Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Ισότητα… Αναβολή επ’ αόριστον

8 ΜΑΡΤΙΟΥ Η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας’’ –  IWD (International Women Day), ένα γεγονός το οποίο γιορτάζεται σε όλο τον  κόσμο και αφορά στην επιτυχία των γυναικών σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο.
Πως ξεκίνησε;  Όπως το γνωρίζουμε σήμερα, είναι δύσκολο να πούμε ακριβώς. Οι ρίζες του βρίσκονται γύρω στο 1908 όταν 15000 γυναίκες παρέλασαν στην Νέα Υόρκη απαιτώντας το δικαίωμα της ψήφου, καλύτερες συνθήκες εργασίας (λιγότερες ώρες) και καλύτερες αποδοχές. Ένα χρόνο αργότερα η πρώτη εθνική ημέρα της γυναίκας γιορτάστηκε στις 28 Φεβρουαρίου στην Αμερική.
Το 1910 μια γυναίκα ονόματι Clara Zetkin υπεύθυνη του γραφείου γυναικών τις Σοσιαλδημοκρατικής  παράταξης της Γερμανίας έθεσε την ιδέα να καθιερωθεί η ημέρα της γυναίκας διεθνώς. Πρότεινε, λοιπόν, να γιορτάζεται επίσημα αυτή η μέρα  σε όλο τον κόσμο προκειμένου οι γυναίκες να προωθήσουν τις διεκδικήσεις τους πιο εύκολα.
Σε ένα συνέδριο στο οποίο έλαβαν μέρος πάνω από 100 γυναίκες από 17 χώρες συμφωνήθηκε η καθιέρωση αυτής της ημέρας και επίσημα. Το 1911 γιορτάστηκε για πρώτη φορά στην Αυστρία , τη Δανία , τη Γερμανία και την Ελβετία στις 19 Μαρτίου. Το 1913 αποφασίστηκε να μεταφερθεί το IWD στις 8 Μαρτίου και έκτοτε γιορτάζεται παγκοσμίως.
Τα Ηνωμένα Έθνη αναγνώρισαν την IWD μόνο το 1975 και στην Ελλάδα το γυναικείο κίνημα πέτυχε τη μεγαλύτερη νίκη του, όταν στο Σύνταγμα του 1975 καθιερώθηκε η αρχή της ισότητας των φύλων.  Το 2011 ο Barack Obama πρότεινε ο Μάρτιος να γίνει επίσημα ΄΄Women’s History Month’’.
Το 2017 οι γυναίκες εργάζονταν ΄΄δωρεάν΄΄ 51 μέρες του έτους λόγω της διαφοράς των αμοιβών μεταξύ των δύο φύλων. Σύμφωνα με τα πρόσφατα αριθμητικά στοιχεία για τις αμοιβές των δύο φύλλων, σε μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Βρετανίας, οι γυναίκες  πληρώνονται λιγότερο από το μισό τους άνδρες. Μετά το ξέσπασμα των καταγγελιών εναντίον του γνωστού παραγωγού Harvey Weinstein και άλλων ανδρών σε θέσεις εξουσίας, το κίνημα ‘’MeToo’’ έδωσε φωνή στις γυναίκες. Ο φωνητικός πρωταγωνιστικός αγώνας μέσα από το ‘’MeToo’’ και το ΄΄ΤimesUp΄΄ σχετικά με την κακοποίηση και την παρενόχληση ξεκίνησε από το Hollywood αλλά σίγουρα δεν περιορίστηκε εκεί.
Ο αρχικός στόχος, η επίτευξη της πλήρους ισότητας των φύλων, για τις γυναίκες δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί. Το χάσμα των δύο φύλων εξακολουθεί να υφίσταται σε όλο τον κόσμο και οι γυναίκες εξακολουθούν να μην είναι ίσες σε επιχειρηματικό και πολιτικό επίπεδο. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, το χάσμα των φύλων δεν θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2186. Στην IWD οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο συναντώνται για να αναγκάσουν τον κόσμο να αναγνωρίσει αυτές τις ανισότητες, ενώ ταυτόχρονα γιορτάζει τα επιτεύγματα των γυναικών. Σύμφωνα με μια έκθεση του ΠΟΦ για το 2017 θα μπορούσε ακόμη να χρειαστούν άλλα 100 χρόνια πριν το παγκόσμιο χάσμα ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών αρχίσει να εξαφανίζεται εξ΄ ολοκλήρου.
*ts_rossa@yahoo.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα