Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου, 2025

Ιστορία της ιατρικής: ένα απίθανο ταξίδι στο χρόνο (358o)

Οι ιατρικές πρακτικές συνοδεύουν τον άνθρωπο από τη στιγμή που έκανε τα πρώτα του βήματα στη γη. Ο δρόμος που ακολούθησε η ιατρική στο πέρασμα του χρόνου, είναι γεμάτος από εκπληκτικές ιστορίες αυτοσχεδιασμού, άγνοιας, απάτης, πάθους ή και λάθους.

 

Ο Ελβετός χειρουργός J. Reverdin πραγματοποίησε το 1869 την πρώτη μεταμόσχευση τμήματος δέρματος, από ένα σημείο του σώματος σε άλλο. Το μόσχευμα πήρε το όνομά του, όπως και ένα αυτοσχέδιο εξειδικευμένο χειρουργικό εργαλείο που χρησιμοποίησε.

 

Η ιδέα της τεχνητής αιμοκάθαρσης επινοήθηκε για πρώτη φορά από τον Σκωτσέζο χημικό Thomas Graham. Το πρώτο μηχάνημα εξελίχθηκε σχεδόν ένα αιώνα αργότερα, το 1945, από τον Ολλανδό γιατρό Willem Kolff, που κατάφερε να επαναφέρει από ουραιμικό κώμα μία γυναίκα 67 ετών μετά από συνολικά 11 ώρες αιμοκάθαρσης. Η γυναίκα έζησε άλλα 7 χρόνια και πέθανε από άλλη αιτία.

 

Φωτογραφία ακτινών Χ (ακτινογραφίας) εμβρύου κατά την ώρα του τοκετού, στις αρχές του 20ου αιώνα, πριν γίνουν γνωστές οι επικίνδυνες παρενέργειες της ακτινοβολίας.
Άρθρο για τη χορήγηση μεθαδόνης για τη διαχείριση του εθισμού στην ηρωίνη. Πρωτοπόροι σε αυτή τη θεραπευτική προσέγγιση ήταν η ψυχίατρος Marie Nyswander και ο σύζυγός της, γιατρός ειδικός στον μεταβολισμό, Vincent Dole (Σικάγο, ΗΠΑ, 1964).

 

Απεικόνιση αφαίρεσης λίθου νεφρού από ασθενή, χωρίς την παραμικρή νάρκωση, στην Ιταλία του 1560.

 

Αφίσα του διάσημου Γάλλου καλλιτέχνη Andrè Wilquin (1899-2000) για την καταπολέμηση της φυματίωσης (Παρίσι, 1950).

 

Ο Σκωτσέζος καρδιολόγος James Mackenzie ήταν από τους πρωτοπόρους της μελέτης των καρδιακών αρρυθμιών. Με τον πολύγραφο που επινόησε, μελέτησε τον καρδιακό ρυθμό, ενώ μπορούσε και να μετρήσει ταυτόχρονα τους φλεβικούς και αρτηριακούς παλμούς, καθώς και άλλες παραμέτρους της καρδιακής λειτουργίας (Λονδίνο, 1890).
Ο Σκωτσέζος μηχανικός Tom Braun, σε συνεργασία με τους γυναικολόγους Ian Donald και John Mac Vicar, κατάφεραν να δημιουργήσουν το μηχάνημα που παρήγαγε, το 1958, την πρώτη δημοσιευμένη εικόνα υπερήχου εμβρύου.

 

Ο καρδιακός καθετηριασμός αναπτύχθηκε στη Γαλλία από τους Jean-Baptise Auguste και Etienne-Jules Marey. Το 1859, στην Κτηνιατρική Σχολή της Λυών στη Γαλλία, τοποθετήθηκε για πρώτη φορά καθετήρας σε άλογο και μελετήθηκε απευθείας η λειτουργία της καρδιάς. Το κυκλοφορικό σύστημα του αλόγου είναι παρόμοιο με του ανθρώπου, ενώ και οι παλμοί του χαμηλότεροι, επιτρέποντας την ευχερέστερη μελέτη τους.

Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα