Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Ηράκλειο: Εκπαιδευμένη Κρητική Ομάδα Σκύλων ενάντια στις φόλες και τα δολώματα

Μια ομάδα σκύλων στην Κρήτη, ειδικά εκπαιδευμένη για την ανεύρεση δηλητηριασμένων δολωμάτων και δηλητηριασμένων ζώων, παρουσιάστηκε σήμερα στις Αρχάνες Ηρακλείου από το Πανεπιστήμιο Κρήτης – Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και την Α’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Κρήτης και Δωδεκανήσου.

Κατά την παρουσίαση-συνέντευξη, τονίστηκε ότι δύο Ομοσπονδιακοί Θηροφύλακες και δύο εξαιρετικοί γερμανικοί ποιμενικοί σκύλοι, ειδικά εκπαιδευμένοι για να ανιχνεύουν δηλητηριασμένα δολώματα και νεκρά δηλητηριασμένα ζώα, θα περιπολούν στο εξής στην κρητική ύπαιθρο, αποτρέποντας τις περαιτέρω απώλειες άγριων αλλά και οικόσιτων ζώων από δηλητηρίαση.

Οι δύο ειδικά εκπαιδευμένοι γερμανικοί ποιμενικοί σκύλοι που στελεχώνουν την ΚΟΣ, ακούνε στα ονόματα Ντάικα και Καρίνα, είναι ηλικίας 18 μηνών. Το πρώτο μέρος της εκπαίδευσής τους πραγματοποιήθηκε στην Ανδαλουσία από το Ειδικό Κέντρο Εκπαίδευσης “Perros contra el Veneno”. Πρόκειται για ειδική πρότυπη μονάδα εκπαίδευσης σκύλων εργασίας, η οποία δραστηριοποιείται από 25ετίας στο χώρο και θεωρείται αυθεντία στο αντικείμενο πανευρωπαϊκά, έχοντας εκπαιδεύσει περισσότερες από 10 ομάδες ανίχνευσης δηλητηριασμένων δολωμάτων σε Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα και αλλού.

Η Ντάικα και η Καρίνα έφτασαν στην Κρήτη στις 16 Ιουνίου 2016, για να συναντήσουν τους νέους τους ιδιοκτήτες και χειριστές, Σπύρο Νηστικάκη και Γιάννη Γρηγοράκη, Ομοσπονδιακούς Θηροφύλακες της Α’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Κρήτης και Δωδεκανήσου.

Από εκείνη την ημέρα μέχρι και τις 20 Ιουλίου 2016, εκπαιδεύονταν καθημερινά με διπλές αυτοψίες και ασκήσεις μαζί με τους χειριστές τους, προκειμένου, οι μεν σκύλοι να εγκλιματιστούν στις συνθήκες του νησιού, οι δε χειριστές να εκπαιδευτούν στη δύσκολη εργασία που καλούνται πλέον να διεκπεραιώσουν, πέραν των υπόλοιπων υποχρεώσεών τους.
Μάλιστα, όπως επισημάνθηκε στην παρουσίαση, κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης η Κρητική Ομάδα Σκύλων έφερε εις πέρας 4 περιστατικά δηλητηριάσεων, εντόπισε 8 νεκρά δηλητηριασμένα ζώα, 2 δηλητηριασμένα δολώματα, περισσότερες από 15 θηλιές, 2 δόκανα, 1 παγίδα για σφίγγες και φυτοφάρμακα που πιθανά είχαν χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή δηλητηριασμένων δολωμάτων, κατέθεσε 3 μηνύσεις ενώ πραγματοποίησε και μία αυτόφωρη σύλληψη στην περιοχή Κούρτεσι Οροπεδίου Λασιθίου – υπόθεση που έχει πάρει ήδη το δρόμο της δικαιοσύνης.

Σήμερα, η ομάδα παρουσιάστηκε επίσημα σε μία επίδειξη που συντόνισε ο Ισπανός εκπαιδευτής των σκύλων Jesus Lopez Valliadolid, και στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθως παραχώρησαν οι εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου Κρήτης-Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, Δρ. Σταύρος Ξηρουχάκης και Δρ. Μιχάλης Προμπονάς και της Α’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Κρήτης και Δωδεκανήσου Γιώργος Χαβαλεδάκης, πρόεδρος της Α’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Κρήτης και Δωδεκανήσου.

Η παρουσίαση της ομάδας, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Καινοτόμες Δράσεις Ενάντια στα Δηλητηριασμένα Δολώματα – Πρόγραμμα After-LIFE» . Κατ’ αυτήν, επισημάνθηκε ότι η παρουσία της Κρητικής Ομάδας Σκύλων στην Κρήτη, προέκυψε τόσο ως ανάγκη για την αντιμετώπιση του έντονου φαινομένου της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων στο νησί, όσο και ως επιθυμία από το Πανεπιστήμιο Κρήτης-Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης να συνεισφέρει πρακτικά και ουσιαστικά στην εξάλειψη της φόλας από την ύπαιθρο και τις περιαστικές περιοχές. Ακόμη, τονίστηκε ότι το Μουσείο προχώρησε στην αγορά και εκπαίδευση των σκύλων τον Νοέμβριο του 2015, με την οικονομική συνδρομή του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη, έπειτα και από τη θετική ανταπόκριση της Α’ ΚΟΚΔ να στελεχώσει την ομάδα με ανθρώπινο δυναμικό και ίδιους πόρους, για την υλοποίηση της δράσης.

Η Κρητική Ομάδα Σκύλων επικεντρώνεται στην ανεύρεση δηλητηριασμένων δολωμάτων και νεκρών δηλητηριασμένων ζώων με προτεραιότητα στην ύπαιθρο, έπειτα από σχετική ενημέρωση-καταγγελία από ιδιώτες ή και αρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίοι θα μπορούν να ενημερώνουν για πιθανά περιστατικά δηλητηρίασης, είτε απευθείας στους χειριστές των σκύλων, είτε στα τηλέφωνα της Α’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Κρήτης και Δωδεκανήσου (28210 98147) και του Πανεπιστημίου Κρήτης-Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (2810 393281), είτε στις αρμόδιες υπηρεσίες (Αστυνομία Δήμος η Δασική Υπηρεσία).


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα