Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου, 2025

Ιστορία της ιατρικής: ένα απίθανο ταξίδι στο χρόνο 347o

Οι ιατρικές πρακτικές συνοδεύουν τον άνθρωπο από τη στιγμή που έκανε τα πρώτα του βήματα στη γη. Ο δρόμος που ακολούθησε η ιατρική στο πέρασμα του χρόνου, είναι γεμάτος από εκπληκτικές ιστορίες αυτοσχεδιασμού, άγνοιας, απάτης, πάθους ή και λάθους.

Το πρώτο σχέδιο νευρικού κυττάρου, από το Γερμανό ανατόμο Otto Deiters, που το μελέτησε και το σχεδίασε το 1860 στη ηλικία 26 ετών. Ο Deiters πέθανε από τύφο σε ηλικία μόλις 29 ετών, ενώ τιμής ένεκεν ένας από τους αιθουσαίους πυρήνες του νευρικού συστήματος φέρει το όνομά του.

Ακτινολόγος αναζητά σφαίρα στη λεκάνη ενός τραυματισμένου στρατιώτη, χρησιμοποιώντας μηχάνημα ακτινών Χ και φθορίζουσα οθόνη, σε στρατιωτικό νοσοκομείο στην Αγγλία του 1917.

Γκραβούρα του Ολλανδού παθολογοανατόμου Stephen Blankaard, που απεικονίζει το 1686 την ανατομία της ανθρώπινης καρδιάς. Οι τρεις πρώτες απεικονίσεις αναφέρονται σε παιδιά και οι υπόλοιπες σε ενήλικες.

Ο ασθενής Pierre D., ηλικίας 56 ετών, με την κλασική «πόζα του ζητιάνου», χαρακτηριστική της νόσου του Πάρκινσον, όπως απεικονίστηκε το 1886 από το Βρετανό νευρολόγο Sir William Richard Gowers, που πρώτος περιέγραψε τη νόσο, στο βιβλίο του ‘’Manual of the Diseases of the Nervous System’’.

Θεραπεία με το ραδιενεργό στοιχείο ‘’ράδιο’’ ρινικής λοίμωξης παιδιού, λίγο μετά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, το 1948, αγνοώντας ή παραβλέποντας τις καταστρεπτικές συνέπειες στην υγεία, ακόμη και μετά τη ρίψη των ατομικών βομβών στην Ιαπωνία.

Ο ζουρλομανδύας που χρησιμοποίησε ο διάσημος μάγος Χάρυ Χουντίνι για να πραγματοποιήσει μία από τις πιο εμβληματικές αποδράσεις του, το 1927.

Πατέντα προστατευτικής αναπνευστικής μάσκας, σχεδιασμένης για πυροσβέστες, αλλά και στρατιώτες, για να μην πληγούν από επικίνδυνα, ακόμη και χημικά, αέρια (Αγγλία, 1902).

Harness’ Electric Corset: Διαφήμιση ηλεκτρικού κορσέ για την υποτιθέμενη αντιμετώπιση της γυναικείας αδυναμίας, δυσπεψίας, νεφροπάθειας, ρευματισμών, υστερίας κ.ά. (Λονδίνο, 1883).

Γαλλικό πόστερ του Armand Colin για την καταπολέμηση του αλκοολισμού, στο Παρίσι του 1900.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα