Έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Γιάννη Βρούτση σημειώθηκε στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το Παράλληλο Πρόγραμμα, με επίκεντρο την διάταξη για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφαλίστων.
Έντονη ήταν η αντίδραση του κ. Ξανθού που κατηγόρησε τη ΝΔ ότι διολισθαίνει στην ατζέντα της Χρυσής Αυγής, όταν ο κ. Βρούτσης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν θα σας παραχωρήσουμε το δικαίωμα της κοινωνικής ευαισθησίας. Είμαστε το ίδιο ευαίσθητοι. Σας κάνω μια καλοπροαίρετη προειδοποίηση. Δίνουμε το σήμα ότι η Ελλάδα μπορεί να περιθάλψει αδαπάνως όλους. Θίγεται τους Έλληνες γιατί δοκιμάζονται, υποφέρουν. Οι Έλληνες έδωσαν και ανθρωπιά και δικαιοσύνη. Αλλά όλα έχουν ένα όριο».
«Το ζήτημα της κοινωνικής ευαισθησίας δεν είναι προσωπικό αλλά πολιτικό Δεν έχει να κάνει με το αν κάποιοι είναι καλοί και κοινωνικά ευαίσθητοι. Είναι ζήτημα πολιτικής αντίληψης και πολιτικής προτεραιότητας», απάντησε ο κ. Ξανθός και προσέθεσε:
«Ακριβώς επειδή κοσμοθεωρητικά, ιδεολογικά και πολιτικά, εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ είμαστε με την ισότητα των ανθρώπων, για αυτό μπορούμε να υπερασπιστούμε σήμερα την ολοκληρωτική κάλυψη. Αυτό προσπάθησα να κάνω αλλά κάνετε ότι δεν το καταλαβαίνετε. Καλή η αντικυβερνητική ρητορική που παίζεται με ξενοφοβικά αντανακλαστικά για να τσιμπάτε ψήφους. Προσέξτε όμως, διότι διολισθαίνετε στη γραμμή ότι η υγεία είναι μόνο για τους Έλληνες, και αυτή είναι η γραμμή της Χρυσής Αυγής.
Σε αυτή τη χώρα την ευρωπαϊκή δεν μπορεί να ορθώνονται τείχη απέναντι σε μετανάστες. Προσβάλει την νοημοσύνη του ελληνικού λαού».
«Καταλαβαίνω ότι ο υπουργός αισθάνεται αδύναμος, είναι μέλος μιας κυβέρνησης που καταρρέει από τα ψέματα της. Είναι μεγάλο λάθος όμως να ταυτίζετε τη ΝΔ με τη Χρυσή Αυγή», αντέτεινε ο κ. Βρούτσης και προσέθεσε:
«Αυτό που είπα είναι ότι οι Έλληνες βρίσκονται σε δύσκολη, σε δυσάρεστη θέση, και ότι η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε κινδύνους. Μην τους αντιμετωπίζετε ως βήτα κατηγορίας πολίτες. Βρείτε τα λεφτά, όχι όμως σε βάρος των Ελλήνων φορολογουμένων».