Δεν έχει περάσει χρόνος, όταν ένα μη επανδρωμένο Α/Φ των ΗΠΑ έπληξε στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης δύο οχήματα του Ιρανικού στρατού, που μετέφεραν τον στρατηγό Σουλεϊμανί, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του αυτός και οι συνοδοί του. Προσφάτως χτυπήθηκε με τηλεχειριζόμενο οπλοπολυβόλο το Ι.Χ. του Ιρανού αρχιτέκτονα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν Μόχσεν Φαχριζαντέχ.
Η επίθεση της Βαγδάτης ειπώθηκε “εγκληματικός τυχοδιωκτισμός” και ότι ήταν έργο του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δικαιολογήθηκε πως ο Σουλεϊμανί ήταν υπόλογος για τον θάνατο Ιρανών διαδηλωτών στην Τεχεράνη, μέσα στους οποίους υπήρχαν και Αμερικανοί υπήκοοι. Η πράξη του Τραμπ θεωρήθηκε καιροσκοπισμός και βρήκε τη διεθνή κοινότητα απέναντί του, δημιούργησε δε ντόμινο παρενεργειών και πολεμικό κλίμα στις αραβικές χώρες, οι οποίες ανησυχούσαν για την απόκτηση και χρήση πυρηνικών όπλων απ’ το Ιράν.
Οι διαπραγματεύσεις Ουάσινγκτον – Τεχεράνης συνέτειναν στην παραίτηση της τελευταίας απ’ τη διατήρηση του πυρηνικού οπλοστασίου εφόσον οι ΗΠΑ αναγνώριζαν το ρόλο του Ιράν στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. Τούτο για το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ήταν παρακινδυνευμένο, διότι γνώριζαν ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν είναι τοποθετημένες υπογείως διάσπαρτες σε πολλά σημεία και δεν είναι δυνατή η εξάλειψή τους. Πάντως από πλευράς Μπάιντεν αφήνεται να εννοηθεί ότι ο νέος πρόεδρος τίθεται υπέρ της υφισταμένης συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν.
Το Ιράν αν απαλλαγεί από τον διεθνή έλεγχο για τα πυρηνικά, θα επισπεύσει τον εμπλουτισμό του οπλοστασίου του οπότε θα τερματισθεί το μονοπώλιο πυρηνικών του Ισραήλ. Αντιρρήσεις για τη διασπορά πυρηνικών στη Μ. Ανατολή έχουν η Σαουδική Αραβία, τα Αραβικά Εμιράτα, η Γαλλία, φυσικά η Αίγυπτος και η Ελλάδα.
Για το τελευταίο χτύπημα του πυρηνικού επιστήμονα ο μετριοπαθής πρόεδρος Ροχανί αλλά και οι σκληροπυρηνικοί του Ιράν υποψιάζονται το Ισραήλ και τον απερχόμενο πρόεδρο Τραμπ. Προσανατολίζονται σε αντίποινα, να πλήξουν το λιμάνι της Χάιφας. Αν αυτό γίνει, εκτός από τις υλικές ζημιές θα υπάρξουν και ανθρώπινα θύματα. Η εν λόγω δολοφονία θεωρείται απ’ τους Ιρανούς ως αποτέλεσμα της επίσκεψης του Μάικ Πομπέο, απερχόμενου ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, στο Ισραήλ και τη συνάντηση Νετανιάχου με τον Σαουδάραβα Μοχάμεντ Σαλμάν, που τηρήθηκε μυστική. Η παρουσία του αεροπλανοφόρου Nimitz στον Περσικό Κόλπο κλιμακώνει την ένταση, κι ας λέγεται ότι βρίσκεται εκεί για την παραλαβή των αποχωρούντων Αμερικανικών στρατευμάτων από Αφγανιστάν και Ιράκ. Τούτο φαίνεται και από δηλώσεις του Αμερικανικού Πενταγώνου, ότι κρίνουν σωφροσύνη «να διατηρούν επιπλέον αμυντικές δυνάμεις στην περιοχή, για να αντεπεξέλθουν σε κάθε ενδεχόμενο». Χωρίς αμφιβολία υπάρχει από καιρό γκρίζα ζώνη σ’ αυτή την περιοχή της Μέσης Ανατολής όπου εμπλέκονται πολεμοχαρείς και διπλωμάτες. Δημιουργείται και σύγχυση του τι συμβαίνει και ποιές οι επιπτώσεις σε ένα πραγματικό ή εικονικό θερμό επεισόδιο.