Υποψήφια για τα βραβεία Αρχιτεκτονικής της Πανελλήνιας Ενωσης Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ) στην κατηγορία του δημόσιου χώρου είναι από τα Χανιά η πλατεία του Κυρτωμάδω στη Δημοτική Ενότητα Θερίσου όπως αναπλάστηκε πρόσφατα από τον Δήμο Χανίων, μέσα από τη μελέτη που εκπόνησαν οι ιδιώτες αρχιτέκτονες μηχανικοί Μαρίνα Μιχαηλίδου και Μαριάννα Τσίτουρα. Μια νέα πλατεία που έχει χαρακτηριστεί πρότυπο καθώς συνδυάζει το ασφαλές παιχνίδι για τα παιδιά, με τη δυνατότητα φιλοξενίας πολιτιστικών εκδηλώσεων και την αναψυχή των μεγαλυτέρων, φιλοδοξώντας να αποτελέσει έναν πόλο έλξης όχι μόνο για τους κατοίκους της περιοχής αλλά και για επισκέπτες από τα Χανιά. Την υλοποίηση της μελέτης επέβλεψαν οι μηχανικοί της Τεχνικής Υπηρεσίας Αφροδίτη Παπαδάκη, Γιώργος Ευθυμίου και Περικλής Βακάλης, ενώ την κατασκευή του έργου που ξεκίνησε την περασμένη Ανοιξη και ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο ανέλαβε η κοινοπραξία των Θόδωρου Γιαννικάκη και Ιωάννη Καλλιγέρη. Ο νέος αυτός δημόσιος χώρος προσφέρει, μεταξύ άλλων, χώρο παιχνιδιού και ξεκούρασης, αλλά και χώρους πολιτισμού και εκπαίδευσης καθώς περιλαμβάνει ένα αμφιθέατρο χωρητικότητας 80 ατόμων κι ένα βοτανικό κήπο. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την τοπική κοινωνία για πολιτιστικά δρώμενα αλλά και ως προορισμός σχολικών εκδρομών ή για τη διεξαγωγή υπαίθριων μαθημάτων, ενώ ο βοτανικός κήπος διαθέτει όλα τα σημαντικά είδη χλωρίδας της περιοχής.
Παράλληλα, προβλέπεται η δυνατότητα στάθμευσης οχημάτων, ενώ υπάρχουν όλες οι υποδομές (τραπέζια, καθίσματα, νερό κ.λπ.) για να μπορεί κάποιος να κάνει πικ-νικ ή να ξεκουραστεί σε κάποιο σκιερό μέρος. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι η παιδική χαρά έχει κατασκευαστεί σύμφωνα με όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και τις πιστοποιήσεις, με υλικά καινοτόμα (όπως δάπεδα από πριονίδι, σταθεροποιημένο χώμα και ψυχρές – ανακλαστικές βαφές που συμβάλλουν σε ένα καλύτερο μικροκλίμα). Συγχρόνως για τη διαμόρφωση του χώρου χρησιμοποιήθηκαν φυσικά υλικά, πέτρα και ξύλο, με στόχο να τονιστούν οι ιδιαιτερότητες της περιοχής και η ανάδειξη του ορεινού χαρακτήρα της.
ΕΝΑΣ ΧΩΡΟΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΗΛΙΚΙΕΣ
Οπως επεσήμανε, μιλώντας στα “Χ.Ν.”, η αρχιτέκτονας Μαρίνα Μιχαηλίδου η φιλοσοφία που διαπνέει τη μελέτη που εκπόνησε μαζί με τη συνάδελφό της Μαριάννα Τσίτουρα ήταν να δημιουργηθεί ένας χώρος λειτουργικός για όλες τις ηλικίες αλλά και να αποτελέσει η νέα πλατεία ένα σημείο αναφοράς όχι μόνο για την τοπική κοινωνία αλλά και για επισκέπτες πέρα από αυτήν. «Προσπαθήσαμε να απαντήσουμε στο ερώτημα τι λείπει από μια πλατεία. Ετσι διαμορφώσαμε τον χώρο ώστε να υπάρχει δυνατότητα για παιχνίδι για τα παιδιά, αλλά και χώρος για την αναψυχή των μεγάλων, παρέχοντάς τους βρύσες, στέγαση, τραπεζάκια κ.λπ.. Θέλαμε δηλαδή να φτιάξουμε μια λειτουργική και άνετη πλατεία που να αξίζει να έρθει κάποιος να τη δει, να μπορούν να παίξουν τα παιδιά, να υπάρχει σκιά για να καθίσουν οι επισκέπτες, να μπορεί κάποιος να καθίσει να φάει κάτι κ.λπ.», τόνισε η κα Μιχαηλίδου και πρόσθεσε ότι δόθηκε επίσης μεγάλη έμφαση στην εξασφάλιση προσβασιμότητας στην πλατεία σε τυφλούς και άτομα με αναπηρία. «Το σημαντικό είναι ότι είχαμε τη δυνατότητα και την ελευθερία να χρησιμοποιήσουμε καινοτόμα υλικά και πράγματα που είναι πιο ακριβά από τα συνηθισμένα που χρησιμοποιούνται σε δημόσια έργα, επειδή υπήρχε χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα από το πρόγραμμα Ολοκληρωμένα Σχέδια Ανάπτυξης Περιοχών Υπαίθρου (ΟΣΑΠΥ) στο οποίο ο Δήμος Χανίων ενέταξε πολλές μελέτες, μια εκ των οποίων ήταν και η πλατεία στο Κυρτωμάδω», επεσήμανε η κα Μιχαηλίδου και καταλήγοντας υπογράμμισε την άριστη συνεργασία που είχαν ως μελετητές του έργου με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Χανίων και τον εργολάβο που εφάρμοσε πιστά το σχέδιο της μελέτης.