Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Ισχυρές πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα, επιδείνωση στο νέο 10ετές

Στο… τσακ όπως δείχνουν τα πράγματα, πρόλαβε το οικονομικό επιτελείο να προχωρήσει στην έκδοση του 10ετούς ομολόγου αυτήν την εβδομάδα, αφού όπως αποδεικνύει η συνέχεια, το κλίμα στην αγορά επιδεινώθηκε. Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ του capital.gr οι φόβοι για τη διεθνή οικονομία παρέσυραν τις αγορές των ΗΠΑ σε πτωτικό σερί, ενώ και στην Ευρώπη το περιβάλλον δεν είναι πλέον θετικό με τα μακροοικονομικά στοιχεία να επιδεινώνονται και να αναθεωρούνται προς τα κάτω. Επιπλέον, η “απάντηση” του Μάριο Ντράγκι στην επιδείνωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος δεν θεωρείται ιδιαίτερα γενναιόδωρη από τις αγορές, οδηγώντας τους επενδυτές σε risk off στάση απέναντι στα ευρωπαϊκά assets.

Τα αρνητικά νέα όμως, δεν αφορούν μόνο το εξωτερικό αφού και στο εσωτερικό της ελληνικής οικονομίας, οι εξελίξεις δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικές για την επενδυτική εμπιστοσύνη και την ψυχολογία της αγοράς. Η μη επίτευξη του στόχου για το ελληνικό ΑΕΠ του 2018, έστω και οριακά, προκαλεί αβεβαιότητα για το κατά πόσον θα μπορούν να επιτευχθούν οι στόχοι του τρέχοντος έτους, με την ανάκαμψη να παραμένει εξαιρετικά αναιμική.

Επιπλέον, αβεβαιότητα φέρνουν και οι εξελίξεις γύρω από την επιστροφή των κερδών των ANFAs/SMPs. Αν και το ποσό της δόσης που θα πρέπει να εγκρίνει του Eurogroup – όπως και η ίδια η συνεδρίαση – θεωρείται non event για το οικονομικό επιτελείο, ωστόσο έχει συμβολικό χαρακτήρα και διαμορφώνει το κλίμα γύρω από την Ελλάδα. Η μη εκταμίευση αυτού του ποσού στέλνει ξεκάθαρα ένα αρνητικό μήνυμα στους επενδυτές.

Έτσι, τα ελληνικά ομόλογα οδηγούνται σε επιδείνωση, ενώ καθόλου ευχαριστημένοι δεν θα πρέπει να είναι οι επενδυτές που τοποθετήθηκαν στο νέο 10ετές ομόλογο. Αν και η διαπραγμάτευσή του στην ΗΔΑΤ ξεκινά την ερχόμενη Τρίτη, στη διατραπεζική αγορά η απόδοσή του κινείται στο 4%, από 3,90% που ήταν η απόδοση της έκδοσης, προκαλώντας απώλειες στα χαρτοφυλάκια. Θυμίζουμε πως το 5ετές ομόλογο τις ημέρες πριν την επίσημη διαπραγμάτευσή του σημείωσε ισχυρό ράλι, βοηθώντας περαιτέρω στην ενίσχυση του κλίματος.

Η απόδοση του 5ετούς ομολόγου σημειώνει ακόμη μεγαλύτερη άνοδο και κινείται στο 2,938% ( +3,31%), ενώ το ομόλογο λήξης Ιανουαρίου 2028 (πρώην 10ετές) βλέπει το yield του να ανεβαίνει κατά 1% στο 3,821% από το 3,66% και τα χαμηλά 13 ετών που έχει υποχωρήσει τη Δευτέρα, μία ημέρα πριν το άνοιγμα του βιβλίου προφορών για το 10ετές.

Όλα δείχνουν πως ο ΟΔΔΗΧ προχώρησε εσπευσμένα στην έκδοση του 10ετούς την Τρίτη, εκμεταλλευόμενος το “δώρο” της Moody’s αλλά και για να προλάβει τα άσχημα νέα τόσο από το μέτωπο του ΑΕΠ όσο και από το μέτωπο του Eurogroup. H έξοδος αυτή είχε καθαρά συμβολικό χαρακτήρα και όχι στόχο τη χρηματοδότηση. Το οικονομικό επιτελείο ήθελε να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στις αγορές, ωστόσο το μήνυμα που λαμβάνουν αυτή τη στιγμή – κοιτώντας την εικόνα των ελληνικών κρατικών τίτλων– είναι πως η Ελλάδα παραμένει ευάλωτη και ενέχει ρίσκο, για αυτό και βρίσκεται ακόμη μακριά από την κατηγορία του “επενδυτικού βαθμού”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα