Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Υπόμνημα Σ.Ε.ΔΗ.Κ. για ριζική λύση του προβλήματος της δακοκτονίας

Screen shot 2019-03-03 at 5.52.50 PMΥπόμνημα του Σ.Ε.ΔΗ.Κ., που υπογράφεται από τον Πρόεδρο του κ. Γ. Μαρινάκη, Δήμαρχο Ρεθύμνου, υποβληθηκε πρόσφατα, μετά απο απόφαση του ΔΣ του, στο ΥπΑΑΤ και την Περιφέρεια με κοινοποίηση στους Βουλευτές της Κρήτης, στους Δήμους και τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες και Φορείς της Κρήτης.
Βασική αίτια που οδήγησε στην ενέργεια αυτή είναι οι έντονοι προβληματισμοί και η μεγαλη ανησυχία των ελαιοπαραγωγών για την αναποτελεσματικότητα της Δακοκτονίας αλλά και η εξαγγελία του ΥπΑΑΤ για προετοιμασία ειδικού Νομοσχεδίου για την Δακοκτονία.
Στο Υπόμνημα αυτό, το πλήρες κείμενο του όποίου δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Σ.Ε.ΔΗ.Κ. www.sedik.gr, επισημαίνεται ότι κατά την φετινή περίοδο, η αναποτελεσματικότητα της δακοκτονίας κορυφώθηκε. Οι ζημιές που προκάλεσε στους ελαιοπαραγωγούς εφθασαν τουλάχιστο στα 40 εκ. € σε επίπεδο χώρας και στα 15 εκ. € σε επίπεδο Κρήτης. Παράλληλα όμως έθεσε και σε μεγάλο κίνδυνο την υγιεινή και ασφάλεια του προϊόντος και την προστασία του περιβάλλοντος.
Με το υπόμνημα τεκμηριώνεται ότι οι κύριες αιτίες της αναποτελεσματικότητας επικεντρώνονται στην υπερβολική γραφειοκρατία και την δραματική μείωση της χρηματοδότησης η οποια σε σχεση με την προ μνημονίων περιοδο, μειωθηκεκατά -40% σε επίπεδο χώρας και κατά -53% σε επίπεδο Κρήτης, προκαλώντας ετσι την πλημμελη εκτέλεση της αλλα και την απροθυμία προσέλευσης εργολάβων και την μη εφαρμογή δακοκτονίας σε μεγάλο αριθμό Δήμων (Σχ.1)
Επισημαίνεται επίσης ότι η πρόσληψη των εποπτών των εργασιών εφαρμογής φέτος, εγινε τελικά, κατά τα τέλη Αυγούστου, όταν η Δακοκτονια βρισκόταν πια προς το τέλος της, αποδεικνύοντας ότι οι Κεντρικές υπηρεσίες δεν έχουν αντιληφθεί την σημασία της.
Τέλος, σημειώνεται ότι βασική επιστημονική προϋπόθεση επιτυχούς εφαρμογής της μεθόδου εκτός απο την έγκαιρη έναρξη των ψεκασμών, είναι η εκτέλεση ενός τουλάχιστο γενικού ψεκασμού κατά την αρχή κάθε της περιόδου, αλλά και η αντιμετώπιση των κινδύνων αναμόλυνσης που προκαλούνται απο τους μη ψεκαζόμενους ελαιώνες, ειτε λογω χαμηλής παραγωγής, ειτε λογω άρνησης κάποιων περιοχών.

1
Η αντιμετώπιση του δάκου απαιτεί θαρραλέα πολιτική απόφαση!

Πρόταση για ίδρυση ειδικού φορέα δακοκτονίας ως ΝΠΙΔ
Η αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν σωρευτεί στον τομέα της δακοκτονίας είναι φανερό ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί με τις κατά καιρούς πρόσκαιρες εμβαλωματικές λύσεις των παρουσιαζόμενων προβλημάτων με τις υπάρχουσες δομές και γραφειοκρατικές αδυναμίες των κεντρικών υπηρεσιών.
Απαιτείται θαρραλέα πολιτική απόφαση για ριζική αντιμετώπιση του χρονιου πλεον προβληματος, στην οποία μπορούν και πρέπει να συμβάλλουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις.
Μια τέτοια ριζική αντιμετώπιση ο Σ.Ε.ΔΗ.Κ. θεώρει ότι μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την δημιουργία ενός νέου φορέα που θα έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα και ευθύνη για την συνολική επιστημονική, διοικητική και οικονομική αντιμετώπιση του προβλήματος.
Ο φορέας αυτός για να έχει ευελιξία, θα πρεπει να λειτουργεί αυτόνομα ως ΝΠΙΔ όπως παλαιότερα το «Ταμείο Προστασίας Ελαιοπαραγωγής» και να έχει κεντρική και περιφερειακή διάρθρωση με έδρες στις Περιφέρειες και παραρτήματα στις Περιφερειακές Ενότητες. Θα είναι υπεύθυνος και υπόλογος για την οργάνωση και την διεξαγωγή της συλλογικής Δακοκτονίας με δολωματικούς ψεκασμούς στις ελαιοπαραγωγικές περιοχές με βάση τις υπάρχουσες επιστημονικές γνώσεις και εμπειρίες.
Παράλληλα πρέπει να έχει αρμοδιότητα για την υλοποίηση και ευρύτερων προγραμμάτων που έχουν σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος και την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες (Ισπανία, Τυνησία κ.α.)
Οπωσδήποτε ο φορέας θα πρέπει να συνεργάζεται με τις Κεντρικές και Περιφερειακές υπηρεσίες οι οποιες μπορούν να έχουν συμβουλευτικό και εποπτικό ρόλο.
Οι πόροι του φορέα μπορούν να είναι:
(α) Εισφορές των παραγωγών ανάλογες με τον αριθμό των ελαιοδέντρων, ή την έκταση των ελαιώνων που κατέχουν, που θα κρατούνται κεντρικά από τις επιδοτήσεις και θα αποδίδονται στον Φορέα.
Η παρακράτηση 2% από τα ελαιουργεία, η οποία όπως ακούγεται δεν αποδίδει, πρέπει να καταργηθεί και τα ελαιοτριβεία να αφεθούν απερίσπαστα στον καθαρά επαγγελματικό ρόλο τους
(β) Ένταξη της Δακοκτονίας στις δράσεις του προγράμματος Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων (ΟΕΦ) το οποίο πρέπει να προσανατολιστεί στην κάλυψη των πιο σημαντικών αναγκών και όχι σε δράσεις που αρμόζουν καλύτερα στις περιφερειακές υπηρεσίες, η σε επενδύσεις που μπορούν να καλυφθούν απο άλλα προγράμματα.
(γ) Αξιοποίηση Εθνικών και Ευρωπαϊκών προγραμμάτων σχετικά με την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων, την προστασία του περιβάλλοντος κ.α.
(δ) Χορήγηση συμπληρωματικής κρατικής επιχορήγησης η οποία για την Κρήτη πρέπει να είναι αυξημένη εξαιτίας των ιδιαίτερων συνθηκών της δακοκτονίας στο νησί.
Επόμενα βήματα
(α) Εφαρμογή της δακοκτονίας περιόδου 2019/20 με το ισχύον σύστημα αφού υπάρξουν οι αναγκαίες διοικητικές και οικονομικές ρυθμίσεις
(β) Ίδρυση και θεσμοθέτηση λειτουργίας νέου φορέα όντος 2019
(γ) Εναρξη εργασιών λειτουργίας του φορέα από 2020

Τροπολογίες ΥπΑΑΤ για δακοκτονία     
■ Αποδεικνύουν την ανάγκη νέου θεσμικού πλαισίου
2Τροπολογία ψήφισε προσφατα το ΥπΑΑΤ σχετική με ρυθμίσεις για την μεταφορά πιστώσεων της Δακοκτονίας απο το Υπουργείου Εσωτερικών στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και την δυνατότητα ανάθεσης στους προσωρινούς μειοδότες της εκτέλεσης του προγράμματος δακοκτονίας 2019, αμέσως μετά τον διαγωνισμό, αντί για μετά την 10 Ιουνίου, όπως ίσχυε παλαιότερα.
Η εξελιξη αυτή, δεν φανταζόμαστε, να αντικαθιστά την εξαγγελθείσα πρόσφατα απο το ΥπΑΑΤ νέα νομοθετική ρύθμιση για την συνολική λύση του προβλήματος, η οποία, όπως είχε ανακοινωθεί, επρόκειτο να τεθεί σε διαβούλευση μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου.
Και αυτό γιατί η ανάγκη για συνολική και ριζική νομοθετική λύση, αποδεικνύεται και απο το ίδιο το περιεχόμενο των τροπολογιών που ψηφίστηκαν!
Τυποποίηση και διαγωνισμοί : Οι νέοι στόχοι του Α.Σ. Εμπάρου
■ Σχεδιασμός Σ.Ε.ΔΗ.Κ. για ομάδα Συν/σμων “Ορθών πρακτικών διάθεσης”

Από την εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων
Από την εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων

4
Οι νέοι στόχοι που έχει θέσει ο Α.Σ. Εμπάρου στον τομεα της διαθεσης του ελαιολαδου, αλλα και οι νεες συσκευασιες ασφαλειας για την εστίαση αποτελεσαν το ανμτικειμενο της πολύ σημαντική ημερίδας που οργανωσε ο Συν/σμος προσφατα στο Πνευματικό Κέντρο Εμπάρου
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Αρναουτακης που παραβρέθηκε στην εκδήλωση, στον χαιρετισμό του υπογράμμισε την στήριξη της Περιφέρειας στον πρωτογενή τομέα και ειδικότερα την ελαιοκομία με στόχο το εκλεκτό Κρητικό ελαιόλαδο να καταλάβει στην παγκόσμια αγορά την θέση που του ανήκει, ενώ παράλληλα πρεπει να περάσει στα ξενοδοχεία και τις επιχειρησεις εστίασης του νησιού,
Ανάλογους χαιρετισμούς απεύθυναν και ο Δήμαρχος Βιάννου κ. Μπαριτάκης καθώς και οι άλλοι εκπρόσωποι των Φορέων που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση.
Ο Προεδρος του Συν/σμού κ. Περογιαννακης στην ομιλια του αναφερε, ότι ο Συν/σμος Εμπαρου, συνεχιζοντας την προοδευτικη δραση του, μετα την επι χρονια εφαρμογη του συστηματος του κοινου σωρου στην εκθλιψη του ελαιοκαρπου και τον εκσυχρονισμο των ελαιουργικων μηχανηματων του, προχωρησε στην εφαρμογη ορθών πρακτικών στην διαθεση του ελαιολάδου, εφαρμοζοντας την διαφανή διαδικασία των διαγωνισμων στην διαθεση του χυμα και στην παραγωγή νεων συσκευασιων για την διαθεση τυποποιημενου στο εσωτερικό και εξωτερικό..
Ηδη, όπως ανάφερε, απεσπασε Βραβευσεις με την Χρυση Μινωικη Ελιά για τα ετη 2018 και 2019 στους διαγωνισμους Ορθων πρακτικων διαθεσης που οργανωνει κάθε χρονο ο Σ.Ε.ΔΗ.Κ., ενώ παραγει και επωνυμες συκευασιες ασφαλείας, καταλληλες για την εστίαση τις οποιες προσκαλει τους ενδιαφερομενους επαγγελματιες της Κρητης να τις δοκιμασουν στις επιχειρησεις τους.
Παραλληλα, όπως ειπε, βρισκεται σε επαφη με τον Σ.ΕΔ.Η.Κ. στα πλαισια σχεδιασμου για την δημιουργία Συνδέσμου στον οποίο θα μετασχουν Συνεταιρισμοι που ακολουθουν ορθες πρακτικες στην διαθεση όπως είναι η Τυποποιηση και Δημοπρασιες, ενώ παραλληλα θα κανουν απο κοινου και αλλες προωθητικές εξαγωγικες δρασεις.
Η τυποποιηση και η διαθεση με διαγωνισμους, όπως ειπε, εκτος του ότι είναι καινοτομες και διαφανείς μεθοδοι, εξασφαλιζουν καλυτερες τιμες για τους παραγωγους για αυτό και πρεπει να υιοθετηθουν απο οσο γινεται περισσοτερους Συν/σμους.

Μεγάλες διαδηλώσεις ελαιοπαραγωγών “Πορτοκαλί γιλέκα”, στην Ιταλία!    
■ Ζητούν μέτρα για τις ζημιές από παγετό και Xylella
5Σε μεγάλες και συνεχείς διαδηλώσεις προβαίνουν οι Ιταλοί ελαιοπαραγωγοί απο την αρχή του 2019 προκειμένου να επιτύχουν Κυβερνητικά μετρά για τις ακραίες συνθήκες στις οποιες έχει περιέλθει η Ελαιοπαραγωγή της χώρας.
Μετα απο μεγάλη διαδήλωση που έγινε τον Ιανουάριο στο Bari, άλλη μεγαλύτερη πραγματοποιήθηκε προσφατα στην Ρώμη απο το νεοσύστατο κίνημα ελαιοπαραγωγών της Ιταλίας που επονομάστηκε «Πορτοκαλί γιλέκα».
Ελαιοκαλλιεργητές που έφτασαν στη Ρώμη από την Απουλία, την Καλαβρία, την Σικελία, την Καμπανία, το Λάτσιο, το Abruzzo και την Τοσκάνη, φορώντας πορτοκαλί γιλέκα και κρατώντας πολυάριθμα πλακάτ με συνθήματα, συγκεντρώθηκαν στην Λεωφόρο 20 Σεπτεμβρίου στην Ρώμη μπροστά στο κτήριο του Υπουργείου Γεωργίας. Βασικό αίτημα ηταν η Κυβέρνηση να προχωρήσει σε άμεσα μέτρα και να διαθέσει οικονομικούς πόρους για τις ζημιές που έγιναν στην παραγωγή απο παγετούς αλλά και με την ξήρανση των δέντρων απο την μόνιμη μάστιγα των τελευταίων χρονών, το βακτήριο της Xylella.
Τα συνθήματα στα πλακάτ απεικόνιζαν την απογοήτευση των ελαιοκαλλιεργητών απο τις συνεχείς ανεκπλήρωτες υποσχέσεις της Κυβέρνησης. Μερικά απο αυτά έγραφαν: «Δώστε μας πίσω την αξιοπρέπεια », «Δεν είμαστε πολίτες δεύτερης σειράς», «Περιμένοντας τον νόμο θα πεθάνουμε» .
Υπήρχαν επίσης αναφορές για πολιτική  με διφορούμενες θέσεις σχετικά με την Xylella αλλά και συνθήματα εναντίον της γραφειοκρατία με τα οποία την αποκαλούσαν «συμφορά»!

Αμεσα μέτρα για την ελαιοκομία ζητούν οι ελαιοκομικές οργανώσεις στην Ιταλία
■ Να περιοριστεί η οξύτητα απο 0,8 στο 0,5 για το έξτρα παρθένο
Η άσχημη πορεία του κλάδου της ελαιοκαλλιέργειας στην Ιταλία, αποτέλεσε αντικείμενο ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε προσφατα στην Ρώμη με συμμετοχή όλων των μεγάλων οργανώσεων της χώρας.
Γενικό συμπέρασμα της σύσκεψης ηταν ότι κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και απαιτεί άμεση παρέμβαση της Κυβέρνησης για αντιμετώπισή της.
O David Granieri, Πρόεδρος της Unaprol υπογράμμισε ότι το Ιταλικό ελαιόλαδο δέχεται πολλές επιθέσεις απο άπατες, νοθείες και κερδοσκοπικές ενέργειες και απαιτείται να προστατευτεί με νομοθετικά μέτρα που θα προστατεύουν τους παραγωγούς ενώ θα παρέχουν εγγυήσεις και στους καταναλωτές.
Παράλληλα, όπως είπε, η προστασία της ποιότητας απαιτεί αλλαγή της ποιοτικής ταξινόμησης (της ΕΕ). Το επίπεδο οξύτητας του εξτρα παρθένου, απαιτείται να μειωθεί απο 0,8 που είναι τώρα σε 0,5 βαθμους. Μονό έτσι, θα βελτιωθεί η ποιότητα και θα αντιμετωπιστούν οι άπατες και οι παράνομες αναμείξεις και συνοριακές ανταλλαγές.
Ο Εκτελεστικός Δ/ντης του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (ΔΣΕ) κ. Guedira που συμμετείχε στην συνάντηση, ανάφερε ότι μια νέα ταξινόμηση της ποιότητας θα πρέπει να γίνει μέσω των διαδικασιών που προβλέπονται από την διεθνή συμφωνία για το ελαιόλαδο και τις επιτραπέζιες ελιές.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα