξελίχθηκε άσχηµα, καθ’ όσον ο Ινδοευρωπαίος πρωθυπουργός της Αγγλίας Ρίσι Σούνακ ακύρωσε την προγραµµατισµένη για την 28/11/23 συνάντησή του µε τον κ. Μητσοτάκη, κίνηση απρεπής και αγενής προς ξένον ηγέτη επισκέπτη στη χώρα του.
Ίσως η ακύρωση να µην προέκυψε αποκλειστικά απ’ το θέµα των γλυπτών και να υπάρχουν άλλες αιτίες εσωκυβερνητικών προβληµάτων, µη ανακοινώσιµων, που άπτονται στην εξωτερική πολιτική της χώρας, αντιστρατεύοντας τα συµφέροντα των Βρετανών και δεν αφορούν τον Έλληνα πρωθυπουργό ως πρόσωπο.
Λέγεται ότι είχε γίνει προσυµφωνία, πως δεν θα ανεφέρετο θέµα για τα µάρµαρα, πράγµα, που δεν τηρήθηκε και αυτό ήταν η αιτία της ακύρωσης και όχι µαταίωσης της συνάντησης των δύο πρωθυπουργών.
Η ακύρωση µία ώρα πριν την προγραµµατισµένη συνάντηση του Σούνακ µε τον οµόλογό του Μητσοτάκη, επειδή θα του έθετε το µακροχρόνιο αίτηµα δεκαετιών ενός λαού, αποτελεί όχι µόνο διασυρµό και ταπείνωση, αλλά σπάνια διπλωµατική αθλιότητα, που θα ήταν δικαιολογηµένη µια άνευ καθυστέρησης αποχώρηση του θιγόµενου από τη χώρα αυτών, που έχουν αφαιρέσει ξένες περιουσίες, τις οποίες οικειοποιήθηκαν.
Η παρηκµασµένη βρετανική Αυτοκρατορία διατηρεί ‘‘σταγονίδια’’ της αποικιοκρατίας και ως τεκµήρια της ισχύος της επιδεικνύει τις αρπαγές των αρχαιοτήτων άλλων λαών επειδή οι ίδιοι δεν έχουν, να επιδείξουν τίποτα το ιδιαίτερο από αρχαιολογικής απόψεως. Παρεµπιπτόντως δεν είναι µόνο τα γλυπτά του Παρθενώνος στο Βρετανικό Μουσείο αλλά η Αφροδίτη της Μήλου και η Νίκη της Σαµοθράκης στο Λούβρο, ο Βωµός του ναού του ∆ίος της Περγάµου στο Βερολίνο, όπως και ο Αρπιστής στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Ν.Υ η κατασκευή του οποίου χρονολογείται µεταξύ 2800-2300 π.Χ. Πάντως το Βρετ. Μουσείο δεν θά ‘χανε περί τα 6 εκατ. επισκέπτες το χρόνο, για να δουν κλεµένους πολιτισµούς των Αρχαίων Ελλήνων, Αιγυπτίων και Κινέζων.
Το ζήτηµα δεν οριοθετείται απλώς στην κλοπή των γλυπτών µόνο, αλλά είναι και θέµα αµοιβαίας εµπιστοσύνης και αποκατάστασης των σχέσεων Ελλάδος – Μεγ. Βρετανίας και της αδικίας, που αγγίζει θέµατα πολιτισµού. Για το ζήτηµα τούτο συµφωνεί µεγάλο µέρος της παγκόσµιας και Βρετανικής κοινής γνώµης και του Αγγλικού Τύπου. Αυτονόητο ήταν, να κληθεί ο Άγγλος πρέσβης στο Υπ. Εξωτερικών, να δώσει εξηγήσεις.
Πώς γίνεται οι Βρετανοί να µας θεωρούν τεµπέληδες τη στιγµή, που εκείνοι έχουν κλέψει την ιστορία µας και την προβάλλουν στο Μουσείο τους; ∆εν υπάρχει άλλη χώρα που να της έχουν κλέψει τόσους αρχαιολογικούς θησαυρούς. Η ύπαρξη δε του τόσο σύγχρονου Μουσείου Ακρόπολης συνηγορεί στην επιστροφή και επανένωση των µαρµάρων του Παρθενώνα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα