» Η αντίσταση του ιρανικού λαού
Το Ιράν που απειλεί θεούς και δαίµονες µετά τη δολοφονία από το Ισραήλ στο έδαφος τού πολιτικού ηγέτη της Χαµάς, Ισµαήλ Χανίγια, τη δολοφονία ανώτερου διοικητή της Χεζµπολάχ και του στρατιωτικού ηγέτη της Χαµάς, Μοχάµεντ ελ Ντέιφ, και όλα αυτά ως απάντηση στο µεκαλειό της 7ης Οκτωβρίου 2023, ως ένα από τα πιο αυταρχικά κράτη της Μέσης Ανατολής µε στενές σχέσεις µε τη Ρωσία και την Κίνα δεν φηµίζεται ακόµα και για τις ελάχιστες στοιχειώδεις ελευθερίες.
Π
ολλά ξεκινούν από το Ιράν, που εξοπλίζει τις ουσιαστικά φιλο- δικτατορικής αντίληψης και υπέρµαχους της Σαρία τροµοκρατικές οργανώσεις, Χαµάς και Χεσµπολάχ. Ο ιρανικός λαός όµως σε αντίθεση µε το καθεστώς σε µεγάλο βαθµό αγωνίζεται για την ελευθερία του.
Ποιος ξεχνά τις διαδηλώσεις και συγκρούσεις των προηγούµενων χρόνων όπου η αριστερά της ∆ύσης αποσιώπησε ή κράτησε τη συνήθη «ουδέτερη» στάση, την ίδια στάση που επέδειξε στο µακελειό της 7ης Οκτωβρίου 2023 στο έδαφος του Ισραήλ κατά νέων ανθρώπων, και πάνω απ΄όλα στις ρωσικές σφαγές στα ουκρανικά εδάφη; Η ιστορία καταγράφει.
Το Ιράν όµως που διαδραµατίζει ένα σηµαντικό ρόλο στο αντι-δυτικό µίσος και ουσιαστικά την απέχθεια κατά της εναποµείνουσας δηµοκρατίας, η χώρα όπου σχεδιάζονται από το παρελθόν και υποστηρίζονται στρατιωτικά χώρες όπως η Ρωσία, είναι µια ακόµη δικτατορία όπως αυτή της Βορείου Κορέας, µε κοινωνίες όχι απλά ανελεύθερες αλλά θλιβερά αποµεινάρια ναζιστικών και σταλινικών καθεστώτων.
Στη χώρα αυτή λοιπόν η δηµοσιογραφία που ασκείται, γίνεται µε κόστος τη φυλάκιση, την εξαφάνιση µέχρι και τη δολοφονία. Για τη Βόρειο Κορέα δεν µιλάµε καν για αυτό που αποκαλείται αντίθετη γνώµη, παρά για ένα γνήσια σταλινο-ναζιστικό καθεστώς.
Οι ιρανικές αρχές επιβάλλουν αυστηρή λογοκρισία στα ΜΜΕ. Στην ετήσια κατάταξη χωρών από τη µη κυβερνητική οργάνωση ∆ηµοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF) µε βάση την ελευθεροτυπία, το Ιράν βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις.
Μετά τις πρόσφατες εξεγέρσεις στη χώρα, καταβάλλεται προσπάθεια για κάποιους είδους τεχνητή µεταρρύθµιση. Και όλα αυτά επειδή στο Ιράν υπάρχει κόσµος που αντιστέκεται και αγωνίζεται για τις ατοµικές ελευθερίες.
Ας δούµε λοιπόν µε την ευκαιρία τι γίνεται µε τους δηµοσιογράφους στη χώρα και πώς οι ποινές µετριάζονται µε τεχνητό τρόπο, και ας κάνουµε τον δέοντα απολογισµό για το αν ο ιρανικός λαός θα µπορέσει κάποτε να αναπνεύσει.
Τα ιρανικά δικαστήρια λοιπόν µείωσαν τις ποινές φυλάκισης για δύο γυναίκες δηµοσιογράφους που έκαναν ρεπορτάζ για τον θάνατο της νεαρής Κούρδισσας Μαχσά Αµινί το 2022.
∆ύο εφετεία στην Τεχεράνη αθώωσαν τις γυναίκες από τις κατηγορίες για συνεργασία µε τις ΗΠΑ, δήλωσαν οι δικηγόροι της Ελαλέχ Μοχαµαντί και της Νιλουφάρ Χαµεντί στις φιλοµεταρρυθµιστικές εφηµερίδες «Σαργκ» και «Χαµ Μιχάν» την Κυριακή.
Η Χαµεντί, 31 ετών, και η Μοχαµαντί, 37 ετών, αφέθηκαν ελεύθερες µε εγγύηση από τη φυλακή Eβίν της Τεχεράνης τον Ιανουάριο µετά από περισσότερο από ένα χρόνο κράτησης. Η Μοχαµαντί είχε καταδικαστεί αρχικά σε έξι χρόνια φυλάκισης, η Χαµεντί σε επτά χρόνια.
Επιπλέον, και οι δύο είχαν καταδικαστεί σε πολυετή φυλάκιση για «συνωµοσία κατά της ασφάλειας της χώρας και προπαγάνδα κατά της Ισλαµικής ∆ηµοκρατίας». Σύµφωνα µε τους δικηγόρους, οι ποινές αυτές επικυρώθηκαν από τα δευτεροβάθµια δικαστήρια και µπορούν να τις εκτίσουν ταυτόχρονα.
Ωστόσο, οι συνήγοροι υπεράσπισης πρόσθεσαν ότι ελπίζουν ότι και οι δύο δηµοσιογράφοι θα µπορούσαν να επωφεληθούν από την αµνηστία που ανακοίνωσε ο πνευµατικός ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαµενεΐ το 2023.
Οι υπόλοιπες κατηγορίες ήταν σύµφωνες µε την αµνηστία του 2023. «Ελπίζουµε ότι η Μοχαµαντί θα αµνηστευθεί και ότι η υπόθεση αυτή θα κλείσει», δήλωσε ο δικηγόρος της Σαχάµπ Μπιρλοχί, στην εφηµερίδα «Χαµ Μιχάν». Οι δικηγόροι της Χαµεντί εξέδωσαν δήλωση για τον ίδιο λόγο.
H Χαµεντί, η οποία εργάζεται για την εφηµερίδα «Σαργκ», συνελήφθη λίγες ηµέρες µετά τον θάνατο της Αµινί τον Σεπτέµβριο του 2022, αφού επισκέφθηκε το νοσοκοµείο όπου είχε εισαχθεί η 22χρονη µετά τη σύλληψή της από την ιρανική αστυνοµία ηθών.
Η νεαρή Κούρδισα είχε συλληφθεί επειδή φέρεται να παραβίασε τον αυστηρό ισλαµικό κώδικα ένδυσης. Ο θάνατός της προκάλεσε πολύµηνες διαµαρτυρίες.
Η Μοχαµαντί συνελήφθη επίσης τον Σεπτέµβριο του 2022. Η φωτογράφος της µεταρρυθµιστικά προσανατολισµένης εφηµερίδας «Χαµ Μιχάµ» είχε ταξιδέψει προηγουµένως στη γενέτειρα της Αµινί, τη Σακές στην επαρχία Κουρδιστάν, για να κάνει ρεπορτάζ για την κηδεία της, η οποία συνοδεύτηκε από διαδηλώσεις.
Τον Ιανουάριο, η ιρανική δικαιοσύνη ανακοίνωσε ότι κίνησε νέα διαδικασία εναντίον των δύο γυναικών επειδή είχαν ποζάρει για µια φωτογραφία χωρίς µαντίλα µετά την απελευθέρωσή τους.
Όπως βλέπουµε, τα πράγµατα στο Ιράν για τους δηµοσιογράφους και τους αντιφρονούντες δεν είναι και τόσο εύκολα. Αποµένει να δούµε τα αντανακλαστικά του λαού αυτού που έχει αποδείξει ότι σε σεβαστό ποσοστό δεν δέχεται τη θεοκρατία. Μια ακόµη θηριώδη πλευρά του φασισµού.