Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech περιορίζει σημαντικά την μετάδοση του ιού, σύμφωνα με δύο ισραηλινές μελέτες που ρίχνουν φως σε ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα της παγκόσμιας εμβολιαστικής εκστρατείας.
Ανάλυση δεδομένων σε μελέτη του ισραηλινού υπουργείου Υγείας και της Pfizer Inc έδειξε ότι το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από την γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας BioNTech περιορίζει την λοίμωξη, στα ασυμπτωματικά περιστατικά κατά 89,4% και στα συμπτωματικά περιστατικά κατά 93,7%.
Τα ευρήματα της προδημοσιευμένης μελέτης, η οποία δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους, αλλά βασίζεται στην εθνική βάση δεδομένων του Ισραήλ, μία από τις πλέον προηγμένες στον κόσμο, δημοσιεύθηκε αργά χθες το βράδυ στην ισραηλινή ιστοσελίδα Ynet και σήμερα περιήλθε σε γνώση του Reuters
Η Pfizer απέφυγε να σχολιάσει και το ισραηλινό υπουργείο Υγείας δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα για σχολιασμό.
Χωριστή έρευνα του Sheba Medical Center του Ισραήλ, που δημοσιεύεται σήμερα στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet, δείχνει ότι μεταξύ των 7.214 μελών του υγειονομικού προσωπικού που έλαβαν την πρώτη δόση του εμβολίου τον Ιανουάριο, παρατηρήθηκε 85% μείωση των συμπτωματικών περιστατικών Covid-19 εντός διαστήματος 15 έως 28 ημερών, με συνολική μείωση των λοιμώξεων κατά 75%, περιλαμβανομένων των ασυμπτωματικών περιστατικών που διαγνώσθηκαν με τεστ.
Αν και χρειάζεται επιπλέον έρευνα για να υπάρξουν οριστικά συμπεράσματα, οι δύο μελέτες είναι μεταξύ των πρώτων που δείχνουν ότι ένα εμβόλιο μπορεί να σταματά την μετάδοση του ιού και όχι μόνο να προλαμβάνει την νόσηση από τον κορονοϊό.
Ο Michal Linial, καθηγητής μοριακής βιολογίας και βιοπληροφορικής στο Hebrew University της Ιερουσαλήμ, δήλωσε ότι τα ευρήματα αποτελούν ένα μεγάλο βήμα για να δοθεί απάντηση σε ένα από τα σημαντικότερα ερωτήματα της εκστρατείας αντιμετώπισης της πανδημίας.
«Αν είναι 75% ή 95% δεν έχει σημασία – πρόκειται για μεγάλη μείωση της μετάδοσης», είπε. «Σημαίνει ότι δεν προστατεύεται μόνο το εμβολιασμένο άτομο, αλλά και ότι ο εμβολιασμός παρέχει προστασία και στο περιβάλλον του».
Οι ερευνητές δηλώνουν ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για την ασυμπτωμαιτκή μετάδοση μεταξύ των πλήρως εμβολιασμένων ατόμων, διότι είναι λιγότερο πιθανόν ασυμπτωματικοί φορείς να κάνουν τεστ για Covid-19.
Οι επιστήμονες που ανέπτυξαν το εμβόλιο δήλωσαν επίσης ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για την μεταδοτικότητα. Τον Δεκέμβριο, η BioNTech ανακοίνωσε ότι η περαιτέρω έρευνα με το ερώτημα αυτό θα χρειασθεί τρεις έως έξι μήνες.
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο για την και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.