Οι ιατρικές πρακτικές συνοδεύουν τον άνθρωπο από τη στιγμή που έκανε τα πρώτα του βήματα στη γη. Ο δρόμος που ακολούθησε η ιατρική στο πέρασμα του χρόνου, είναι γεμάτος από εκπληκτικές ιστορίες αυτοσχεδιασμού, άγνοιας, απάτης, πάθους ή και λάθους.
“Aλφάβητος για κωφούς”: Πόστερ του προηγούμενου αιώνα με απεικονίσεις γραμμάτων και αριθμών, μια γλώσσα επικοινωνίας που ανάγεται στην αρχαιότητα και πήρε μορφή τον 15ο αιώνα από Ισπανούς μοναχούς.
Εργαλεία εξαγωγής σφαιρών από το σώμα πολεμιστών, στη Γερμανία του 16ου αιώνα…
Προσθετικό ξύλινο χέρι του 1920, με μεταλλικό μηχανισμό υποβοήθησης κίνησης στο εσωτερικό του…
“Ο οδηγός των κυρίων για τον ακρωτηριασμό”. Αφίσα του 19ου αιώνα που περιγράφει τον τρόπο που γίνεται πρακτικά ο ακρωτηριασμός των άκρων, άγνωστης χρησιμότητας για το ευρύ κοινό…
“Hλιακή λάμπα που δεν καίει – κοιμηθείτε κάτω από αυτήν”: Λάμπες πρωτόγονου σολάριουμ (τεχνητού μαυρίσματος) της δεκαετίας του 50, κατάλληλων και για μωρά, όπως γράφει η διαφήμιση, με άγνωστη δραστικότητα και παρενέργειες…
Χειρουργικό τραπέζι σε Αμερικανικό νοσοκομείο του 1925, με τα λιγοστά μέσα και εξοπλισμό της εποχής…
Φωτογραφία από νοσοκομείο της Ουτρέχτης, στην Ολλανδία του 1890, που απεικονίζει ασθενή με σπάνιο τεράστιο μόρφωμα στην κορυφή της πλάτης…
Η Virginia Apgar (1909-1974), Αμερικανίδα γιατρός που ανακάλυψε το “Τεστ Apgar” που αξιολογεί ακόμη και σήμερα εξωτερικά την κατάσταση κάθε μωρού που γεννιέται σε όλο τον κόσμο, στους παρακάτω δείκτες: καρδιακοί παλμοί, αναπνευστική ικανότητα, μυικός τόνος, αντανακλαστικά και χρώμα δέρματος.
Η οδοντιατρική καρέκλα του Hayes, κατασκευάστηκε γύρω στο 1850 και διέθετε πολλές λειτουργίες για κάθε είδους επέμβαση στα δόντια και τη στοματική κοιλότητα…