Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

Υποτονική κίνηση

Σε χαλαρούς ρυθμούς δείχνει να κινείται η εμπορική κίνηση στα καταστήματα λίγες μέρες μετά την έναρξη των χειμερινών εκπτώσεων.
Oι έμποροι δεν είναι ευχαριστημένοι, ενώ πολλοί απ’ αυτούς προσδοκούν πως ο κόσμος θα ξεκινήσει να κάνει κάποιες αγορές, στα μέσα και προς το τέλος του μήνα, όταν οι εργαζόμενοι πάρουν τους μισθούς τους.
Τα “Χ.Ν.” βρέθηκαν χθες στο εμπορικό κέντρο της πόλης και  μίλησαν με καταστηματάρχες, αλλά και καταναλωτές.

1Βαρβάρα: «Αγορές όταν πληρωθούν…»
«Τα πράγματα -μέχρι στιγμής- δεν εξελίσσονται όπως θα θέλαμε. Οι εκπτώσεις είναι καλές, τα προϊόντα είναι καλής ποιότητας, υπάρχει επάρκεια στην αγορά, όμως ο καταναλωτής δεν μπαίνει στα καταστήματα. Ακόμα και στις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς η κίνηση μπορεί να ήταν λίγο καλύτερη από ό,τι τώρα, αλλά μη φανταστείτε μεγάλους τζίρους και “τρελές” αγορές από τον κόσμο. Μετρημένα πράγματα και τα απαραίτητα». Η κα Βαρβάρα σημείωσε ότι «αν και οι εκπτώσεις δεν ξεκίνησαν όπως θα θέλαμε, πιστεύω ότι τελικά εκεί προς τα μέσα και τέλος του μήνα, που οι περισσότεροι θα πάρουν τον μισθό τους, θα αυξηθεί σημαντικά η κίνηση, γιατί όσα  είχαν τα ξόδεψαν στις γιορτές».

2Ιωάννης: «Εκπτώσεις σε χαλαρούς ρυθμούς»
«Μέχρι στιγμής η αγορά κινείται σε υποτονικούς ρυθμούς. Θεωρώ ότι τα όποια χρήματα είχε ο κόσμος τα διέθεσε την περίοδο των εορτών καθώς και σε λογαριασμούς (Εν.Φ.Ι.Α., τέλη κυκλοφορίας κ.ά.). Ετσι τώρα στις εκπτώσεις δεν υπάρχουν άλλα χρήματα για αγορές. Ο κόσμος που κατεβαίνει τώρα για τις εκπτώσεις στα καταστήματα δεν είναι για αγορές, αλλά κοιτάζει τις τιμές στα προϊόντα που ίσως θα αγοράσει προς το τέλος του μήνα που θα πληρωθεί».

4Γιώργος: «Θα δουλέψουν μόνο τα πολυκαταστήματα»
«Δεν υπάρχει κίνηση στα καταστήματα. Οι δρόμοι είναι έρημοι από κόσμο. “Νέκρα” παντού. Το γιατί υπάρχει αυτή η κακομοιριά δεν χρειάζεται να είναι κάποιος μάντης. Ο κόσμος το τελευταίο που θα σκεφτεί είναι να αγοράσει. Εχει “φορτωθεί” με τόσα προβλήματα, έξοδα, χρέη, λογαριασμούς που τρέχουν. Τι να λέμε τώρα. Ακόμα και στις γιορτές η αγορά δεν κινήθηκε όπως θα περιμέναμε. Οι τζίροι των καταστημάτων ήταν χαμηλοί. Αυτό το χάλι στα εμπορικά καταστήματα δεν θυμάμαι να έχει υπάρξει εδώ και 25 χρόνια που διατηρώ το κατάστημα». Οπως υπογράμμισε ο κ. Γιώργος «μέσα σε όλα αυτά να πω ότι και ο καταναλωτής δεν στηρίζει όσο θα έπρεπε τα τοπικά καταστήματα. Δυστυχώς, οι πολυεθνικές και τώρα στις εκπτώσεις θα έχουν το “πάνω” χέρι…».

5Τζίνα: «Χαμηλές τιμές, λίγος κόσμος»
«Φαίνεται καθαρά μέχρι στιγμής ότι ο κόσμος έχει “στεγνώσει” από χρήματα. Πρώτα κοιτάζει να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του που συνεχώς “τρέχουν” και αυξάνονται και έπειτα, αν περισσέψουν, που συνήθως δεν περισσεύουν χρήματα, θα προχωρήσουν σε αγορές. Αν και οι τιμές τώρα με τις εκπτώσεις έχουν βρεθεί σε χαμηλά επίπεδα και πάλι ο κόσμος δυσκολεύεται στο να πάρει αυτά που θέλει. Δεν έχει μέχρι στιγμής την αγοραστική δύναμη που θα ήθελε». Η κα Τζίνα τόνισε «θεωρώ, όμως, ότι η αγορά θα ανακάμψει και θα υπάρξει καλύτερη κίνηση, όταν οι εργαζόμενοι, αλλά και οι συνταξιούχοι πάρουν τον μισθό ή τη σύνταξή τους», ενώ υπογράμμισε ότι «δυστυχώς στις εκπτώσεις τα καταστήματα που θα έχουν κίνηση θα είναι και πάλι οι πολυεθνικές».

7Μανώλης: «Καλές τιμές αλλά…»
«Η αγορά απ’ ότι βλέπω δεν δείχνει σημάδια ανάκαμψης. Οι τιμές είναι καλές, αλλά δεν υπάρχουν χρήματα. Λίγο οι γιορτές, κάτι οι λογαριασμοί στο τέλος του χρόνου, τα χρήματα εξανεμίστηκαν. Προσωπικά αγόρασα κάποια πράγματα, την περίοδο των εορτών. Τώρα στις εκπτώσεις δεν χρειάζομαι κάτι για να  αγοράσω. Ο κ. Μανώλης τόνισε ότι «ως καταναλωτής βλέπω ότι ο περισσότερος κόσμος προτιμά τα μεγάλα πολυκαταστήματα, λόγω των τιμών βέβαια. Αυτό όμως δεν κάνει καλό στις χανιώτικες επιχειρήσεις και στην τοπική οικονομία. Αυτό τον καταναλωτή δεν τον ενδιαφέρει απ’ ότι φαίνεται. Ψάχνει με λίγα χρήματα να πάρει ποσότητα και όχι ποιότητα».

3Κατερίνα: «Υποτονική κίνηση»
«Προς το παρόν η αγορά είναι χάλια. Αλλά όμως όχι μόνο τώρα στις εκπτώσεις, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου η κίνηση ήταν μειωμένη. Τι να λέμε τώρα… παραπονιόμαστε ότι δεν έχουμε κίνηση, αλλά το βλέπουμε και από εμάς τους ίδιους, ότι τα χρήματα είναι μετρημένα και οι ανάγκες που έχουμε να καλύψουμε πολλές. Η Κατερίνα εξέφρασε και μια άποψη όσον αφορά τις τιμές τονίζοντας ότι «πολλές τοπικές επιχειρήσεις θα πρέπει να βάλουν λίγο νερό στο κρασί τους, όσον αφορά τις τιμές. Ακόμα και στις εκπτώσεις θεωρώ ότι οι τιμές σε πολλά είδη είναι “τσιμπημένες”. Ισως γι’ αυτό ο καταναλωτής να προτιμά τις πολυεθνικές. Από την άλλη όμως όταν οι έμποροι αγοράζουν σε υψηλές τιμές, πόσο κάτω μπορεί να τις ρίξουν στις εκπτώσεις ειδικά σε επώνυμα είδη;

6Γιώργος: «Δεν περισσεύουν χρήματα»
«Δεν έχω αγοράσει ούτε τώρα ούτε στις γιορτές. Δυστυχώς έτσι που μας έχουν καταντήσει δεν περισσεύουν χρήματα για πολυτέλειες. Οι τιμές απ’ ότι λένε είναι καλές τώρα στις εκπτώσεις, αλλά προσωπικά δεν με ενδιαφέρει. Χρειάζομαι κάποια πράγματα, αλλά μακάρι να βρεθούν τα χρήματα και θα τα αγοράσω και εκτός περιόδου εκπτώσεων».

8Ελένη: «Ερευνα αγοράς»
«Οι εκπτώσεις με μία ματιά που έχω ρίξει είναι καλές. Προσωπικά κατέβηκα να κάνω έρευνα αγοράς σε κάποια είδη που χρειάζομαι και θέλω να δω σε τι τιμές υπάρχουν τώρα σε σχέση με πριν τις εκπτώσεις. Η κα Ελένη σημείωσε ότι «θεωρώ ότι τα πολυκαταστήματα θα έχουν και πάλι τώρα στις εκπτώσεις την “τιμητική” τους».

Η αναγραφή των τιμών
Oπως έχει ανακοινωθεί κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης. Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία το παρεχόμενο ποσοστό έκπτωσης και στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από …. % έως …. %»). Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό. Ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται και προβάλλεται η μειωμένη τιμή, πρέπει να ανταποκρίνεται στην αλήθεια και να μην είναι ανακριβής. Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν, ότι η παλιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα