Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Ισραήλ: Μία ∆ύση στην Ανατολή

Ο εβραϊκός πολιτισµός συγκαταλέγεται σε αυτούς που επηρέασαν καθοριστικά τον ∆υτικό κόσµο. Προσωπικότητες και φυσιογνωµίες εβραϊκής καταγωγής διαδραµάτισαν ιστορικό ρόλο στις τέχνες στις επιστήµες και στην λογοτεχνική ανθολογία της Ευρώπης.
Το κράτος του Ισραήλ, που θεµελιώθηκε το 1948, υιοθέτησε πλήρως τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής και τον δυτικό τρόπο πολιτικής οργάνωσης.
Τα πανεπιστήµια του αποτελουν διεθνή κέντρα µελέτης και έρευνας, για την παγκόσµια ακαδηµαϊκή κοινότητα, ενώ ακµάζει στην περιοχή η αρχαιολογία που βασίζεται στην µελέτη της Βίβλου (Βιβλική αρχαιολογία).
Kοντινοί και γειτονικοί στο Ισραήλ αρχαιολογικοί τόποι της περιοχής, που δεν του ανήκουν, έχουν δύσκολη προσβασιµότητα και η έρευνα τους καθίσταται δυσχερής, λόγω των πολιτικών αναταραχών και των εσωτερικών αντιλήψεων που επικρατούν στις χώρες της Εγγύς Ανατολής.
Η γέννηση του Ισραήλ -που δεν προβάλλεται τόσο στον δηµόσιο διάλογο- δεν ήταν ανεµπόδιστη.
Ισραηλινοί από διαφορετικές χώρες του κόσµου, µε ξεχωριστές αντιλήψεις και ξένη µητρική γλώσσα κατάφεραν να συµβιώσουν και να χτίσουν την “Βιβλική” πατρίδα τους.
Επέλεξαν ως επίσηµη γλώσσα, αυτή της Τορά (Πεντάτευχος), καταφέρνοντας έτσι να επικοινωνούν µεταξύ τους.
Σε σύντοµο χρονικό διάστηµα -µε αρωγή και από την ∆ύση- η οικονοµία του νέου κράτους ήταν εύρωστη και διαρκώς αναπτυσσόµενη. Απόδειξη προσήλωσης και εργατικότητας.
Οι αντιδράσεις που προκάλεσε η ίδρυση του κράτους ήταν θυελλώδεις στον Αραβικό κόσµο.
Σε τρεις τιτάνιες συγκρούσεις (1948-1967-1973) ο Ισραηλινός στρατός αποκρούει και καταδιώκει τον συνασπισµό γειτονικών -και µη- Αραβικών κρατών.
Κράτη, τα οποία είχαν µεγαλύτερο πληθυσµό και ευρεία έκταση, είδαν να χάνουν τα σύνορα τους, και τις ένοπλες δυνάµεις τους να φαίνονται ανίσχυρες, µπροστά στο στράτευµα του αστέρος του ∆αβίδ.
∆εν πρέπει να παραγνωρίσουµε, επίσης, τον ενεργό και καθοριστικό ρόλο του Ισραήλ, στην σύλληψη των Ναζί εγκληµατιών µεταπολεµικά. Κάποιοι είχαν καταφέρει να δραπετεύσουν εκτός της γηραιάς ηπείρου (συνήθως πέραν του Ατλαντικού). Για λόγους ηθικής δικαίωσης το νέο κράτος ήταν αποφασισµένο να καθίσει στο εδώλιο, όλους όσους εµπλέκοταν µε την οργάνωση του Ολοκαυτώµατος και των εγκληµάτων κατά της ανθρωπότητας, στην διάρκεια του Β΄Παγκοσµίου Πολέµου.
Χαρακτηριστική περίπτωση, η σύλληψη και η δίκη του διαβόητου Άντολφ Αϊχµαν, υπεύθυνου για την µεταφόρα χιλιάδων ανθρώπων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Η επικράτεια του Ισραήλ, είναι για την Ευρώπη και τον κόσµο, ένα πεδίο σταθερότητας. Η κρατική οντότητα του, λειτουργεί αναχαιτιστικά στις πολιτικές αναταραχές της Εγγύς Ανατολής.
Είναι µία χώρα που βρίσκεται σε κοµβικό σηµείο -όπως η χώρα µας- µε σταθερό κοινοβουλευτικό πολίτευµα από την ίδρυση της.

* Ο Μιχάλης Σµυρλάκης είναι Πτυχιούχος
Ιστορίας Ιονιού Πανεπιστηµίου


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα