Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Ιστορία της Ιατρικής: Eνα απίθανο ταξίδι στον χρόνο

μέρος 366o

Οι ιατρικές πρακτικές συνοδεύουν τον άνθρωπο από τη στιγμή που έκανε τα πρώτα του βήματα στη γη. Ο δρόμος που ακολούθησε η ιατρική στο πέρασμα του χρόνου, είναι γεμάτος από εκπληκτικές ιστορίες αυτοσχεδιασμού, άγνοιας, απάτης, πάθους ή και λάθους.

Ο Ιταλός μικροβιολόγος Carlo Urbani (1956-2003) ήταν ο πρώτος που αναγνώρισε το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS), ως μια νέα και επικίνδυνη μεταδοτική ιογενή νόσο το 2002. Η ενημέρωσή του προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας έσωσε αναρίθμητες ζωές στον κόσμο. Ο ίδιος μολύνθηκε και πέθανε από τη νόσο, ενώ είχε ζητήσει από τους συναδέλφους του να πάρουν ιστούς από τους πνεύμονές του και να τους χρησιμοποιήσουν για έρευνα.

Ο Clarence W. Lillehei (1918-1999), ήταν Αμερικανός χειρουργός που πρωτοστάτησε στη χειρουργική καρδιάς, καθώς και σε πολυάριθμες τεχνικές, εξοπλισμό και προθέσεις για καρδιοθωρακική χειρουργική. Ήταν ο πρώτος που πραγματοποίησε εγχείρηση ανοικτής καρδιάς με μηχάνημα εξωσωματικής κυκλοφορίας το 1954.

“Πείτε αντίο στην κατάθλιψη”. Το τονωτικό κρασί “Phosferine Tonic Wine” υποσχόταν τη δεκαετία του 1950 στις ΗΠΑ αντιμετώπιση διαφόρων ψυχοπαθολογικών καταστάσεων.

Συσκευή θεραπείας της σκολίωσης, όπως απεικονίζεται σε γερμανικό ιατρικό εγχειρίδιο του 1897.

Ορθοπεδικό πλαίσιο βάδισης «γι’ αυτούς που έχουν χάσει τον έλεγχο των κάτω άκρων», από τον κατάλογο χειρουργικών και νοσοκομειακών υλικών της εταιρείας Charles Lentz & Sons (Φιλαδέλφεια ΗΠΑ, 1915).

Τρόποι περίδεσης τραυματισμένων κάτω άκρων, από το βιβλίο “Manual of surgical bandages, devices and dressings” του Joseph M. A. Goffres (1859).

Η Ilona και η Judit Gofitz, γνωστές ως “The Hungarian Sisters” ήταν σιαμαία κορίτσια, ενωμένα στη λεκάνη, που γεννήθηκαν το 1701 στην Ουγγαρία και εμφανιζόταν σε λαϊκές παραστάσεις. Στην ηλικία των 9 ετών αποσύρθηκαν σε ένα μοναστήρι, όπου πέρασαν το υπόλοιπο της ζωής τους. Πέθαναν σε ηλικία 22 ετών, μέσα σε λίγες ώρες η μία από την άλλη.

Σχέδιο για τεχνητό χέρι από το Γάλλο χειρουργό Αμπρουάζ Παρέ, πρωτοπόρο της χειρουργικής στα πεδία των μαχών, αλλά και των τεχνητών μελών.
Το χέρι είχε ελατήρια και πιαστράκια που μιμούνταν την κίνηση των φυσικών αρθρώσεων (Γαλλία, 1585).

Θήκη τσέπης με χειρουργικά εργαλεία του Βρετανού χειρουργού Joseph Lister, από το 1865 περίπου, όταν εργαζόταν στο Βασιλικό Νοσοκομείο της Γλασκώβης. Ο Lister ήταν, πρωτοπόρος της αντισηψίας στις χειρουργικές επεμβάσεις και προήγαγε πρώτος την ιδέα της αποστείρωσης των χειρουργικών εργαλείων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα