Κυριακή, 12 Ιανουαρίου, 2025

Είσοδος στον τρίτο χώρο του Μνημείου

» Λίνα Μενδώνη: «Η ανασκαφή θα δείξει αν ο τάφος είναι συλημένος»
Στον τρίτο χώρο του τύμβου Καστά, πίσω από τις πανέμορφες Καρυάτιδες, βρίσκονται πλέον οι αρχαιολόγοι της ΚΗ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.
Ως τώρα, η απομάκρυνση των αμμωδών χωμάτων στον χώρο, πίσω από τον διαφραγματικό τοίχο με τις καρυάτιδες, έφτασε τα τρία μέτρα από το δάπεδο.
Μετά την αφαίρεση του αμμώδους χώματος εμφανίστηκε το ανώτερο τμήμα του τρίτου διαφραγματικού τοίχου. Στο τμήμα αυτό, διαπιστώθηκε η ύπαρξη επιμελημένου μαρμάρινου περιθυρώματος, ιωνικού ρυθμού, όπως και τα υπόλοιπα αρχιτεκτονικά μέλη του χώρου.
Στο μαρμάρινο τμήμα του υπέρθυρου απαντάται συμφυές γείσο το οποίο καλύπτει και το άνοιγμα της εισόδου.
Συνεχίζεται, επίσης, η τοπογραφική αποτύπωση, προκειμένου να προκύψει η ακριβής γεωμετρία του Μνημείου. Βάσει της τελικής γεωμετρίας θα συνταχθεί η συνολική μελέτη αντιστήριξης και υποστήλωσης του Μνημείου. Έτσι, εξασφαλίζονται τα αναγκαία τεχνικά δεδομένα για τη σύνταξη των μελετών ολοκληρωμένης προστασίας και της μελλοντικής ανάδειξης του Μνημειακού συνόλου.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ Κ. ΠΕΡΙΣΤΕΡΗ
Στο μεταξύ, επιστολή – απάντηση σε αντίστοιχη επιστολή του Δ.Σ. του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, με την οποία το Υπουργείο Πολιτισμού εκαλείτο από τα μέλη του Συλλόγου να «παρέμβει για να σταματήσει η πίεση, που ασκείται στην αρχαιολογική έρευνα, λόγω της συνεχούς αναφοράς που γίνεται σε αυτή, ακόμα και σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο», δημοσιοποιεί μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ η αρχαιολόγος επικεφαλής του ανασκαφικού έργου στην Αρχαία Αμφίπολη, προϊσταμένη της ΚΗ’ ΕΠΚΑ, Κατερίνα Περιστέρη.
Η επιστολή της κας Περιστέρη απευθύνεται στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων και κοινοποιείται στα γραφεία του υπουργού Πολιτισμού, της γενικής γραμματέως του Υπουργείου και της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΓΔΑΠΚ).
«Ως συνάδελφος αρχαιολόγος και υπεύθυνη ανασκαφέας, πριν προβείτε σε ανακοινώσεις που αφορούν την ανασκαφική μου έρευνα στην παραπάνω θέση, να φροντίζετε να επικοινωνείτε προηγουμένως μαζί μου έτσι ώστε να έχετε την σωστή εικόνα της ανασκαφής» αναφέρει η κα Περιστέρη, απευθυνόμενη στους συναδέρφους της και προσθέτει:
«Θα ήθελα να επισημάνω ότι η ανασκαφή μου διεξάγεται με τον καλύτερο επιστημονικό τρόπο από μία αξιόλογη ομάδα συνεργατών διαφόρων ειδικοτήτων που εργαζόμαστε με απόλυτη σύμπνοια και συνεργασία μεταξύ μας έχοντας όπως είναι φυσικό και την πλήρη στήριξη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου μας.
Θεωρώ χρέος μου να ενημερώνω το ευρύ κοινό για την πορεία μιας ανασκαφής που βρίσκεται στο επίκεντρο της επικαιρότητας, για την οποία εκφράζεται ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αγάπη όχι μόνο απο συναδέλφους αρχαιολόγους και συνεργάτες διαφόρων ειδικοτήτων, αλλά και από το ευρύτερο κοινό που ξεπερνά τα σύνορα της Ελλάδας, με Δελτία Τύπου και φωτογραφικό υλικό, όποτε κριθεί απαραίτητο. Είμαστε σε εποχή που η ενημέρωση προχωρά με γρήγορους ρυθμούς και είναι προτιμότερο να είναι έγκυρη και όχι ανακριβής. Με συγκινεί το παγκόσμιο ενδιαφέρον για την ανασκαφική μου έρευνα σε μία δύσκολη για την χώρα μας εποχή, που μόνο καλό κάνει, χωρίς την παραμικρή σκοπιμότητα.
Τέλος, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για το ενδιαφέρον σας γιατί και ως μέλος του ΣΕΑ θεωρώ ότι έχω την αμέριστη συμπαράσταση σας στο δύσκολο έργο μας που όλοι ως αρχαιολόγοι γνωρίζουμε πολύ καλά. Είμαι πάντα στη διάθεσή σας».
Σημειώνεται ότι με την επιστολή τους, που προκάλεσε την απάντηση της κα Περιστέρη, τα μέλη του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων έκαναν, μεταξύ άλλων, λόγο για «επικοινωνιακή τακτική, ενδεχομένως υπό την επιρροή -κακών – συμβούλων, η οποία διαμορφώνει μία στρεβλή εικόνα για την αρχαιολογία και εκτρέφει μία νοσηρή αντίληψη για τη σχέση μας με το παρελθόν, που δεν τιμά ούτε την επιστήμη, ούτε την ιστορική μνήμη που αυτή υπηρετεί».

ΔΗΛΩΣΕΙΣ Γ.Γ. ΤΟΥ ΥΠ.ΠΟ.
Στην αρχαιολογική ανασκαφή της Αμφίπολης και τις διεργασίες που γίνονται, αναφέρθηκε η γ.γ. του Υπουργείου Λίνα Μενδώνη, σε συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους χθες στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αμφίπολης.
«Η αρχαιολογία πάντα μας εκπλήσσει» τόνισε η κα Μενδώνη αναφερόμενη στα έως τώρα, αρχαιολογικά ευρήματα στον Λόφο Καστά, της Αρχαίας Αμφίπολης, ενώ έκανε αναφορά και σε όσα δημοσιεύτηκαν στα Μ.Μ.Ε.
«Οι ενδείξεις λένε ότι κάποια στιγμή στα αρχαία χρόνια, πρέπει να έγιναν κάποιες παραβιάσεις, κάποιες απόπειρες. Μέχρι ποιο σημείο φτάσανε δεν μπορούμε να το πούμε αυτό», δήλωσε η κα Μενδώνη απαντώντας στο ερώτημα της πιθανής σύλησης του ταφικού Μνημείου και διευκρίνισε ότι «η ανασκαφή είναι αυτή που θα μας απαντήσει στο ερώτημα εάν ο τάφος είναι συλημένος ή όχι».
Κατά την ολιγόλεπτη συνάντησή της με τους δημοσιογράφους, η γ.γ. του Υπουργείου Πολιτισμού αναφέρθηκε και στον πολύπλευρο ρόλο και στη συνεχή παρουσία της στον αρχαιολογικό χώρο του λόφου Καστά, εξηγώντας ότι πρόκειται για ένα μεγάλο εργοτάξιο με πολλαπλές ανάγκες, ώστε να επιτευχθεί η προστασία, η συντήρηση και η ανάδειξή του.
«Η συγκεκριμένη ανασκαφή έχει το στοιχείο του ξαφνικού και του απρόσμενου. Είμαι εδώ για να διευκολύνουμε, μέσω του Υπουργείου Πολιτισμού, την κα Περιστέρη και την επιστημονική ομάδα που την πλαισιώνει. Σε πολύ σύντομο διάστημα δημιουργήθηκε ένα εργοτάξιο που υποστηρίζει όλες τις διαδικασίες της ανασκαφής. Η παρουσία μας εδώ δείχνει ότι το κύριο μέλημά μας είναι να μην υπάρξει και να μην επηρεαστεί από τίποτα η ανασκαφική έρευνα και να ακολουθηθούν όλες οι αρχές της επιστημονικής δεοντολογίας» τόνισε η κα Μενδώνη.
Η κα Μενδώνη σχολίασε θετικά τη δημοσιότητα που έχει πάρει παγκοσμίως η αρχαιολογική ανασκαφή του λόφου Καστά.
«Η Ελλάδα έχει τεράστια δύναμη διά του πολιτιστικού της αποθέματος, ότι ασχολείται ο διεθνής Τύπος και έχει την αγωνία που έχουμε όλοι μας. Αυτό μόνο όφελος είναι, αυτό που κάνει κακό είναι ότι ο καθένας βγαίνει και λέει όχι απόψεις, αλλά φήμες, που μόνο προβλήματα δημιουργούν» σημείωσε.

ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ;
Την άποψη ότι ο Τύμβος Καστά στην Αμφίπολη, είναι μακεδονικός τάφος και οικοδομήθηκε περί το 325 π.Χ. κατά παραγγελία του Αλεξάνδρου για τον Ηφαιστίωνα, διατύπωσε εξάλλου ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Θεόδωρος Μαυρογιάννης. Σημείωσε ότι η διαφορετικότητα ιστορίας και αρχαιολογίας καθιστά δύσκολη την απάντηση στα κρίσιμα ερωτήματα που τίθενται για τον Τύμβο.
Ο κ. Μαυρογιάννης έδωσε διάλεξη ενώπιον πολυπληθούς ακροατηρίου στην Πανεπιστημιούπολη, με θέμα “Ο τύμβος της Αμφιπόλεως: έλεγχος των γεγονότων και των πηγών της περιόδου 324 – 294 π.Χ.”. H διάλεξη είχε ως στόχο να φωτίσει πτυχές των ανασκαφών, πάντα με τον δέοντα σεβασμό στις ανασκαφικές εργασίες από την αρχαιολόγο της 28ης Εφορείας Αρχαιοτήτων, Κατερίνα Περιστέρη και την ομάδα της. Η παρουσίαση επικεντρώθηκε κατ’ αρχήν στα γεγονότα των ετών 325 – 320 π.Χ., με αφετηρία την αίσια επάνοδο από την Ινδία του στόλου του Αλεξάνδρου υπό τον “Αμφιπολίτη” Νέαρχο στις εκβολές του ποταμού Τίγρη (αρχές του 324 π.Χ.) και την απόφαση της Ώπιδος για την αποστρατεία. Συνεχίστηκε με τον αιφνίδιο θάνατο του «φιλαλέξανδρου» Ηφαιστίωνα τον Οκτώβριο του 324 π.Χ. στα Εκβάτανα και κορυφώθηκε με τον θάνατο του ιδίου του Αλεξάνδρου στις 13 Ιουνίου 323 π.Χ. στη Βαβυλώνα και με τα της ταφής του στην Αίγυπτο, αρχικά στη Μέμφιδα και κατόπιν στην Αλεξάνδρεια, οριστικά στο μαυσωλείο των ανακτόρων που ονομάστηκε Σήμα.

Hρθε από τις Η.Π.Α. να δει τον τάφο!
Εννιά χρόνια είχε να έρθει στην πατρίδα. Το ταξίδι από το Μπάφαλο της πολιτείας της Νέας Υόρκης των Η.Π.Α., για την Ελλάδα δεν είναι απλή υπόθεση. Φέτος όμως κάτι άλλαξε καθώς τίποτα δε μπορούσε να κρατούσε τον ομογενή Νίκο Πούπαλο μακριά από τις ανασκαφές που γίνονται στην Αμφίπολη.
«Παρακολουθώ το θέμα εδώ και 1.5 χρόνο. Διαβάζω όλα τα δημοσιεύματα που αφορούν τον τύμβο Καστά. Πίστευα ότι θα ανακοινωθεί κάτι στο διάστημα 27 – 30 Αυγούστου. Γι’ αυτό και προγραμματίσαμε το ταξίδι μας για Ελλάδα για αυτήν την περίοδο», είπε μιλώντας χθες στο ΑΠΕ – ΜΠΕ.
Ο κ. Πούπαλος είναι ένας από αυτούς που ανέβηκαν στον λόφο Καστά, μέχρι το σημείο που επιτρέπουν οι αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται στον χώρο. Η καταγωγή του είναι από τη Χίο, αλλά μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, απ’ όπου έφυγε σε ηλικία 18 ετών για την Αμερική. Τα τελευταία χρόνια οι σπουδές των παιδιών του (ο ένας είναι γιατρός και άλλος πολιτικός μηχανικός) επιβάρυναν τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό και έτσι, ένα ταξίδι στην Ελλάδα ήταν “απαγορευτικό”.
Ως πολιτικός μηχανικός διαβάζει τις ανακοινώσεις και προσπαθεί να “αποκωδικοποιήσει” δημοσιεύματα προκειμένου να καταλάβει αν ο τάφος είναι ασύλητος ή όχι.
«Όπως οι περισσότεροι, ελπίζουμε ο τάφος να έχει σχέση με τον Μέγα Αλέξανδρο. Όπως και να έχει όμως, από μόνο του το μνημείο είναι ένα σπουδαίο εύρημα», λέει.
«Αυτό που θέλω πολύ είναι να βρεθεί τουλάχιστον μια ελληνική επιγραφή..», συμπληρώνει.
«Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και από τους φίλους μου, με τους οποίους το συζητάμε συχνά. Είναι σπουδαίο για την Ελλάδα», συνεχίζει.
Ο ερχομός του στην πατρίδα είναι μια ευκαιρία να δει και το μουσείο της Βεργίνας, κάτι που όπως λέει, το έχει προγραμματίσει για μετά την Αμφίπολη.
Ο 53χρονος ομογενής με την Αμερικανίδα σύζυγό του αναχωρεί για την Αμερική στις 15 Σεπτεμβρίου. Οι ώρες μετράνε αντίστροφα. Στο πίσω μέρος του μυαλού του, η σκέψη ότι μπορεί να “κουβαλήσει” στις αποσκευές του κάποια καινούργια πληροφορία για τον “μυστηριώδη ένοικο” του τάφου, αρνείται πεισματικά να τον εγκαταλείψει…


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα