μέρος 291ο
Οι ιατρικές πρακτικές συνοδεύουν τον άνθρωπο από τη στιγμή που έκανε τα πρώτα του βήματα στη γη. Ο δρόμος που ακολούθησε η ιατρική στο πέρασμα του χρόνου, είναι γεμάτος από εκπληκτικές ιστορίες αυτοσχεδιασμού, άγνοιας, απάτης, πάθους ή και λάθους.
Ανατομικό σχέδιο άκρας χειρός, από το βιβλίο “Operative Surgery” του Joseph D. Bryant (1905).
Αντιμετώπιση κύφωσης με τη συσκευή “Filzcorset” (Βερολίνο, 1888).
Ο Σικελοαμερικανός Francesco “Frank” Lentini (1889-1966) εμφανιζόταν επί πολλά χρόνια σε λαϊκές παραστάσεις, επιδεικνύοντας το τρίτο παρασιτικό του πόδι, προϊόν γενετικής ανωμαλίας.
Φορητή συσκευή χορήγησης ατμού, από το βιβλίο “Rational hydrotherapy” του J. H. Kellogg (1902).
Πατέντα “ηλεκτρικής” βούρτσας, που διαφήμιζε ότι θεράπευε ρευματοπάθειες, νευρολογικά και αιματολογικά προβλήματα, κάθε είδους πόνο, προβλήματα σε στομάχι, συκώτι, νεφρούς και πολλά άλλα (Νέα Υόρκη, 1890).
Ανατομικό μοντέλο οφθαλμού, κατασκευής του Dr Louis Theroux (1797–1880), ενός Γάλλου γιατρού που εγκατέλειψε την ιατρική και ασχολήθηκε με εκπαιδευτικά προπλάσματα. Τα μοντέλα που κατασκεύαζε ήταν μεγάλης ακρίβειας, χρησιμοποιήθηκαν από τις ιατρικές σχολές της εποχής, αλλά τα υλικά που χρησιμοποιούσε ήταν ευαίσθητα και έτσι έχουν παραμείνει ελάχιστα στις μέρες μας.
Συσκευή αυτοχορήγησης αναισθητικού για απλές ιατρικές ή οδοντιατρικές πράξεις, με τη βοήθεια χειροκίνητης αντλίας. (Αγγλία, 1952).
Προετοιμασία για διενέργεια τραχειοστομίας σε παιδί, από το βιβλίο “An American text-book of the diseases of children” των L. Starr και T. Westcott (1894).
Απευθείας εξέταση ματιών με ειδική συσκευή, από το βιβλίο “A textbook on diseases of the eye” του Henry D. Noyes (1890).