Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Ήρθε η ώρα ο Δυτικός Πολιτισμός να γνωρίσει και να αναγνωρίσει τους προγόνους του

Κάτι κατηγορηματικά καταγραμμένο στην Ιστορία αλλά όχι ακόμα χαραγμένο στην ανθρώπινη συνείδηση.
Όπως γνωρίζουμε, μεγάλοι πολιτισμοί, ο Σουμέριος, ο Βαβυλώνιος, και ο Ασσύριος στη Μεσοποταμία, ο Αιγυπτιακός στη αρχαία Αίγυπτο, ο Ινδικός, ο Κινεζικός και άλλοι άκμασαν στον Ανατολικό κόσμο με τεράστια προσφορά στον καθολικό πολιτισμό της ανθρωπότητας, αλλά εκείνος που επικράτησε ως modus operandi universalis είναι ο Δυτικός Πολιτισμός. Με κύριο εκπρόσωπο τον Ευρωπαϊκό, αρχικό πρόγονο, τον Ελληνικό και συνοδοιπόρο τον υπόλοιπο κόσμο. .
Η γνωσιολογική μεθοδολογία του ορθολογισμού, αρχαιοελληνικό διανοητικό κληροδότημα, αποτέλεσε το πλέον αποτελεσματικό,αν όχι μοναδικό, εργαλείο της επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας του ανθρώπου, Ο ορθολογισμός, ως εργαλείο, και όχι ως πηγή γνώσης. Εστίες υπερβατικής γνώσης στη Δύση και την Ανατολή αποτέλεσαν ένα ιδιότυπο αμάλγαμα που οδηγεί τον άνθρωπο στην έσχατη αποκαλυπτική γνώση μέσω της υπερβατικής οδού.
Ο Μεγαλέξανδρος ήταν ο πρώτος και μοναδικός στρατηλάτης που είχε και πολιτισμική αποστολή, οραματιζόμενος την ενότητα και ειρηνική συνύπαρξη μιας πανσπερμίας λαών σε μια κοινωνία ανεξιθρησκίας και πολλαπλών πολιτισμών. Ανοίγοντας ούτως τις πύλες της πολυπολιτισμικότητας εμπλούτισε το πνευματικό κύτταρο του ανθρώπου, αποκαλύπτοντας τη πολυδιάστατη υπόσταση και ποικιλότητα του.
Διανύοντας η ανθρωπότητα μια μακρά ιστορική διαδρομή, πέρασε διάφορα στάδια εξελίξεων, μέχρι να φτάσει στην Αναγέννηση. Την ανάσταση του αρχαιοελληνικού πνεύματος, Αναπόφευκτα, με κάποια αλλοιωμένα χαρακτηριστικά από το καταιγιστικό πέρασμα του Μεσαίωνα, του Χριστιανισμού.και των μετακινήσεων λαών από τα βάθη της Ασίας, της Συρίας. της Νοτιοανατολικής Ευρώπης,της Μικράς Ασίας και του Νοτιοανατολικού Αιγαίου. Πρωτόγονοι λαοί και σκληροτράχηλοι. Όπως οι Μογγόλοι, οι Ούνοι, οι Σελτζούκοι, οι Ούζοι και άλλοι. Μεταξύ των οποίων και εκ του Οσμάν προερχόμενοι Τούρκοι Οθωμανοί. Μια εξέλιξη που διήρκεσε από τον 4ον μ.Χ,μέχρι τον 13ον μ.Χ, αιώνα. με συχνές συγκρούσεις με το Βυζάντιο, που είχε μπει στη περίοδο της παρακμής του. Αλάνθαστο ιστορικό φαινόμενο. Να μη λησμονήσουμε βέβαια ότι προ της πτώσης της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας το 476 μ.Χ. άρχισαν να κατακλύζουν την Ευρώπη πρωτόγονα Γερμανικά φύλα που είχαν χρησιμοποιήσει οι αποδεκατισμένοι Ρωμαίοι ως μισθοφόρους Όπως οι Χηρούσκοι, οι Μαρκομάνοι, οι Τεύτονες,οι Βησιγότθοι, οι Οστρογότθοι, οι Γαλάτες, οι Σάξωνες και άλλοι Το πρώτο Ευρωπαϊκό κράτος που συστάθηκε ήταν η Γαλατία, η σημερινή Γαλλία, με τη στέψη του Καρλομάγνου ως βασιλιά την 25η Δεκεμβρίου 800 μ.Χ. .
Ο Ευρωπαϊκός χάρτης άρχισε να διαμορφώνεται αργά και αιματηρά με εμπόλεμες εδαφικές διεκδικήσεις και κατακτήσεις για ευρύτερα εθνικά σύνορα και εντυπωσιακή ηγεμονία αυτοκρατορικών διαστάσεων. Κατά τη μακρόχρονη περίοδο του Μεσαίωνα ο άνθρωπος δοκιμαζόταν και αναπτυσσόταν επίπονα στους σκοτεινούς διαδρόμους του, Η κάθε χώρα με τη δική της ιστορία, γλώσσα, θρησκεία και πολιτισμό. Όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Βρετανία , η Γερμανία, η Ισπανία και άλλες, με δικά τους χαρακτηριστικά και ιδιαιτερότητες. Αλλά κοινό πνευματικό πρόγονο.την Ελλάδα, όπως περιεχόταν στον γνωστό Ελληνορωμαϊκό πολιτισμό με γλώσσες την Αρχαία Ελληνική και τη Λατινική, στις οποίες ήταν γραμμένα τα σημαντικότερα έργα της ανθρωπότητας.
Η Αναγέννηση ήταν η μεγάλη τομή. Η μετάβαση από το Σκότος στο Φως. Με όλες τις εκφάνσεις της ανθρώπινης εξέλιξης, που αυτό μπορεί να σημαίνει. Με σημαιοφόρο προβάδισμα τη Γνώση, σε όλες τις διαστάσεις και παραμέτρους της που συνεχώς αποκαλύπτεται. Μέχρι να συγκεντρωθεί και να αρχειοθετηθεί, μαζί με όση είχε διασωθεί στις Βιβλιοθήκες της Αλεξάνδρειας, της Περγάμου και άλλων περιώνυμων βιβλιοθηκών για τους Εγκυκλοπαιδιστές του 17ου αιώνα. Με αποτέλεσμα η Γνώση να διαφωτίσει το ανθρώπινο πνεύμα και τον 18ον αιώνα ν’ ανοίξει νέους ορίζοντες σκέψης και δράσης,που κλιμακώνονται τον 19ον αιώνα με εξεγέρσεις υπέρ ελευθερίας, ανεξαρτησίας και ισότητας..Με πρωτοπόρους, στοχαστές, φιλοσόφους, ποιητές, ζωγράφους, μουσικούς και επαναστάτες. Οραματιστές ενός άλλου και δικαιότερου κόσμου.
Παρά το γεγονός ότι η Δύση αναγνωρίζει την Ελλάδα ως μύστη και κληροδότη της, όσον αφορά το πολίτευμα της Δημοκρατίας, τη φιλοσοφία, το θέατρο, τη ποίηση, την επιστήμη και το πνεύμα του Αθλητισμού, δεν φαίνεται να το έχει συνειδητοποιήσει σε επαρκή βαθμό που να αναφέρεται σ’ αυτό με κάποια συχνότητα και σεβασμό, ούτως ώστε να αποτυπωθεί στην ανθρώπινη συνείδηση.
Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει η Ελλάδα να οργανώσει επιμελώς ένα εμπνευσμένο, καλώς μελετημένο και εμπεριστατωμένο πρόγραμμα αδιάλειπτης, πολύμορφης και πολυποίκιλης, παγκόσμιας πολιτιστικής προβολής της χώρας.

*Ο Φώτης Κωνσταντινίδης PhD
είναι σεναριογράφος – σκηνοθέτης


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα