μέρος 292ο
Οι ιατρικές πρακτικές συνοδεύουν τον άνθρωπο από τη στιγμή που έκανε τα πρώτα του βήματα στη γη. Ο δρόμος που ακολούθησε η ιατρική στο πέρασμα του χρόνου, είναι γεμάτος από εκπληκτικές ιστορίες αυτοσχεδιασμού, άγνοιας, απάτης, πάθους ή και λάθους.
Απεικόνιση ατόμου με καταληψία, μια διαταραχή του κεντρικού νευρικού συστήματος που χαρακτηρίζεται από στιγμιαία και ακούσια απώλεια κινητικότητας, όπου ο ασθενής συχνά υιοθετεί μια άκαμπτη στάση (Βαρκελώνη, 1899).
Περίτεχνη δερμάτινη θήκη γυαλιών, τα οποία διέθεταν σκελετό από ξύλο ή κόκκαλο (Ολλανδία, 15ος αιώνας).
Φορητό σύστημα αναισθησίας με χλωροφόρμιο, στην Αγγλία του 1890.
Απεικόνιση σιαμαίων, σε πίνακα του πρωτοπόρου Ιταλού φυσιοδίφη Ulisse Aldrovandi (Μπολόνια, 1580).
Ασθενής με οφθαλμιατρική διαταραχή, όπως απεικονίστηκε στο βιβλίο “Ophthalmodouleia Das ist Augendienst” (το πρώτο εξειδικευμένο σύγγραμμα οφθαλμιατρικής) του Γερμανού γιατρού Georg Bartisch, πρωτοπόρου αυτής της ειδικότητας (Δρέσδη, 1583).
Αγγλία, 1ος Παγκόσμιος Πόλεμος: Στρατιωτικός με την οικογένειά του φορώντας μάσκες, υπό το φόβο ρίψης χημικών ουσιών από τους Γερμανούς.
Απεικόνιση ατόμου με 3 πόδια, λόγω γενετικής ανωμαλίας, από το βιβλίο “Fortunius Licetus de Monstris” του Ιταλού ιατρού και φιλοσόφου Fortunio Liceti (1665).
“Κάλυμμα στα γυαλιά που προστατεύει τη μύτη”. Πατέντα προστασίας της μύτης από ηλιακά εγκαύματα, στο Λος Άντζελες των ΗΠΑ του 1932.
Τρόποι εφαρμογής επιδέσμων σε διάφορα σημεία του σώματος, στην Αγγλία του 1903.