Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου, 2025

Ιστορία της ιατρικής

Ιστορία της ιατρικής: ένα απίθανο ταξίδι στο χρόνο 271ο

Οι ιατρικές πρακτικές συνοδεύουν τον άνθρωπο από τη στιγμή που έκανε τα πρώτα του βήματα στη γη. Ο δρόμος που ακολούθησε η ιατρική στο πέρασμα του χρόνου, είναι γεμάτος από εκπληκτικές ιστορίες αυτοσχεδιασμού, άγνοιας, απάτης, πάθους ή και λάθους.

 

 

H πατέντα του νεφελοποιητή-αναπνευστήρα του Dr Carrick, η οποία υποσχόταν καθαρό αέρα και προσομοίωση κλίματος από διάφορα μέρη του κόσμου, όπως ο Νείλος και η Αρκτική! (Γλασκώβη Σκωτίας, 1900).

 

Χειρουργικά εργαλεία ακρωτηριασμού άκρων, τα οποίαυ χρησιμοποιούσε ο διάσημος Σκωτσέζος χειρουργός Robert Liston, κατασκευής του οίκου Stodart of London (1820).

 

Ειδική φορητή συσκευή θερμού μπάνιου που υποσχόταν ‘’σίγουρη θεραπεία’’ σε προβλήματα όπως κρύωμα, γρίπη, πόνοι στους μύες, ρευματισμοί, δερματολογικά προβλήματα, παχυσαρκία κ.ά. (Λονδίνο, 1897).

Σετ οδοντιατρικών εργαλείων, στην Αγγλία των μέσων του 20ου αιώνα.

Μεγάλο πλήθος επισκεπτών χειρουργών παρακολουθούν στο Χιούστον τον Αμερικανό καρδιοχειρουργό Denton Cooley να εκτελεί αρτηριακό bypass. Ο Cooley ήταν ο πρώτος που πραγματοποίησε μεταμόσχευση καρδιάς το 1968, αλλά και ο πρώτος που τοποθέτησε τεχνητή καρδιά σε ασθενή το 1969.

Αφίσα που προτρέπει τους κατοίκους του Airdrie της Σκωτίας να κάνουν τη 2η δόση του εμβολίου της ευλογιάς, μετά την επανεμφάνιση κρουσμάτων στην πόλη (1893).

Ο πρωτοπόρος Σκωτσέζος χειρουργός Robert Liston ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε, με τη συγκεκριμένη συσκευή, αιθέρα ως αναισθητικό σε χειρουργεία, στο University College Hospital του Λονδίνου, το 1846.

Οι συνθήκες στα χειρουργεία το 19ο αιώνα ήταν συχνά δραματικές. Ο περίφημος Βρετανός χειρουργός Joseph Lister, πρωτοπόρος της αντισηψίας και της χρήσης αποστειρωμένων χειρουργικών εργαλείων στις χειρουργικές επεμβάσεις, χειρουργούσε συχνά φορώντας το συγκεκριμένο παλτό, πιθανότατα λόγω κρύου, ενώ και οι ασθενείς οδηγούνταν στο χειρουργείο με τα καθημερινά τους ρούχα.

Η κοίλη υποδερμική βελόνα εφευρέθηκε από τον Alexander Wood το 1853 και δεν λειτουργούσε με πίεση, όπως οι σύγχρονες, αλλά με περιστροφή του εμβόλου εν είδει βίδας.

  • Ο Γιάννης Στεφανογιάννης κατέχει M.Sc., Μ.Α., PhD cand

Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα