Σύγχρονοι στρατιώτες της ζωής, που έσωσαν ανθρώπους, επλήγησαν σοβαρά και οι ίδιοι, και εξουθενώθηκαν σωματικά και ψυχικά στα δύο χρόνια της πανδημίας είναι οι νοσηλευτές στις μονάδες και στις κλινικές covid στη χώρα μας.
Στο 15ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο Νοσηλευτικής που ξεκίνησε χθες στα Χανιά έγινε μια εκτενή αναφορά στο ρόλο των νοσηλευτών μέσα στην πανδημία και τις αφάνταστες δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι επαγγελματίες της υγείας.
Χαρακτηριστικά η κα Aγγελική Πρινάρη διευθύντρια νοσηλευτικής στο ΠΑΓΝΗ και συντονίστρια εκπαίδευσης στην 7η ΥΠΕ έκανε μια εκτενή αναφορά
στον τρόπο που οι νοσηλευτές διαχειρίσθηκαν την πανδημία.
Παρουσίασε τη διαδικασία καταγραφής, την προετοιμασία των χώρων υποδοχής με συντονιστές γιατρούς και νοσηλευτές, την εκτίμηση της επάρκειας των υποδομών, το πρώτο επιχειρησιακό σχέδιο για την υποδοχή των περιστατικών κορωνοιού, το οργανόγραμμα και τις ασκήσεις ετοιμότητας, την εκπαίδευση του προσωπικού, τη σύσταση της ομάδας διαχείρισης covid. Ξεκίνησε μια ιστορική αναδρομή της πανδημίας από τις 26/2 / 2020 όταν καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα και συνέχισε λέγοντας πως «δεν μπορώ να ξεχάσω τις άπειρες μετακινήσεις προσωπικού (Α΄κύμα 60 νοσηλευτές, Β΄κύμα 220 , γ΄146, Δ΄λ 128, ΕΛ 112 ) σύνολο 700 νοσηλευτές. Ευτυχώς η 7η ΥΠΕ είχε φροντίσει να πάρει στις αρχές του 2020 επικουρικό νοσηλευτικό προσωπικό. Θυμάμαι ότι κάποιες φορές το Νοσοκομείο Χανίων είχε πιο μεγάλο αριθμό νοσηλευόμενων σε κλινικές και ΜΕΘ από τα Νοσοκομεία στο Ηράκλειο. Δεν μπορώ να ξεχάσω το μεγάλο αριθμό συγκρούσεων, τη συνεχή αλλαγή πρωτοκόλλων, την ανάγκη για επιβράβευση του προσωπικού ».
Παρουσιάζοντας στοιχεία από διεθνείς μελέτες για το πως επηρεάστηκε η καθημερινότητα των επαγγελματιών υγείας που εργάστηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας η κ. Πρινάρη τόνισε το πως θίχτηκε αρχικά η προσωπική τους ευημερία (συμπτώματα υγείας, άγχος ,αυπνύες κα.) και μεγάλωσε η ανησυχία τους καθώς υπήρξε αρνητική επίδραση της ενασχόλησης με τον covid για όσους είχαν μικρά παιδιά και ηλικιωμένους στο σπίτι τους καθώς φοβούνταν για τον κίνδυνο της μετάδοσης. Επισήμανε το ομαδικό πνεύμα εργασίας και τη θέληση τους να προσφέρουν και τόνισε πως «μάθαμε μεταξύ άλλων να νοσηλεύουμε ασθενείς με βαριά συμπτώματα, σε κακή κατάσταση χωρίς να υπάρχουν συνοδοί.»
Στη συνέχεια τόνισε πως από την πανδημία αναδείχθηκε ότι οι νοσηλευτές «μπορούν να τα καταφέρουν με τον επαγγελματισμό, την προσαρμοστικότητα, την ομαδική εργασία, τη συναδελφικότητα. Είναι όμως λίγοι ,παραμένουν πολύτιμοι και μπορούν να αποτελέσουν την κρίσιμη γραμμή άμυνας ενάντια στις υγειονομικές απειλές. Η επαρκή στελέχωση αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για κάθε νοσηλευτή που εισέρχεται στο σύστημα υγείας καθώς μειώνεται ο κίνδυνος θανάτους, επιπλοκών, λοιμώξεων και χρόνιων αναπηριών» κατέληξε.
ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΔΑΚΡΥΑ
Η συγκίνηση κατέλαβε την κ. Πρινάρη στο βήμα του συνεδρίου όταν ρωτήθηκε για την πιο δύσκολη στιγμή που αντιμετώπισε μέσα στην πανδημία. Δεν κατάφερε να συγκρατήσει τα δάκρυα της όταν θυμήθηκε ότι «ανοίγαμε μονάδες σε απίστευτα λίγο χρόνο, απαιτούσε τεράστια δουλειά σε σύντομο χρόνο. Υπήρξαν στιγμές που σε ένα απόγευμα μετακινήσαμε 140 ανθρώπους! Από τις πιο δύσκολες στιγμές στη ζωή μου ήταν όταν ήμουν τομεάρχης και μπήκαν οι πρώτοι νοσηλευτές στην μονάδα covid και το άγχος μου μην πάθουν κάτι τα νέα παιδιά δεν μπορεί να περιγραφεί. Επίσης συγκλονιστικός ήταν και ο πρώτος θάνατος από covid στην Κρήτη ενός νέου Γερμανού…»
Μετά το τέλος της εισήγησης της ο κόσμος στην κεντρική αίθουσα χειροκρότησε την ομιλήτρια.
Εκδήλωση βράβευση σήμερα στα Χανιά
Με αφορμή τη διεξαγωγή του 15ου Πανελλήνιου Επιστημονικού & Επαγγελματικού Νοσηλευτικού Συνεδρίου ο Δήμος Χανίων διοργανώνει εκδήλωση για την τιμητική βράβευση των νοσηλευτών του δημόσιου συστήματος υγείας, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της πανδημίας Covid-19.
Η εκδήλωση θα γίνει σήμερα στις 19:30, στο Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» (πλ. Κατεχάκη – Ενετικό λιμάνι Χανίων), με την παρουσία του δμάρχου Χανίων, Παναγιώτη Σημανδηράκη και εκπροσώπων του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων.
Μήνυμα Αρναουτάκη
Η Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτριών και Νοσηλευτών εορτάζεται κάθε χρόνο στις 12 Μαΐου, ως ημέρα ανάδειξης, τιμής και αναγνώρισης της ανεκτίμητης προσφοράς των νοσηλευτών και των νοσηλευτριών στην πρόληψη, την προστασία και την προαγωγή της υγείας.
Σε γραπτή δήλωσή του , ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης σχολιάζει: «Η Περιφέρεια Κρήτης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών και Νοσηλευτριών συγχαίρει και ευχαριστεί όλο το νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων και των υγειονομικών μονάδων της Κρήτης. Ιδιαίτερα, τα τελευταία δύο χρόνια με τη σφοδρότητα της πανδημίας οι νοσηλεύτριες και οι νοσηλευτές έγιναν υπόδειγμα ανθρωπιάς, ηρωισμού και ανθρωπισμού. Με αλληλεγγύη, φιλότιμο και ευθύνη συνέβαλαν καθοριστικά στη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας».
Από μεριάς του ο αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής, Λάμπρος Ν. Βαμβακάς, τόνισε ότι: «Η Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών και Νοσηλευτριών αποτελεί κάθε χρόνο μια σημαντική ευκαιρία να αναγνωρίσουμε και να αποδώσουμε φόρο τιμής στο πολύτιμο έργο που επιτελούν διαχρονικά οι νοσηλευτές και οι νοσηλεύτριες για την προστασία της υγείας και της ίδιας της ανθρώπινης ζωής. Τα τελευταία δυο χρόνια δίνουν ένα πρωτόγνωρο και άνισο αγώνα κατά του κορωνοϊού ευρισκόμενοι στην πρώτη γραμμή της μάχης. Τους ευχαριστούμε θερμά για την ανεκτίμητη αφοσίωση και συνεισφορά τους».