Κυριακή, 10 Νοεμβρίου, 2024

Ιστορία της Ιατρικής: Eνα απίθανο ταξίδι στον χρόνο

Οι ιατρικές πρακτικές συνοδεύουν τον άνθρωπο από τη στιγμή που έκανε τα πρώτα του βήματα στη γη. Ο δρόμος που ακολούθησε η ιατρική στο πέρασμα του χρόνου, είναι γεμάτος από εκπληκτικές ιστορίες αυτοσχεδιασμού, άγνοιας, απάτης, πάθους ή και λάθους.

 

Aπεικόνιση τρόπων επίδεσης τραυμάτων, από το βιβλίο ‘’Surgery: fractured legs, splints and bandages’’ του Βρετανού χαράκτη Wilson Lowry (1810).,
‘’Η ηλεκτρική βούρτσα του Dr Scott’’, άλλη μία συσκευή ψευδοθεραπείας για την υποτιθέμενη αντιμετώπιση πονοκεφάλου, νευραλγίας, τριχόπτωσης, πιτυρίδας κ.ά. (Νέα Υόρκη, 1885).
Οστά του θώρακα και του ποδιού. Χαρακτική του Γάλλου καλλιτέχνη Jacques Gamelin (1778).
Το αρτηριακό σύστημα, όπως παρουσιάζεται στο βιβλίο ‘’Gunn’s New Domestic Physician’’ του John Gunn (Oχάιο ΗΠΑ, 1863).
Οι πρώτοι ακτινολόγοι βαθμονομούσαν τα μηχανήματα ακτινών Χ, περνώντας από μέσα αργά το χέρι τους για 30 δευτερόλεπτα. Η φωτογραφία (γύρω στο 1900) δείχνει τη βλάβη που προκαλεί η μακροχρόνια έκθεση σε ακτινοβολία, εξαιρουμένης της πιθανής καρκινογένεσης.
To αιμοσφαιρινόμετρο τύπου Gowen, από το βιβλίο ‘’Clinical pathology of the blood: a treatise on the general principles and special applications of hematology’’ του James Ewing (1904).
Τα ‘’Μαγνητο-συντηρητικά ενδύματα’’ του καθηγητή Wilson ήταν μια πλήρης σειρά ενδυμάτων με μεταλλική επένδυση, για την υποτιθέμενη αποκατάσταση πολλών προβλημάτων υγείας μέσω της δημιουργίας μαγνητικού πεδίου γύρω από τον ασθενή (Κάνσας, ΗΠΑ, 19ος αιώνας).

 

Εκπαιδευτικός εξομοιωτής καρδιολογικού ασθενή, στη Νέα Υόρκη του 2001.
Χειρουργική αποκατάσταση προστατικού αδένα, σε λιθογραφία του Βρετανού ανατόμου και καλλιτέχνη Joseph Maclise (1851).

Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα