Στην Ιταλία η νέα κυβέρνηση περιλαμβάνει πρόσωπα αντισυστημικά, “ευρωσκεπτικιστές”, στην Ισπανία γκρεμίστηκε το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι και οι εξελίξεις σ’ αυτές τις δυο χώρες εκτός από τα “σύνθετα” προβλήματα, που δημιουργούν εντός, επηρεάζουν και τις σχέσεις τους με την Ε.Ε.
Ο Ραχόι δεν άντεξε από το ζήτημα των Καταλανών που παραμένει ανοιχτό και από τις αναταράξεις και το βάρος του “σκανδάλου Γκιουρτέλ” και υπέστη τη δοκιμασία της πρότασης μομφής απ’ τον επικεφαλής του Σοσιαλιστικού κόμματος Πέδρο Σάντζεθ που υπεβλήθη εις βάρος του και υπερψηφίστηκε από 180 βουλευτές.
Μετά μια δίκη διαρκείας ενός έτους, το δικαστήριο τεκμηρίωσε την ύπαρξη δικτύου “ένα αποτελεσματικό σύστημα θεσμικής διαφθοράς” που υπέγραψε απ’ το 1999 έως το 2005 δημόσια συμβόλαια σε Δήμους με ανταλλάγματα και τη λειτουργία “μαύρου ταμείου” στο λαϊκό κόμμα, όπως και την εμπλοκή 29 υψηλόβαθμων στελεχών του. Υπερτιμολογούσαν τις αξίες των συμβολαίων και τα επιπλέον ποσά πήγαιναν στο ταμείο του κόμματος και στις τσέπες των επιτηδείων.
Επεβλήθησαν συνολικώς 351 έτη φυλάκισης στους εγκληματίες μεταξύ των οποίων στον πρώην ταμία του κόμματος 33 χρόνια για ξέπλυμα χρήματος και 44 εκ. ευρώ πρόστιμα και στον πρώην Δήμαρχο Μαδρίτης 38 χρόνια.
Το γεγονός θεωρείται απ’ τη γερμανική εφημερίδα Die Welt καταστροφή για την Ισπανία, διότι κανένα κόμμα όπως το Ισπανικό Λαϊκό δεν είχε εκμαυλιστεί και εμπλακεί σε τόσο μεγάλη διαφθορά, αποτελεί δε απειλή και για την Ε.Ε.
Ο Μαριάνο Ραχόι, που με τα γεγονότα της Καταλονίας διακήρυττε ότι ήταν κυρίαρχος της κατάστασης και ενεργούσε βάσει του Συντάγματος, απολογούμενος στην Ισπανική Βουλή είπε ότι για το σκάνδαλο δεν γνώριζε τίποτα, θεώρησε τιμή του που ήταν πρόεδρος της κυβέρνησης των Ισπανών επί 6 χρόνια και ότι αποχωρεί αφήνοντας τη χώρα του, καλύτερη απ’ ό,τι την βρήκε, ευχήθηκε δε στον αντικαταστάτη του “καλή τύχη”.
Είναι ο μοναδικός εν ενεργεία πρωθυπουργός στην Ισπανία, που καταθέτει σε δικαστήριο και είχε σαν αποτέλεσμα το αίτημα της αντιπολίτευσης, να παραιτηθεί όπως και η πρώτη φορά που εκλέγεται πρωθυπουργός μετά από πρόταση μομφής. Οι Σοσιαλιστές και το Εθνικιστικό κόμμα των Βάσκων υπερψήφισαν με τους Podemos την πρόταση μομφής, ταπείνωσαν έναν πρωθυπουργό τη θέση του οποίου παίρνει ο Πέδρο Σάντζεθ.
Ο σοσιαλιστής 46χρονος Σάντζεθ ήταν βουλευτής (2009-2011) έχασε την έδρα του επανήλθε εκλεγείς επικεφαλής του κόμματος PSOE και μετά την πτώση Ραχόι ορκίστηκε πρωθυπουργός καλείται δε να συγκροτήσει κυβέρνηση αμιγώς σοσιαλιστική, που θα υποστηριχθεί απ’ τους Βάσκους και τους Podemos, οι οποίοι παρά την επιθυμία τους να είναι στο Υπουργικό Συμβούλιο δεν θα συμπεριληφθούν.
Η θητεία του δεν προβλέπεται να μακροημερεύσει λόγω των ανοιχτών ζητημάτων που υπάρχουν εντός της χώρας του, θα είναι κυβέρνηση μειοψηφίας και έχει ν’ αντιμετωπίσει “σύνθετα προβλήματα” στην Ε.Ε.