Τί κερδίσαμε ως χώρα, ως λαός με την πρόταση δυσπιστίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Τί κέρδισαν οι απολυμένοι της ΕΡΤ; Τί κέρδισαν οι μισθωτοί και συνταξιούχοι; Τί κέρδισαν οι άνεργοι;
Τί κέρδισαν οι μικρομεσαίοι και λοιπές κοινωνικές ομάδες που στενάζουν κάτω από τα αβάσταχτα πλέον(και όχι απλώς δυσβάστακτα όπως αποκαλούνται) μέτρα; Σ’ αυτό το καταλυτικό ερώτημα η κοινωνία προσπάθησε να κάνει… ταμείο.
Σου λέει, δεν μπορεί, ο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ που έκανε την πρόταση μομφής κάτι θα είχε κατά νου. Να στριμώξει την συγκυβέρνηση και επομένως -εμμέσως- και την τρόικα ώστε, τώρα που η διαπραγμάτευση είναι σε εξέλιξη, να ανακουφιστεί κομματάκι. Να ωφεληθεί. Η κοινωνία.
• Αυτό δεν ήταν και το λογικό; Το εθνικό; Το πατριωτικό; Αυτό δεν έχει ανάγκη η κοινωνία, σήμερα; Να έχουν συνεννοηθεί τα κόμματά μας, ώστε αντί να συνεχίζει να στριμώχνει η τρόικα την κοινωνία, να στριμώξουν τα κόμματα, η αξιωματική -έστω- αντιπολίτευση, την τρόικα. Ωστε να κερδίσει η κοινωνία.
• Διότι, μόνο τότε, θα είχε κάποιο νόημα όλο αυτό το σόου μπροστά στο ραδιομέγαρο, την πρώτη μέρα που μπήκαν τα ΜΑΤ για καταμέτρηση της περιουσίας (μου-της κοινωνίας). Θα είχε κάποιο νόημα η κατάθεση της πρότασης μομφής του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Τσίπρα και επομένως του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. Θα είχε κάποιο νόημα η συγκέντρωση στο σύνταγμα. Η οποία, όπως παραδέχτηκε, εκ των υστέρων, “κομψά” στο “ΒΗΜΑ FM” (11-11-13) ο Χανιώτης βουλευτής του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. κ. Σταθάκης «δεν είχε την αναμενόμενη ανταπόκριση». Απέτυχε, εν ολίγοις να δώσει οποιοδήποτε μήνυμα, πέραν της κομματικής μάζωξης. «Αποκαμωμένη» είναι η κοινωνία, γι’ αυτό δεν προσήλθε, εκτίμησε ο κ. Σταθάκης.
• Ωστόσο, είχε κι ένα άλλο δίκιο η “κοινωνία” που δεν προσήλθε.
• Διότι, στήθηκε, μπροστά στην τηλεόραση και περίμενε να βγάλει ο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ, τους …άσσους από το μανίκι του. Ομως οι ώρες περνούσαν. Άσσοι δεν… βγήκανε.
• Κοκορομαχίες, ναι, έγιναν. Αλλά τίποτα ουσιαστικό δεν κερδήθηκε. Ούτε καν μια κάποια νέα “δέσμευση” της- “υπό πίεση” – κυβέρνησης. Ασε που ουσιαστικά το θέμα της ΕΡΤ -για το οποίο υποτίθεται έγινε το… πατατράκ της μομφής- ελάχιστα αναφερόταν. Από ντροπής… ως γέλιο, και μόνο. Για τα προσχήματα.
• Χαρακτηριστικά είναι τα πρωτοσέλιδα της Δευτέρας των αθηναϊκών εφημερίδων ανάλογα του ποιόν στηρίζουν. Πανηγύρια (συγκρατημένα) οι συγκυβερνητικοί, πανηγύρια (εξωπραγματικά) η αξιωματική αντιπολίτευση.
• Η συγκυβέρνηση αντιλαμβάνεται (λανθασμένα βεβαίως) ότι η κοινωνία την εμπιστεύεται. Η δε αξιωματική αντιπολίτευση (ΑΥΓΗ 11 Νοεμβρίου) βλέπει τον Σαμαρά να είναι ήδη αντιπολίτευση!
• Η κοινωνία μιλιά δεν βγάνει. Διότι σου λέει, ποιόν να εμπιστευθώ;
• Εδώ και θερμοί υποστηρικτές του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. τσιμπιούνται διαβάζοντας στις Κυριακάτικες εφημερίδες και στο διαδίκτυο ότι ο κ. Τσίπρας σε πρόσφατη ομιλία του στο ΤΕΞΑΣ,( όπως είχε κάνει και λίγους μήνες πριν στην Ουάσιγκτον λέγοντας ότι δεν θα σκίσει τις δανειακές συμβάσεις) υιοθέτησε και την επιχειρηματολογία όσων στηρίζουν τα μνημόνια. Οτι, δηλαδή, μία έξοδος από το ευρώ θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την χώρα.
• Αλήθεια το λέει. Αυτό, άλλωστε, φαίνεται να πιστεύει και η πλειοψηφία της κοινωνίας και γι’ αυτό δεν έδωσε σε κανέναν πλειοψηφία στις εκλογές του 2012. «Καταδικάζοντας» τα κόμματα να τα βρουν και να συνεννοηθούν για να ξεπεράσουμε την κρίση (άλλο ότι δεν το έκαναν).
• Το κακό είναι ότι αυτά τα λέει έξω. Ενώ μέσα, εντός Ελλάδας λέει άλλα: Κατάργηση του μνημονίου και νέα διαπραγμάτευση.
• Αυτά, δηλαδή, που η κοινωνία είχε ξανακούσει και εις τα Ζάππεια από το 2011. Και ο μεν κ. Σαμαράς, απαρνήθηκε εαυτόν… σταδιακά. Ο κ. Τσίπρας όμως, απαρνήθηκε εαυτόν και… απάλλαξε και το κόμμα του από την ευθύνη πρόκλησης ενός αδιάφορου τριήμερου… σόου, πριν αλέκτωρ λαλήσαι τρις:
• «Τσίπρας: Την πρόταση μομφής κατέθεσε η κοινωνία ΟΧΙ ο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ» γράφει στον κεντρικό της τίτλο η “ΑΥΓΗ” 11 Νοεμβρίου.
• Κατόπιν αυτού, δημοσιογραφικές πηγές μας βεβαιώνουν ότι η… κοινωνία σχολίασε με δυο λέξεις τα περί κατάθεσης της πρότασης μομφής, απ’ αυτήν:
Με υποχρέωσε!!!