Υπό στενή παρακολούθηση από υπηρεσίες ασφαλείας πολλών δυτικών κρατών βρίσκονται τα περιβαλλοντικά κινήματα καθώς θεωρούνται εν δυνάμει επικίνδυνα και ότι θα μπορούσαν να προκαλέσουν ακόμα και… επιθέσεις. Πίσω από τη στοχοποίηση αυτή κρύβονται συχνά ισχυρά οικονομικά συμφέροντα που βλέπουν τις προσπάθειες για προστασία του περιβάλλοντος ως απειλή για τα κέρδη τους.
Αυτό επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο δημοσιογράφος – υπεύθυνος προστασίας προσωπικών δεδομένων της ΕΡΤ, Βασίλης Βασιλόπουλος, στην εισήγησή που πραγματοποίησε με θέμα “Πολέμιοι του ακτιβισμού για το κλίμα με όπλα τα προσωπικά δεδομένα” στο πλαίσιο του 7ου Θερινού Σχολείου Περιβαλλοντικής Δημοσιογραφίας που ξεκίνησε το Σάββατο στο Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου (ΙΕΤ) στους Αγίους Πάντες Αποκορώνου (“Ίδρυμα Αγία Σοφία”).
Πολύτιμος ο ρόλος της περιβαλλοντικής δημοσιογραφίας
Πολύτιμο εργαλείο για την προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί η περιβαλλοντική δημοσιογραφία, όπως επισημάνθηκε στο 7ο Θερινό Σχολείο Περιβαλλοντικής Δημοσιογραφίας.
Το Σχολείο διοργανώνουν, στο Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου στους Αγίους Πάντες Αποκορώνου (Ίδρυμα “Αγία Σοφία”) το τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένης Επικοινωνίας του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνδιοργανωτές είναι, επίσης, η Περιφέρεια Κρήτης- Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Αποκορώνου, ο Δήμος Πλατανιά, ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανιών-Παρατηρητήριο Περιβαλλοντικού Δικαίου, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων με την υποστήριξη του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κρήτης.
Αναλυτικό ρεπορτάζ στα “Χανιώτικα νέα” της Δευτέρας