Ο Γιάννης Μαντζάνας δεν είναι η πρώτη φορά που απασχολεί τα ΜΜΕ. Κάθε δημοσίευμα, βέβαια, αφορά σε μία διάκρισή του: λογοτεχνικοί διαγωνισμοί, ακόμα και διεθνούς επιπέδου, όπου ο ίδιος έχει αποσπάσει βραβεία. Δε θα αριθμήσουμε όλες τις διακρίσεις γιατί φοβόμαστε πως θα αφήσουμε κάποια απ΄ έξω…
Θα σταθούμε στην τελευταία: την επιλογή του να είναι ένα από τα 18 μέλη της Συμβουλευτικής Ομάδας Παιδιών και Νέων του Γραφείου της UNICEF στην Ελλάδα.
Όπως μεταδίδει το cretalive.gr, η Συμβουλευτική Ομάδα Παιδιών & Νέων θα λειτουργεί ως συμβουλευτικό όργανο του Γραφείου της UNICEF στην Ελλάδα, με βασικό στόχο την ενίσχυση των φωνών και την ουσιαστική συμμετοχή των παιδιών και των νέων στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Αποτελείται από 18 βασικά και 10 αναπληρωματικά μέλη, που προέρχονται από όλες τις Περιφέρειες της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων προσφύγων και ατόμων με αναπηρία. Η θητεία των μελών είναι διετής, από τον Δεκέμβριο του 2024 έως τον Δεκέμβριο του 2026. Μέσα από ομαδικές συναντήσεις και εκδηλώσεις, και με την υποστήριξη της UNICEF, τα μέλη θα συμβάλουν στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των προγραμμάτων της UNICEF, εκπροσωπώντας τις κοινότητές τους.
«Να ακουστεί η φωνή των νέων»
Ο μαθητής της Β΄ τάξης στο Πρότυπο Λύκειο Ηρακλείου έχει έναν στόχο, όπως λέει στο Cretalive: να ακουστεί η φωνή των νέων και να αναδειχθούν ζητήματα που απασχολούν την Κρήτη.
Όταν, λοιπόν, ρωτήθηκε από τη Unicef γιατί θέλει να γίνει μέλος της, απάντησε πως οι απόψεις της νέας γενιάς πρέπει να φτάνουν στα αυτιά των φορέων που λαμβάνουν τις αποφάσεις. Θεωρεί πως η κυβέρνηση πρέπει να κινείται συμπεριληπτικά και να αφουγκράζεται τις ανάγκες των νέων ατόμων.
Παράλληλα, επιθυμία του είναι να προσδώσει ορατότητα σε ζητήματα τοπικής φύσης, όπως είναι η λειψυδρία που «χτυπά» την Κρήτη λόγω και τουρισμού. Να σημειώσουμε ότι ο Γιάννης συνέβαλε στην παραγωγή ενός ντοκιμαντέρ της UNICEF που δείχνει πώς τα παιδιά σε ένα ελληνικό νησί ζουν με τη σκληρή πραγματικότητα της έλλειψης νερού.
Στην ερώτηση που όλοι κάνουν σε έναν μαθητή της Β΄ Λυκείου, τι θα ήθελε να σπουδάσει, μας είπε ότι ακολουθεί τη θεωρητική κατεύθυνση (ανθρωπιστικών σπουδών) και δεν έχει ακόμα κατασταλάξει. Τον ενδιαφέρουν οι διεθνείς και ευρωπαϊκές σπουδές και το ενδεχόμενο να εργαστεί σε διεθνείς οργανισμούς και το διπλωματικό σώμα.
Λόγω περιορισμένου χρόνου, προσπαθεί όσο μπορεί να κάνει πράγματα για τον εαυτό του. Απολαμβάνει να γράφει πεζά αλλά και ποιήματα ενώ αγαπά την τέχνη της φωτογραφίας. Παράλληλα, το πάθος του παραμένει το θέατρο, από παιδί λαμβάνει μέρος σε ομάδες.
Τέλος, έτσι για να βάλουμε ένα ακόμα στοιχείο από το πλούσιο βιογραφικό του, να συμπληρώσουμε πως ο Γιάννης είναι ενεργός U-Reporter, μέλος της μαθητικής ραδιοφωνικής ομάδας «European School Radio» του σχολείου του. Ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για κοινωνικά θέματα, όπως η ψυχική υγεία, η εκπαίδευση, και ζητήματα καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Μέσω της συμμετοχής του σε πρωτοβουλίες που υποστηρίζονται από τη UNICEF, όπως το Teens Athens Democracy Forum 2023, είχε την ευκαιρία να εκφράσει το ενδιαφέρον του για διάφορα θέματα που απασχολούν τις σύγχρονες κοινωνίες και επηρεάζουν τη συμμετοχή των νέων.