ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΙΓΙΟΛΤΖΑΚΗ*
Από το 1996 στη χώρα μας έχει καθιερωθεί η πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου να γιορτάζεται ως Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού.
Το θέμα της φετινής εβδομάδας μητρικού θηλασμού 1 – 7 Νοεμβρίου 2013 “Υποστήριξη θηλασμού: κοντά στις μητέρες”, όπως όρισε η WABA (World Alliance From Breastfeeding Action), τονίζει την ανάγκη να παρέχεται υποστήριξη στις μητέρες ώστε να ξεκινήσουν να εγκαταστήσουν και να διατηρήσουν βέλτιστες πρακτικές θηλασμού.
Η υποστήριξη για τη συνέχιση του θηλασμού είναι εφικτή με πολλούς τρόπους. Παραδοσιακά, η υποστήριξη δινόταν από την οικογένεια. Καθώς οι κοινωνίες αλλάζουν και ειδικά με την αστικοποίηση, χρειάζεται υποστήριξη προς τις μητέρες από ένα πιο ευρύ δίκτυο είτε πρόκειται για εκπαιδευμένους επαγγελματίες υγείας, συμβούλους θηλασμού ή από άλλες μητέρες ή από πατέρες/συντρόφους.
Το πρόγραμμα υποστήριξης από μητέρα προς μητέρα είναι ένας ανέξοδος και πολύ παραγωγικός τρόπος για να αυξηθεί ο αριθμός των μητέρων που θηλάζουν. Η μητέρα σύμβουλος μπορεί να είναι οποιαδήποτε από την κοινότητα, η οποία θα έχει εκπαιδευτεί στο να υποστηρίζει τις μητέρες. Οι εκπαιδευμένες μητέρες σύμβουλοι θα είναι έτοιμες ανά πάσα στιγμή για να βοηθήσουν τις μητέρες σε ερωτήσεις και προβλήματα θηλασμού.
Η υποστήριξη του θηλασμού απεικονίζεται με τις πιθανές επιρροές στην απόφαση μιας μητέρας να θηλάσει και να έχει μια θετική εμπειρία θηλασμού. Το κλειδί για την επιτυχία του θηλασμού είναι η συνεχόμενη, μέρα με τη μέρα υποστήριξη για τη θηλάζουσα μητέρα μέσα στο σπίτι και την κοινότητά της. Συγκεκριμένα, ο σύζυγος/σύντροφος/πατέρας, η οικογένεια και οι φίλοι συνθέτουν το άμεσο δίκτυο υποστήριξης της μητέρας. Η κοινωνική υποστήριξη (π.χ. στην αγορά, στην εκκλησία, τη γειτονιά, στο πάρκο) αυξάνει την αυτοπεποίθηση της μητέρας στην ικανότητά της να θηλάσει και με το πέρας των πρώτων εβδομάδων.
Ιδιαίτερη επίσης κρίνεται και η συνεισφορά του συστήματος υγείας με φιλικά προς τις μητέρες κέντρα, με υπηρεσίες και φροντίδα υγείας μετά τον τοκετό που ενισχύουν τον δεσμό της μητέρας με το βρέφος και τον θηλασμό. Εδώ οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να είναι άρτια εκπαιδευμένοι στην υποστήριξη και τη συμβουλευτική του θηλασμού.
Ακόμα και στον εργασιακό χώρο, οι θηλάζουσες μητέρες χρειάζονται υποστήριξη με επαρκή άδεια μητρότητας, με διευκόλυνση να έχουν κοντά το μωρό τους, με την ύπαρξη χώρων για άντληση και συντήρηση του μητρικού γάλακτος. Νομοθεσίες σχετικές με την άδεια μητρότητας και με την καταπολέμηση της επιθετικής προώθησης υποκατάστατων μητρικού γάλακτος είναι προς όφελος των μητέρων που θηλάζουν.
Εμείς οι μαίες, ως επαγγελματίες υγείας, παραμένουμε πιστά αφοσιωμένες στην προστασία και προώθηση του θηλασμού και στην υποστήριξη των μητέρων, ώστε να δώσουν στα μωρά τους το καλύτερο ξεκίνημα στη ζωή.
Διανύοντας την Παγκόσμια Εβδομάδα Θηλασμού στέλνουμε το μήνυμα: “Οσες μητέρες μπορείτε, γιορτάστε! Θηλάστε! Χαρείτε! Δεθείτε με τα μωρά σας! Γνωριστείτε, όπως μόνο η φύση μπορεί να «συστήσει» μια μητέρα στο βρέφος που έχει φέρει στον κόσμο. Χρόνια πολλά!”.
*μαία – πιστοποιημένη σύμβουλος Μητρικού θηλασμού Μαιευτικού – Γυναικολογικού Τμήματος Γ.Ν. Χανίων