Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Υψηλά τα ποσοστά bullying στην Ελλάδα

Από τα υψηλότερα τα ποσοστά bullying στην Ευρώπη παρουσιάζονται στην Ελλάδα, όπως επεσήμανε από τα Χανιά ο καθηγητής Γιώργος Θ. Παυλίδης στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε το Γραφείο Νεότητος της Ιεράς Μητρόπολης Κυδωνίας και Αποκορώνου χθες βράδυ στο Πολιτιστικό Κέντρο της Μητρόπολης.

«Δεν είναι τυχαίο που στην Γερμανία και στις Σκανδιναβικές χώρες έχουμε από τα χαμηλότερα ποσοστά bulling γιατί εκεί είναι ευαισθητοποιημένος ο κόσμος, υπάρχει αλληλοσεβασμός, πληροφόρηση» τόνισε ο κ. Παυλίδης ο οποίος υπενθύμισε ότι bullying είναι η άμεση ή έμμεση βία, σωματική ή ψυχολογική, σκόπιμη, αναίτια, απρόκλητη και επαναλαμβανόμενη, επισημαίνοντας ότι ασκείται από ισχυρότερους προς αδύναμους. Αφορμή είναι κυρίως κάποια αδυναμία, μειονεξία, διαφορετικότητα, μειονότητα ή ιδιαιτερότητα του θύματος (π.χ. μαθησιακή δυσκολία, δυσλεξία ή αριστεία, ΔΕΠΥ, εμφάνιση, παχυσαρκία, θρησκεία, φυλή, εθνικότητα, σεξουαλική κλίση). Σύμφωνα με τον καθηγητή, σκοπός του θύτη είναι να προκαλέσει σωματικό ή ψυχικό πόνο στο θύμα, να αποκτήσει υπεροχή έναντι του θύματος και να κυριαρχήσει στο περιβάλλον του.
Ο ίδιος τόνισε ότι το bullying δεν περιορίζεται στο σχολείο, αλλά υπάρχει παντού, σε όλα τα περιβάλλοντα με τρεις διαφορετικές μορφές: σωματική, λεκτική βία και ηλεκτρονική – cyber bullying. «Υπάρχει παντού στη καθημερινή μας ζωή, στο Πανεπιστήμιο, στο Στρατό, στο σχολείο, στη δουλειά κ.α» σημείωσε ο κ. Παυλίδης τονίζοντας την σημασία της πληροφόρησης και της ενημέρωσης. Μάλιστα επεσήμανε ότι πρόσφατα ψηφίστηκε Νόμος σύμφωνα με τον οποίο το bulling τιμωρείται ως ποινικό αδίκημα.
CYBER – BULLING
Παράλληλα εστίασε στις αρνητικές ψυχοκοινωνικές και εκπαιδευτικές συνέπειές του bullying τόσο στα θύματα όσο και στους θύτες ( κατάθλιψη, αυτοκτονίες κ. α) αλλά και στους τρόπους αντιμετώπισής του από το σπίτι, το σχολείο και την κοινωνία. Ιδιαίτερα για το cyber – bullying, ο κ. Παυλίδης επεσήμανε ότι « το θύμα νοιώθει κολοσιαίο διασυρσμό σε πολύ μεγάλο πληθυσμό ( διαδίκτυο). Πρέπει όμως να είναι κατανοητό σε όλους ότι συνήθως είναι θρασύδειλοι αυτοί που κάνουν cybery- bullying διότι νομίζουν πως είναι ανώνυμοι, νομίζουν πως κρύβονται πίσω από μια οθόνη και δεν τους ξέρει καθένας. Αλλά αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι πλέον η Αστυνομία μπορεί να βρεί τον θύτη, αυτόν που το έκανε, ποιά χρονική στιγμή αλλά και το που, δηλαδή από ποιο γεωγραφικό σημείο». ΕΛ.Φ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα