Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου, 2025

Υψηλή ανεργία στην Κρήτη αν και μειωμένη κατά 4 μονάδες

Μειώθηκε η ανεργία στην Κρήτη στο 22,5% το δ’ τρίμηνο 2016 από 26,5% το δ’ τρίμηνο 2015, όπως προκύπτει από στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Σε πανελλαδικό επίπεδο η ανεργία στο δ’ τρίμηνο του 2016 εμφάνισε αύξηση καθώς διαμορφώθηκε στο 23,6% έναντι 22,6% το γ΄ τρίμηνο του ίδιου έτους. Σημειώνεται ότι στο δ’ τρίμηνο του 2015, ο δείκτης ανεργίας είχε διαμορφωθεί στο 24,4%.
Σε επίπεδο περιφέρειας το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας παρατηρήθηκε στη Δυτική Μακεδονία με 31,2% και στη Δυτική Ελλάδα με 28,9%. Στον αντίποδα, το μικρότερο ποσοστό ανεργίας σημειώθηκε στο Νότιο Αιγαίο με 17,2% και στο Βόρειο Αιγαίο με 19,6%.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το σύνολο των απασχολούμενων κατά το προηγούμενο τρίμηνο, περιορίστηκε σε 3,648 εκατ. άτομα, ενώ ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε σε 1,123 εκατ. άτομα.
Η απασχόληση μειώθηκε κατά 2,4% έναντι του γ’ τριμήνου του 2016, ενώ αυξήθηκε κατά 0,2% έναντι του δ’ τριμήνου του 2015. Ο αριθμός των ανέργων παράλληλα, ενισχύθηκε κατά 2,9% σε τριμηνιαίο επίπεδο, ενώ μειώθηκε κατά 4,3% σε ετήσιο επίπεδο.
Από το σύνολο των ανέργων, το 19,9% ήταν άνδρες και το 28,1% γυναίκες, ενώ σε ηλικιακό επίπεδο, το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας παρατηρήθηκε στην ομάδα 15-24 ετών (45,2%), το οποίο στις νέες γυναίκες άγγιξε το 48,6%.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ως προς το επίπεδο εκπαίδευσης, η κατανομή της ανεργίας διαμορφώθηκε ως εξής:
•Απολυτήριο μέσης εκπαίδευσης 25,6%
•Κάτοχοι διδακτορικού ή μεταπτυχιακού 12,2%
•Πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης 17,6%
Από το σύνολο των ανέργων που αναζητούν μισθωτή απασχόληση, το 12,0% αναζητά αποκλειστικά πλήρη απασχόληση, ενώ το 82,9% αναζητά πλήρη αλλά στην ανάγκη, είναι διατεθειμένο να εργαστεί και με μερική απασχόληση. Τέλος, το 5,1% είτε αναζητά μερική απασχόληση, είτε δεν ενδιαφέρεται αν θα βρει μερική ή πλήρη απασχόληση.
Ένα ποσοστό ανέργων (7%) απέρριψε, κατά τη διάρκεια του δ’ τριμήνου του 2016, κάποια πρόταση ανάληψης εργασίας για διάφορους λόγους:
-δεν ήταν ικανοποιητικές οι αποδοχές (29,0%)
-δεν εξυπηρετούσε ο τόπος εργασίας (24,7%)
-δεν εξυπηρετούσε το ωράριο εργασίας (17,1%)
Το ποσοστό των ανέργων που δεν έχουν εργαστεί ποτέ στο παρελθόν, ανήλθε στο 20,2% του συνόλου των ανέργων, ενώ οι μακροχρόνια άνεργοι αποτελούν αντίστοιχα το 71,8%.
Το ποσοστό ανεργίας των ατόμων με ξένη υπηκοότητα ήταν μεγαλύτερο από το αντίστοιχο των Ελλήνων υπηκόων (30,2% έναντι 23,1%). Επίσης, το 68,6% των ξένων υπηκόων ήταν οικονομικά ενεργό, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από το αντίστοιχο των Ελλήνων, το οποίο είναι 51,0%.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΠΩΛΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Από τα στοιχεία προκύπτει επίσης ότι η χώρα μας διαθέτει περισσότερους πωλητές και αγρότες αλλά λιγότερους ειδικευμένους τεχνίτες, τεχνολόγους, τεχνικούς, διευθυντικά και διοικητικά στελέχη (ως ποσοστό των απασχολούμενων) σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Γεγονός που αποδίδεται αφενός στη μεγάλη συμμετοχή του εμπορίου και του τουρισμού στην ελληνική οικονομία και αφετέρου στο συγκριτικά μικρό μέγεθος της ελληνικής βιομηχανίας.
Σύμφωνα με την ανάλυση του ΣΕΒ για τη διάρθρωση του εργατικού δυναμικού, από τα 3,6 εκατ. που ήταν οι εργαζόμενοι το 2015, οι 432.000 απασχολούνται στην γεωργία και από τους υπόλοιπους 3,2 εκατ. περίπου, σχεδόν οι μισοί (1,5 εκατ.) απασχολούνται ως ανειδίκευτοι εργάτες, χειρώνακτες, πωλητές και στην παροχή υπηρεσιών, και οι άλλοι μισοί (1,6 εκατ.) ως ανώτερα διευθυντικά και διοικητικά στελέχη, επαγγελματίες, τεχνικοί/ειδικευμένοι τεχνίτες και συναφή επαγγέλματα, χειριστές βιομηχανικών εγκαταστάσεων – μηχανημάτων -εξοπλισμού- και συναρμολογητές, και γενικά σε περισσότερο εξειδικευμένες θέσεις εργασίας, για τις οποίες απαιτείται και κάποια εκπαίδευση/κατάρτιση.
Τέλος, από την ανάλυση των στοιχείων για τις αμοιβές ανά κλάδο, προκύπτει ότι ο μέσος εργαζόμενος έχει διπλάσιες αμοιβές στην βιομηχανία (Euro23,5 χιλ.) απ’ ό,τι στον τουρισμό (Euro11,6 χιλ.) και 42% μεγαλύτερες απ’ ό,τι στο εμπόριο (Euro16,6 χιλ.). Αυτό κατά τον ΣΕΒ συμβαίνει επειδή κατά κανόνα υπάρχει μεγαλύτερη συγκέντρωση επαγγελματιών υψηλότερης εξειδίκευσης και εκπαίδευσης στη βιομηχανία απ’ ό,τι στο εμπόριο και τον τουρισμό. Στον κλάδο της παιδείας, της υγείας/κοινωνικών υπηρεσιών και τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι μέσες αμοιβές ανέρχονται σε Euro26,9 χιλ., Euro17,4 χιλ. και Euro18,7 χιλ. αντιστοίχως.
Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Ειδήσεις

Χρήσιμα