Οι ιατρικές πρακτικές συνοδεύουν τον άνθρωπο από τη στιγμή που έκανε τα πρώτα του βήματα στη γη. Ο δρόμος που ακολούθησε η ιατρική στο πέρασμα του χρόνου, είναι γεμάτος από εκπληκτικές ιστορίες αυτοσχεδιασμού, άγνοιας, απάτης, πάθους ή και λάθους.
Eιδικά εργαλεία αφαίρεσης σφαιρών από το σώμα, από το σύγγραμμα ”Armamentarium chirurgicum bipartitum’’ του Johannes Scultetus (1666).
Η συσκευή ‘’McHardy’s perimeter’’, από το βιβλίο ‘’Diseases of the Eye’’ του Edward Nettleship (1900).
Εκπαιδευτικό αναδιπλούμενο χάρτινο σχέδιο ανατομίας του ανθρώπινου σώματος και των εσωτερικών οργάνων (Λονδίνο, 1910).
Μηχάνημα πανοραμικής ακτινογραφίας οδόντων, από το βιβλίο ”Elementary and dental radiography’’ του Howard Raper (1913).
Ο Quentin Corley γεννήθηκε στο Τέξας το 1884. Αν και σε ηλικία 19 ετών έχασε και τα δύο του χέρια σε ατύχημα, μέσα σε δύο χρόνια κατασκεύασε μόνος του πολύπλοκα λειτουργικά τεχνητά άκρα, τα οποία κατοχύρωσε με επίσημη πατέντα. Σπούδασε νομικά και έγινε δικαστής, ενώ απεβίωσε σε ηλικία 96 ετών.
‘’Αν είστε νευρικός ή υποφέρετε από μελαγχολία, απώλεια μνήμης, κατάθλιψη, αϋπνίες κ.ά., χρειάζεστε το καταπραϋντικό του Dr Niblett’’: Διαφήμιση σκευάσματος, στο περιοδικό ”Health & Efficiency’’ (Λονδίνο, 1949).
Χειρουργική αίθουσα στο Metropolitan Hospital του Λονδίνου (1896).
Τεχνικές συρραφής τραυμάτων στα κάτω άκρα, από το βιβλίο ‘’Manual of Surgical Bandages, Devices and Dressings’’, των Α. Goffres και J.M. Achille (1859).
Οι πνεύμονες, η καρδιά και τα μεγάλα αγγεία της, από το διάσημο βιβλίο ‘’Gray’s Anatomy’’ του Henry Vandyke Carter (1918).
- O Γιάννης Στεφανογιάννης είναι κάτοχος M.Sc., Μ.Α., PhD cand