Η ύφεση της ελληνικής οικονομίας υποχώρησε περαιτέρω κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2013 καθώς το Α.Ε.Π. της χώρας μειώθηκε κατά 2,6% σε ετήσια βάση (σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012) έναντι μείωσης 3% στο προηγούμενο τρίμηνο (επίσης σε ετήσια βάση), σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat).
To A.E.Π. της Ευρωζώνης αυξήθηκε 0,3% σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2013 και το Α.Ε.Π. της Ε.Ε. κατά 0,4%.
Σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2012, το Α.Ε.Π. της Ευρωζώνης αυξήθηκε 0,5% και της Ε.Ε. κατά 1%.
ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ
Στο μεταξύ με αρνητικό πληθωρισμό (στο -1,5%), άρχισε το 2014 για την ελληνική οικονομία, βάσει στοιχείων.
Μετά τη συγκεκριμένη μείωση, ο πληθωρισμός παραμένει αρνητικός για 11ο συνεχή μήνα (τον περασμένο Δεκέμβριο είχε μειωθεί κατά 1,7%, ενώ τον Ιανουάριο 2013 είχε καταγραφεί αύξηση 0,2%).
Από τις τιμοληψίες της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.), προκύπτει ότι οι κυριότερες ανατιμήσεις καταγράφηκαν τον Ιανουάριο, σε ετήσια βάση, στα φάρμακα (25,5%, λόγω αύξησης της συμμετοχής των ασφαλισμένων), στα τιμολόγια της ΔΕΗ (7,9%), στον καπνό (2,2%), στα γαλακτοκομικά – αβγά (2,2%), στο ελαιόλαδο (2,1%) και στο νωπό μοσχάρι (1,6%). Στον αντίποδα, υπήρξαν μειώσεις τιμών στη συντριπτική πλειονότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών, όπως, π.χ. στις νωπές πατάτες (5,2%), στο φυσικό αέριο (4%), στη βενζίνη (3%), στα είδη ένδυσης – υπόδησης (2,9%), στο πετρέλαιο θέρμανσης (2%), στα νωπά ψάρια (1,8%) κ.λπ.
Μεταξύ Ιανουαρίου 2014 και Δεκεμβρίου 2013, ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή μειώθηκε κατά 1,2%, έναντι μείωσης 1,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.
ΘΕΤΙΚΑ ΣΗΜΑΔΙΑ
«Σταδιακά η ελληνική οικονομία βγαίνει από τη βαθιά ύφεση των τελευταίων ετών, ενώ δημιουργούνται και οι προϋποθέσεις, όπως άλλωστε έχει προβλεφθεί, για επιστροφή σε αναπτυξιακή τροχιά μέσα στο 2014».
Αυτό, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, υποδηλώνουν τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία για το Α.Ε.Π., που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την ΕΛ.ΣΤΑΤ.
Παράλληλα, αναφέρει το υπουργείο, το γεγονός ότι η ύφεση για το 2013 είναι χαμηλότερη από την αρχική πρόβλεψη (3,7% έναντι 4%), αφ’ ενός μεν συμβαίνει για πρώτη φορά από την έναρξη του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, ενώ αφ’ ετέρου «έρχεται να επιβεβαιώσει τα θετικά σημάδια που έδειχναν το τελευταίο διάστημα οι επιμέρους βραχυχρόνιοι ποιοτικοί και ποσοτικοί δείκτες».