Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Υποχωρούμε στην υγεία…

“Η Ελλάδα υποχώρησε κατά 6 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη των υγιέστερων χωρών.”
Blumberg


Ο Παγκόσμιος δείκτης Υγείας του οργανισμού Blumberg στηρίζεται σε στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, της Παγκόσμιας Τράπεζας και των Ηνωμένων Εθνών και δημοσιοποιείται κάθε 2 χρόνια.
Στο φετινό δείκτη η Ελλάδα βρέθηκε 6 θέσεις πίσω, έτσι ενώ το 2017 βρισκόμαστε στην 20η θέση ανάμεσα στις 169 χώρες, φέτος είμαστε στην 26η θέση.
Ο δείκτης υπολογίζεται από πολλούς παράγοντες που επιδρούν στην υγεία του πληθυσμού της κάθε χώρας.
Ανάμεσα σε αυτούς στους παράγοντες είναι το προσδόκιμο ζωής, η χρήση του καπνού, η παχυσαρκία, η πρόσβαση σε καθαρό νερό και σε αποχέτευση.
Στο σημείωμα σχολιάζω τον άθλο της πρωταθλήτριας χώρας, τις μετακινήσεις πάνω κάτω στο δείκτη και κάνω ιδιαίτερη αναφορά στον υψηλό δείκτη θνησιμότητας τους χειμερινούς μήνες στην Ελλάδα.

Πρωταθλήτρια η Ισπανία
Η Ισπανία κατέκτησε την 1η θέση στην παγκόσμια κατάταξη των υγιέστερων χωρών. Δικαιωματικά. Αφού ήδη έχει το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ακολουθεί μόνο την Ιαπωνία και την Ελβετία παγκοσμίως, όπως δείχνουν τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών.
Οι Ισπανοί μέχρι το έτος 2040 προβλέπεται να έχουν το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής στον πλανήτη. Θα ζουν 86 χρόνια, και θα τους ακολουθούν οι Ιάπωνες, οι Σιγκαπουριανοί και οι Ελβετοί, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μετρήσεων και Αξιολόγησης Υγείας του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον.
Τι έγινε και βρέθηκε στην πρωτοπορία της υγείας η Ισπανία;
Την απάντηση τη δίνει το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τα συστήματα υγείας και τις πολιτικές περίθαλψης:
“Στην Ισπανία η πρωτοβάθμια φροντίδα παρέχεται κυρίως από δημόσιους παρόχους, εξειδικευμένους οικογενειακούς γιατρούς και νοσοκόμους , οι οποίοι παρέχουν προληπτικές υπηρεσίες σε παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένους ασθενείς με οξεία ή χρόνια φροντίδα.”
Το Παρατηρητήριο σημειώνει ότι στην Ισπανία υπάρχει μείωση την τελευταία 10ετία σε καρδιαγγειακές παθήσεις και στους θανάτους από καρκίνο.

Oπου φτωχός κι η μοίρα του
Νέα έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος επιβεβαιώνει  ότι οι συνέπειες της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, του θορύβου και των ακραίων θερμοκρασιών επηρεάζουν περισσότερο τις χώρες και τις κοινωνικές ομάδες εκείνες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.
Η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις ανάμεσα στις χώρες με τη μεγαλύτερη θνησιμότητα τον χειμώνα και με τα υψηλότερα ποσοστά «ευάλωτων» στην περιβαλλοντική ρύπανση νοικοκυριών.
Σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, η εποχική διακύμανση στους θανάτους σχετίζεται ευθέως με τη φτώχεια και τις αυξημένες κοινωνικές ανισότητες.
Για παράδειγμα, η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε ευάλωτα νοικοκυριά που δεν μπορούν να έχουν την δυνατότητα να εξασφαλίσουν θέρμανση μετά τη Βουλγαρία και τη Λιθουανία.
Τα μισά από τα Ελληνικά νοικοκυριά που βρίσκονται κάτω από το 60% του μέσου εισοδήματος της χώρας αδυνατούν να κρατήσουν τα σπίτια τους ζεστά. Ενώ, στην ίδια κατάσταση βρίσκεται το 35% των μονογονεϊκών οικογενειών και το 40% των νοικοκυριών με έναν ηλικιωμένο.
Σχόλια
Παραθέτω μερικά σχόλια από την έκθεση του Bloomberg:
• Η υποχώρηση του προσδόκιμου ζωής στις Η.Π.Α. οφείλεται στις αυτοκτονίες και στους θανάτους από υπερβολική δόση ναρκωτικών.
• Το προσδόκιμο ζωής στην Κούβα ξεπέρασε αυτό των Η.Π.Α.
Ο λόγος; Η έμφαση που δίνεται στο απομονωμένο νησί στην προληπτική ιατρική.
• 27 Αφρικανικά κράτη της περιοχής Νότια της Σαχάρας έχουν τη χειρότερη περίθαλψη στον κόσμο.
• Το προσδόκιμο ζωής στην Κίνα προβλέπεται  θα ξεπεράσει αυτό των Η.Π.Α. μέχρι το έτος 2040.
• Η μεσογειακή διατροφή των Ισπανών και των Ιταλών λειτουργεί σαν ασπίδα για τα καρδιακά νοσήματα.

Συμπερασματικά
Η αίσθηση που έχω  σχηματίσει παρατηρώντας – τα δημοσιευμένα αγγελτήρια στη στήλη Κοινωνικά στα Χανιώτικα Νέα – είναι ότι ο βαρύς φετινός χειμώνας προκάλεσε μεγαλύτερες ανθρώπινες απώλειες στο Νομό μας.
Τις αιτίες μόνο μια σοβαρή κοινωνιολογική έρευνα μπορεί να εντοπίσει.  Μια προσεκτική ανάλυση των περιοχών στο Νομό μας στις οποίες παρατηρήθηκαν οι περισσότεροι θάνατοι, ίσως να επιβεβαιώσει τα ευρήματα του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου σχετικά με την ελλειμματική θέρμανση.
Τέλος, είναι πιθανόν η υποχώρηση της χώρας μας κατά 6 θέσεις στον κατάλογο στην ποιότητα της ιατρικής περίθαλψης να έπαιξε ρόλο.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα