Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Ισπανοί ελαιοκαλλιεργητές στα Χανιά

«Ο στόχος πρέπει να είναι η αύξηση της κατανάλωσης ελαιολάδου παγκόσμια» λένε και οι Ισπανοί παραγωγοί και εμπλεκόμενοι με την τυποποίηση και εμπορία του ελαιολάδου που βρίσκονται αυτές τις ημέρες στην Κρήτη και χθες ξεναγήθηκαν στο Ινστιτούτο Ελιάς και στην εταιρεία Terra Creta.
Η ισπανική αντιπροσωπεία αποτελείται από 30 άτομα με τα βασικά θέματα που απασχολούν τους Ισπανούς που προέρχονται από την περιοχή της Καταλωνίας να είναι κοινά με αυτά των Κρητικών! Και πιο συγκεκριμένα: Οι χαμηλές τιμές για τον παραγωγό, το ότι ένα μεγάλο μέρος του ελαιολάδου από την περιοχή τους (50% περίπου) δίνεται “χύμα”, η έλλειψη εργατικού δυναμικού, ενώ στα αξιοσημείωτα πως η περιοχή της Καταλωνίας σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ισπανία η ελαιοκομία αναπτύσσεται σε ορεινές ζώνες όπως και εδώ.

Ο κ. Ν. Μίραλες και η κα Ν. Καταλά σημείωσαν την ανάγκη να μάθει όλο και περισσότερος κόσμος για την υγιεινή αξία του ελαιολάδου

Μιλώντας με τον κ. Νταβίντ Μιράλες από την πόλη Reus κοντά στην Taragona μας σημείωσε πως «είναι σημαντικό που είμαστε εδώ για να δούμε πώς παράγεται το ελαιόλαδό σας. Η περιοχή μας είναι ορεινή και το λάδι μας πολύ καλό και διαφορετικό από το δικό σας που είναι επίσης πολύ καλό αλλά έχει διαφορετική γεύση». Ο κ. Μιράλες επισημαίνει ότι σε συνεργασία οι παραγωγοί από τις ελαιοπαραγωγικές χώρες «θα πρέπει να δουν πως θα μάθει όλο και περισσότερος κόσμος ότι το ελαιόλαδο είναι το πιο υγιεινό από τα λάδια και να πείσουμε πιο πολύ κόσμο να το καταναλώσει».
Από τη μεριά της η κα Ντολόρες Καταλά πρόεδρος μιας ένωσης γυναικών από αγροτικές περιοχές της Καταλωνίας σημειώνει πως «για το ελαιόλαδο δεν είναι τόσο θέμα ποιότητας καθώς όλοι ξέρουν την αξία του. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να μεγαλώσει ο αριθμός των καταναλωτών του, να διευρυνθεί η αγορά του».

Παραγωγοί από την Ισπανία βρέθηκαν στο Ινστιτούτο Ελιάς και ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του

Ο δρ Γιώργος Κουμπούρης ερευνητής και υπεύθυνος του Εργαστηρίου Ελαιοκομίας (Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου, Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός) ξενάγησε την αντιπροσωπεία στο πιστοποιημένο φυτώριο Ελιάς του Ινστιτούτου. Επίσης αναφέρθηκε στα προγράμματα που υλοποιούνται για τον εντοπισμό των κατάλληλων ποικιλιών σε συνεργασία με πανεπιστήμια και της Ισπανίας, για τη διαχείριση του νερού στην ελαιοκαλλιέργεια, για το πως θα προσαρμοστούν οι παραγωγοί πάνω στην κλιματική αλλαγή κάνοντας τις καλλιέργειες τους πιο οικολογικές κα.
Ακολούθησε η ξενάγηση των Ισπανών από τον δρ Γεώργιο Καλαντζάκη στο εργαστήριο τεχνολογίας και ποιότητας ελαιολάδου, τις δυνατότητες που έχει για τη μελέτη των μεταβολών στα ποιοτικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του λαδιού, ενώ στο συγκεκριμένο εργαστήριο οι επισκέπτες μπόρεσαν να δοκιμάσουν τοπικό ελαιόλαδο.
«Μας ενδιαφέρει να δούμε την οργάνωση της παραγωγής καθώς θα προσθέσει αξία στη δική μας εμπειρία» μας είπε ο γεν. διευθυντής της Περιφέρειας της Καταλωνίας κ. Ζοάν Γκοθία υπογραμμίζοντας την αξία της συνεργασίας.
«Τέτοιες συνεργασίες έχουν μόνο θετικά αποτελέσματα για τους παραγωγούς μας»υπογράμμισε η κ. Eιρήνη Χουδετσανάκη- Γιακουμάκη, περιφερειακή σύμβουλος και πρόεδρος της ΕνωσηςΕυρωπαϊκών περιφερειών για τα προϊόντα προέλευσης (ΠΟΠ) υπογραμμίζοντας πως η επόμενη της στον περιφερειάρχη Κρήτης θα είναι να οργανωθεί μια επίσκεψη παραγωγών από την Κρήτη στην Καταλωνία.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα