Τέσσερις πρόωρες εκλογές έκανε ο Μπένζαμιν Νετανιάχου στο Ισραήλ, να κρατηθεί στην εξουσία με πολλές παλινωδίες, που δεν τα κατάφερε. Στην τελευταία αναμέτρηση τα κόμματα της αντιπολίτευσης, το μεγαλύτερο του Λαπίντ συνασπίσθηκαν, να διώξουν τον υπόδικο πρ/ργό, κατηγορούμενο για διαφθορά, τον “βασιλιά Μπίμπι”, όπως τον επονομάζουν, ο οποίος παρέμενε στην αρχή, να κυβερνά το Ισραήλ επί 12 χρόνια με τις “αλχημείες” του.
Οκτώ ετερόκλητα κόμματα ακροδεξιά, κεντρώα αριστερά μαζί με το Αραβικό της Ενωμένης Λίστας του Οντέχ συμφώνησαν, να σχηματίσουν ετερογενή κυβέρνηση με πρ/ργό τον Ναφτάλλ Μπένετ, πάμπλουτο, αρχηγό θρησκευτικού και εθνικιστικού ακροδεξιού κόμματος, με 7 έδρες, υποστηρικτές των Εβραίων εποίκων, πρώην σύμμαχο του Νετανιάχου και πιο σκληρό απ’ αυτόν στον Παλαιστινιακό, ο οποίος θεωρεί “αυτοκτονία” τη δημιουργία κράτους των Παλαιστινίων.
Η συμφωνία σφραγίστηκε την τελευταία στιγμή με πρωτοβουλία του Γαΐρ Λαπίντ επικεφαλής του μεγαλυτέρου με 17 έδρες κόμματος. Παρά τις προσπάθειες των δικηγόρων του Νετανιάχου, να εποδίσουν τον σχηματισμό κυβέρνησης, ως αντισυνταγματική ο Ισραηλινός π.τ. Δημοκρατίας Ρεβέν Ρίβλιν δεν συμφώνησε. Προβλέπεται δε στη συμφωνία μετά την πάροδο 2 ετών, να πρωθυπουργεύσει για τον υπόλοιπο χρόνο της τετραετίας ο Λαπίντ του κόμματος Γιές Αντίντ.
Λίαν απογοητευμένος ο Νετανιάχου με εμφανή σημεία εξοργισμού κατηγόρησε τον πρώην συνεργάτη του Μπένετ, επειδή συνυπάρχει με αντιθέτους προς αυτόν πολιτικούς και με άλλους, ανεξάρτητα, αν έχει πάρει θέση υπέρ της εγκατάστασης Ισραηλινών σε Παλαιστινιακά εδάφη. Τον μέμφεται για καιροσκοπισμό χαρακτηρίζοντάς τον “απάτη του αιώνα” επειδή συνεργάζεται με τον Μιχαέλι των εργατικών και τον χάροβιτς του κόμματος Μέρετζι, που ήσαν συμμαχοί που και τον εγκατέλειψαν.
Ενδιαφέρον θα έχει να δούμε ποια θα είναι η στάση της Τουρκίας απέναντι στη νέα κυβέρνηση του Ισραήλ. Οι προοπτικές βελτίωσης των σχέσεων τους είναι ελάχιστες για την Αγκυρα. Αλλά και το Ισραήλ συζητά ν’ αρχίσει εποικοδομητικό διάλογο, όταν δει διαφορετική πολιτική από τη συγκεκριμένη που εφαρμόζει σήμερα.
Υπ’ όψιν, ότι οι σχέσεις, που υπάρχουν ανάμεσα στην Άγκυρα και στη Χαμάς, δυσχεραίνουν τα πράγματα, ιδίως μετά την επικύρωση της υπογραφείσης, απ’ το 2018 συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Παλαιστινιακής Αρχής, να εκπαιδεύονται στην Τουρκική Ακαδημία Στρατοχωροφυλακής Παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας, που δρουν εναντίον του Ισραήλ.
Τούτο εξωθεί την κατάσταση σε πολεμική αναμέτρηση μεταξύ Τουρκίας Ισραήλ με το ενδεχόμενο, ν’ ανοίξει ο Ερντογάν ένα ακόμα μέτωπο στην περιοχή.
Απώτερος στόχος της Τουρκίας είναι, να καθορίσει με τους Παλαιστινίους Α.Ο.Ζ., όπως και με τη Λιβύη, αλλά τούτο θα είναι πρόκληση για το Τελ – Αβίβ, που δεν θα επιτρέψει, να χρησιμοποιηθεί η Γάζα ως Λιβυκό μοντέλο.
Ετσι ανακύπτει ένα ακόμα αγκάθι στην επικείμενη συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα λειτουργήσει αρνητικά.
Όσον αφορά τα Ισραηλινά, κατά την λενινιστική θεωρία «σε μια συμμαχία ο ένας κάνει το άλογο και ο άλλος τον καβαλάρη και τούμπαλιν»!