Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

ΕΙΡΗΝΑΙΑ 2019 στο Νεροχώρι Κοινωφελές Ιδρυμα “Αγία Σοφία”

Τόμοι βιβλίων μπορούν να γραφούν για την ιστορική πορεία των 40 χρόνων του Ιδρύματος.
Σαράντα χρόνια ιστορία, παράδοση, πολιτισμός του Αποκόρωνα, το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του τόπου αυτού απασχολούν το Δ.Σ. του Ιδρύματος, το οποίο και πράττει αναλόγως, με ενότητα και συνεργασία, σύμφωνα με το πνεύμα του ιδρυτή. Πνευματικό κεφάλαιο υπάρχει, σ’ αυτό στηρίζεται, αποφασίζει, δρα και υλοποιεί.
Με τον δικό τους τρόπο δεκάδες Αποκορωνιώτες-πνευματικό κεφάλαιο της επαρχίας μας- συνεργάστηκαν και προσέφεραν για την υλοποίηση των σκοπών που έθεσε ο ιδρυτής και δωρητής, ο «παππούς της Κρήτης» Ειρηναίος Γαλανάκης, ώστε να λειτουργεί ως «ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΒΟΥΛΗ» του Αποκόρωνα ο χώρος αυτός.
Η συνεργασία όλων των φορέων της επαρχίας, τοπικοί συνεταιρισμοί, Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών, Κέντρο Υγείας, οι 34 Κοινότητες της επαρχίας, το συμβούλιο περιοχής Αποκορώνου, οι δήμοι Καποδίστρια και Καλλικράτη, όλες οι ενορίες και όλοι οι πολιτιστικοί σύλλογοι, όλοι οι πρόεδροι της Ομοσπονδίας Αποκορωνιώτικων Σωματείων Αττικής συνέβαλλαν στο τεράστιο έργο που συνετελέσθη τα 40 αυτά χρόνια.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ
Ο αείμνηστος υπουργός Υγείας Μανώλης Σκουλάκης εμπνευστής και αρωγός του Π.Β.Σ., αρχικά στο Ανουσάκειο Ίδρυμα και στη συνέχεια στο Ίδρυμα «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ», μετά την πιλοτική και επιτυχημένη εφαρμογή του στα δύο αυτά Ιδρύματα, το εφάρμοσε και σε όλη την Ελλάδα.
Το πρόγραμμα εξυπηρετεί εδαφικά την επαρχία Αποκορώνου, εκτός από την περιοχή της πρώην δημοτικής κοινότητας Αρμένων που εξυπηρετείται από το αντίστοιχο πρόγραμμα του δήμου. Το πρόγραμμα τελεί υπό την άμεση εποπτεία του Υπουργείου Υγείας και υλοποιείται με τη συνεργασία του Κέντρου Υγείας Βάμου, τη συμβολή του Δήμου, της Νομαρχιακής αυτοδιοίκησης-Αντιπεριφέρειας και της Εκκλησίας. Απευθύνεται σε μοναχικά άτομα και ηλικιωμένα ζευγάρια μη αυτοεξυπηρετούμενα, σε άτομα με ειδικές ανάγκες και σε άτομα με ψυχοκινητικά και ψυχιατρικά προβλήματα, δίνοντας προτεραιότητα σε άτομα δίχως επαρκείς οικονομικούς πόρους. Θετική και συγκινητική είναι η ανταπόκριση από τα εξυπηρετούμενα άτομα και τις οικογένειές τους.

ΣΥΝΕΔΡΙΑ – ΜΑΘΗΜΑΤΑ
ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ
Συνέδρια-συζητήσεις έγιναν με πρωτοβουλία των μελών του Δ.Σ. και με συνεργασία ποικίλων φορέων της Επαρχίας και του Νομού:
• Για τα νερά του Αποκόρωνα
• Για το περιβάλλον του Αποκόρωνα
• Για το Ριζίτικο Τραγούδι
• Α’ Παγκόσμιο Συνέδριο Αποκορωνιωτών
• Β’ Παγκόσμιο Συνέδριο Αποκορωνιωτών
Μαθήματα έγιναν στο Ίδρυμα από το Ινστιτούτο Καλλιτεχνικής Τεχνολογίας και Κεραμικής με τον Χριστόφορο Σκλαβενίτη. Το ριζίτικο τραγούδι και χοροί της Κρήτης με χοροδιδάσκαλο τον Γιώργο Ζουλάκη. Μαθήματα Βυζαντινής Μουσικής με τον πατέρα Ιωάννη Μαστοράκη. Μεταπτυχιακά προγράμματα φοιτητών Πανεπιστημίου Κρήτης και σεμινάρια μαθητών Λυκείου Βάμου. Λειτουργία Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης με συνεργασία της Ε.Γ.Σ. Αποκορώνου. Έκθεση και μαθήματα κοπής πολύτιμων λίθων και κατασκευής φυσητού γυαλιού από τον Ανδρέα Τζομπανάκη.
Με πρωτοβουλία του μακαριστού Ειρηναίου έγινε στον αύλειο χώρο του Ιδρύματος το Μνημείο Μάχης της Κρήτης για να γιορτάζεται η ιστορική αυτή επέτειος για όλο τον Αποκόρωνα, αλλά δυστυχώς «μία μόνον ήταν».
Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθώ στη μεγάλη πυρκαγιά στις 23ης του Οκτώβρη 1992, η οποία προξένησε την καταστροφή και την αφάνεια στα χωρία της Ρίζας Ραμνή, Κυριακοσέλλια, Καρές, Μελιδόνι και απείλησε τους Μαχαιρούς, το Σαμωνά, τη Χιλιομουδού και το Μαδαρό. Το Κ.Ι.Α.Σ. πρωτοστάτησε για την αντιμετώπιση της καταστροφής και αποκατάσταση του περιβάλλοντος, με συλλογή δωρεών και οργάνωση δενδροφυτεύσεων.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ – ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ
Εκδόθηκαν δεκάδες βιβλίων από το Κοινωφελές Iδρυμα κατά την περίοδο αυτή και δημιουργήθηκαν βιβλιοθήκες με δαπάνη του Ιδρύματος και ιδιωτών, στις οποίες βρίσκονται βιβλία από τη βιβλιοθήκη του βουλευτή Γεωργίου Μάρκου Πανηγυράκη, του Νικήτα Πλατσιδάκη και του Αρτέμη Καλλιτεράκη, καθώς και δωρεές βιβλίων από ιδιώτες.
Πραγματοποιήθηκαν πολλές δεκάδες εκδηλώσεις ιστορικού, πολιτιστικού και περιβαλλοντολογικού περιεχομένου εντός και εκτός της Επαρχίας Αποκορώνου με πρωτοβουλία του Ιδρύματος και σε συνεργασία με φορείς αυτής, όπως αυτές προβλήθηκαν σε έκθεση κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
Στο χώρο του κοινωφελούς ιδρύματος «Αγία Σοφία», με τις ευλογίες του «Παππού της Κρήτης» και τη σύμφωνη γνώμη και απόφαση του Δ.Σ. του ιδρύματος, λειτουργεί το μοναδικό στο είδος του σε όλη την Ελλάδα Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου.
Το ινστιτούτο ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του ιδρυτή ων «Χανιώτικων Νέων» Γιάννη Γαρεδάκη, με αποκορωνιώτικη καταγωγή. Τα Χανιώτικα Νέα τώρα 50 και πλέον χρόνια στηρίζουν και προβάλουν το ποικιλόμορφο και πολυεπίπεδο έργο του ιδρύματος και το ενισχύουν οικονομικά. Υπήρξε γενναία επιχορήγηση στην αγορά του αυτοκινήτου του ΠΒΣ και του ανδριάντα του ιδρυτή. Το Ι.Ε.Τ. ανέλαβε την ανακαίνιση εκ θεμελίων του κτηρίου και τον εξωραϊσμό των εξωτερικών χώρων. Διαφορετικά το κτήριο θα είχε καταρρεύσει διότι δεν είχαμε τη δυνατότητα ανακαίνισής του. Τη δεκαετία που λειτουργεί το Ι.Ε.Τ. παρήλασαν από αυτό καθηγητές πανεπιστημίων δημοσιογραφίας, δημοσιογράφοι πανελλήνιας εμβέλειας και φοιτητές δημοσιογραφίας και όχι μόνο. Η καινοτόμα αυτή πρωτοβουλία αναβάθμισε το ΚΙΑΣ, το έκανε γνωστό σε όλη την Ελλάδα και τον κόσμο, ταυτόχρονα ενισχύει οικονομικά τις αποκορωνιώτικες επιχειρήσεις με την πληθώρα ημερίδων, σεμιναρίων και σχολών δημοσιογραφίας που λειτουργούν σχεδόν όλο το χρόνο.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ
Μετά την ίδρυση του ΚΙΑΣ έχουμε δύο δωρεές γης. Μία στο Νιό Χωριό από την οικογένεια Πιπεράκη και μία στα Σελλιά Αποκορώνου, από την Ευαγγελία σύζυγο Ακίλα Παπαδομανωλάκη.
Για τη λειτουργεία του ιδρύματος και τη λειτουργεία του ΠΒΣ το ύψος των δωρεών ανέρχεται στο ποσό των 80 εκατομμυρίων δραχμών, και μετά την είσοδο του ευρώ σε 500 χιλιάδες ευρώ.
Η τελευταία και μεγάλη δωρεά είναι από τη διαθήκη του Εμμανουήλ Μαριακάκη, εξαδέλφου του μακαριστού Ειρηναίου Γαλανάκη, η οποία ανέρχεται στο ποσό των 250 χιλιάδων ευρώ, για την υλοποίηση των σκοπών του ιδρύματος.
Υπάρχουν επίσης πολλοί ευεργέτες και εταίροι του Ιδρύματος οι οποίοι έχουν τιμηθεί.
Ολα αυτά που αναφέρθηκαν για την πορεία των 40 ετών του Ιδρύματος αγκαλιάζουν όλο τον Αποκόρωνα και όχι μόνο. Εγιναν με πρωτοβουλία και απόφαση του μεγάλου δωρητή και ιδρυτή “Αγίου Ειρηναίου” του Χριστιανού.
Είναι τιμή μας να τον αποκαλούμε μαζί με τους Κισσαμίτες και Σεληνιώτες «Άγιο Ειρηναίο».
Χαιρετώ σας και αγαπώ σας,

*Ο Πέτρος Πανηγυράκης είναι δάσκαλος


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα