Υποχώρησε η κυβέρνηση στην σύγκρουσή της με την Εκκλησία για το καθεστώς μισθοδοσίας των κληρικών.
Στο σχέδιό της η κυβέρνηση αποδέχεται πως η καταβολή των μηνιαίων αποδοχών του κλήρου θα γίνεται με βάση τις κείμενες διατάξεις που διέπουν την μισθοδοσία των δημόσιων υπαλλήλων, την ίδια ημέρα και με τον ίδιο τρόπο. Όπως αναφέρουν αθηναικά μέσα ενημέρωσης, το κράτος θα δημιουργήσει Ταμείο Μισθοδοσίας, με λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος, που θα φροντίζει για τις πληρωμές, ενώ θα καταρτιστεί ενιαίο Μητρώο Κληρικών και Λαϊκών Υπαλλήλων της Εκκλησίας.
Το ύψος των υφιστάμενων μισθών δεν θα επηρεαστεί και θα καθορίζεται από το ενιαίο μισθολόγιο και το ειδικό μισθολόγιο αρχιερέων. Οι συνταξιούχοι δεν θα υποστούν αλλαγές.
Διατηρείται επίσης η μονιμότητα των κληρικών, όπως προβλέπεται από τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Ωστόσο, η πολιτεία καθιστά σαφές πως θα καλύπτει την μισθοδοσία μόνον του σημερινού αριθμού κληρικών, ενώ εάν ο αριθμός των ιερέων αυξηθεί η μισθοδοσία τους θα γίνει «με δαπάνες της Εκκλησίας».
Η περιουσία
Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει επίσης την δημιουργία ανώνυμης εταιρείας για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.
Το Ταμείο θα αναλάβει την διαχείριση όλων των περιουσιακών στοιχείων για την κυριότητα των οποίων υπάρχει διχογνωμία ανάμεσα σε Κράτος κι Εκκλησία από το 1952 κι έπειτα. Η εταιρεία θα μπορεί να αναλάβει την αξιοποίηση και περιουσίας της οποίας η κυριότητα δεν αμφισβητείται, εφόσον το επιθυμεί η Εκκλησία.
Σύμφωνα με το σχέδιο τα κέρδη του Ταμείου θα μοιράζονται ισομερώς, πενήντα – πενήντα, ανάμεσα στο Δημόσιο και το νομικό πρόσωπο της Εκκλησίας το οποίο εισέφερε το εκάστοτε περιουσιακό στοιχείο. Από τα έσοδα θα καλύπτονται οι λειτουργικές δαπάνες της επιχείρησης και θα συγκροτηθεί και αποθεματικό.
Το Διοικητικό Συμβούλιο θα είναι πενταμελές. Δύο μέρη θα προτείνονται από το Κράτος, δύο από την Εκκλησία, ενώ το πέμπτο, που θα υπηρετεί ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος θα επιλέγεται κατόπιν συμφωνίας των δύο πλευρών.