Ποινή ισόβιας κάθειρξης επιβλήθηκε από το Δικαστήριο στον 32χρονο Γ.Μ. για τη δολοφονία του 25χρονου Ξενοφών Κουκουλά στα Περβολάκια Κισάμου τον Μάρτιο του 2009. Αντίθετα, ο 42χρονος αδερφός του Μ.Μ. αθωώθηκε για την απόπειρα ανθρωποκτονίας για την οποία κατηγορούνταν, στα επεισόδια που είχαν σημειωθεί την ίδια ημέρα, λίγο μετά την ανθρωποκτονία, στο Κέντρο Υγείας Κισάμου.
Η συνεδρίαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Κακουργημάτων Δυτικής Κρήτης ολοκληρώθηκε χθες, Τρίτη, λίγο μετά τις 8 το βράδυ.
Να υπενθυμίσουμε ότι ο 32χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε ισόβια και ο 42χρονος σε 11 χρόνια για απόπειρα ανθρωποκτονίας.
Σε δεύτερο βαθμό το Δικαστήριο έκρινε ένοχο τον 32χρονο Γ.Μ. για την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, ενώ τον αθώωσε για την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε βάρος τρίτου προσώπου που βρίσκονταν μαζί με το θύμα στο χωράφι όπου σημειώθηκαν γεγονότα του Μαρτίου του 2009.
Παράλληλα, ο 32χρονος κρίθηκε ένοχος για την κατηγορία της οπλοκατοχής.
Επίσης, η κατηγορία για απόπειρα ανθρωποκτονίας που βάρυναν τον 42χρονο αδερφό του κατέπεσε στο Δικαστήριο καθώς έγινε δεκτό ότι συνέτρεξε περίπτωση νόμιμης άμυνας, καθ’ υπέρβαση μεν των ορίων, ωστόσο, κρίθηκε ατιμώρητος λόγω φόβου και ταραχής. Αντίθετα κρίθηκε ένοχος για το πλημμέλημα της κατοχής του σουγιά και για κατοχή πυρομαχικών και του επιβλήθηκε ποινή 6 μηνών φυλάκισης.
ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ
Η δίκη ξεκίνησε με την εξέταση δύο μαρτύρων υπεράσπισης και συνεχίστηκε με τις απολογίες των μαρτύρων. Και οι δύο κατηγορούμενοι ζήτησαν συγνώμη και εξέφρασαν τη λύπη τους για τον θάνατο του 25χρονου Ξ. Κουκουλά, ενώ αρνήθηκαν ότι είχαν πρόθεση να τελέσουν τα αδικήματα με τα οποία βαρύνονταν.
«Δεν είχαμε προηγούμενες διαφορές, ούτε τον σημάδεψα. Ήταν η κακιά στιγμή», υποστήριξε ο Γ.Μ. ενώ κατά την απολογία του ανέφερε ότι βρέθηκε σε άμυνα καθώς δέχθηκε πρώτος πυροβολισμούς από το θύμα.
Ο Μ.Μ. περιέγραψε τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο Κέντρο Υγείας Κισάμου υποστηρίζοντας ότι ο ίδιος και ο αδερφός του δεν οδηγήθηκαν εκεί για να προκαλέσουν τους συγγενείς του θύματος αλλά για να δεχθεί ιατρικές υπηρεσίες ο Γ.Μ. που είχε δεχθεί σκάγια από τους πυροβολισμούς που είχαν σημειωθεί λίγο πριν στο χωράφι.
Υποστήριξε δε ότι οι ίδιοι δέχθηκαν επίθεση από τους εξαγριωμένους συγγενείς του Ξ. Κουκουλά και αμυνόμενος έβγαλε έναν σουγιά για να μπορέσει να απεγκλωβιστεί.
Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ
Αμέσως μετά ο εισαγγελέας πρότεινε να μετατραπεί η κατηγορία από “ήρεμη ψυχική κατάσταση” σε βρασμό ψυχικής ορμής, διατυπώνοντας την άποψη ότι ο Γ.Μ. δέχθηκε πρώτος πυροβολισμούς από το θύμα Ξ. Κουκουλά και αντέδρασε στις βολές που δέχθηκε. Ωστόσο, υποστήριξε ότι ο κατηγορούμενος ενήργησε με πρόθεση διότι δεν προσπάθησε να διαφύγει αλλά παρέμεινε στον χώρο και ανταπέδωσε τους πυροβολισμούς.
Για τον δεύτερο κατηγορούμενο, τον 42χρονο Μ.Μ., ο εισαγγελέας πρότεινε να παραμείνουν οι κατηγορίες της απόπειρας ανθρωποκτονίας, των επικίνδυνων σωματικών βλαβών και των παραβιάσεων του νόμου περί όπλων για οποίες βαρύνονταν για τα γεγονότα στο Κέντρο Υγείας Κισάμου.
Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Στη συνέχεια, ο Αντώνης Βγόντζας, εκ μέρους της πολιτικής αγωγής υποστήριξε ότι ο βρασμός ψυχικής ορμής είναι κάτι λίγο πριν την έλλειψη καταλογισμού: “Ο κατηγορούμενος ήρθε επί τούτου (σ.σ. στο σημείο που έγινε η ανθρωποκτονία), με τη βοήθεια συγγενή του και με όπλο πολεμικό που κυκλοφορούσε στην οικογένεια», ανέφερε, μεταξύ άλλων, επισημαίνοντας ότι «η ανθρωποκτόνος απόφαση είχε ληφθεί νωρίτερα».
Ο κ. Βγόντζας έκανε επίσης λόγο για «θύλακες ανομίας, που κάποιοι κάνουν τους παλικαράδες» στην Κρήτη και τόνισε ότι περιστατικά όπως η δολοφονία του 25χρονου Ξ. Κουκουλά δεν είναι κακές στιγμές, αλλά δείχνουν τη διαρκή περιφρόνηση από ορισμένους ανθρώπους των αξιών της ζωής και της αξιοπρέπειας.
Η ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ
Ο συνήγορος ο Διονύσης Βέρρας ανέφερε ότι η δυναμική των γεγονότων ήταν τέτοια που θα μπορούσε κάλλιστα οι ρόλοι να ήταν αντεστραμμένοι και στη θέση του θύματος να βρίσκονταν ο θύτης. Κάλεσε δε τους δικαστές και τους ενόρκους να μην παρασυρθούν από συναισθηματισμούς και να δουν τα γεγονότα “ξερά”. Ο κ. Βέρρας αφιέρωσε μεγάλο μέρος της αγόρευσής του στο ζήτημα της σειράς που σημειώθηκαν οι πυροβολισμοί υποστηρίζοντας ότι ο 32χρονος Γ.Μ. δέχθηκε πρώτος πυρά και από αυτό το γεγονός καθορίστηκε η στάση του. «Αν έχεις δεχθεί πυροβολισμούς τότε χάνεις την ψυχραιμία σου, επικρατεί ο φόβος και ο πανικός», σημείωσε, ενώ υποστήριξε ότι ο κατηγορούμενος δεν είχε πρόσθεση να σκοτώσει αλλά αντέδρασε ενστικτωδώς. Παράλληλα, επεσήμανε ότι ο 32χρονος θα πρέπει να απαλλαγεί από την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας καθώς το άτομο για το οποίο κατηγορήθηκε ότι αποπειράθηκε να σκοτώσει δεν βρίσκονταν κοντά στο θύμα που έπεσαν οι δύο βολές από το όπλο του.
Για τον δεύτερο κατηγορούμενο ο συνήγορος υπεράσπισης Γιώργος Περράκης ανέφερε ότι δεν υπήρξε πρόθεση για φόνο ούτε έμμεσος ή άμεσος δόλος. Επικαλέστηκε δε τα επιπόλαια, όπως είπε, τραύματα που προκάλεσε ο κατηγορούμενος στα δύο θύματα, ενώ υπογράμμισε ότι τα δύο αδέρφια βρέθηκαν σε θέση άμυνας μέσα στο Κέντρο Υγείας Κισάμου καθώς δέχθηκαν επίθεση από τους συγγενείς του Κουκουλά που είχε μεταφερθεί κι εκείνος στο Ιατρείο.
[…] haniotika-nea […]