Οι ιατρικές πρακτικές συνοδεύουν τον άνθρωπο από τη στιγμή που έκανε τα πρώτα του βήματα στη γη. Ο δρόμος που ακολούθησε η ιατρική στο πέρασμα του χρόνου, είναι γεμάτος από εκπληκτικές ιστορίες αυτοσχεδιασμού, άγνοιας, απάτης, πάθους ή και λάθους.
Ο “ίππος του Roentgen” ήταν ένα ξύλινο αλογάκι που βοηθούσε την εκτέλεση ακτινογραφιών σε παιδιά τη δεκαετία του 1950, εξομοιώνοντας τη διαδικασία με παιχνίδι.
Mάγος-θεραπευτής της ινδιάνικης φυλής Ναβάχο το 1904, πριν την έλευση των δυτικών γιατρών…
Απεικονιστικό μηχάνημα (πρόδρομος της ΡΕΤ τομογραφίας), που χρησιμοποιήθηκε στη δεκαετία του 1960 για την ανίχνευση όγκων του εγκεφάλου.
“H νόσος του Κουασιμόδου”. Ο γνωστός ήρωας του Βίκτωρος Ουγκό στην “Παναγία των Παρισίων” φαίνεται να έπασχε από νευροϊνωμάτωση τύπου 1 (νόσος Von Recklinghausen), μια πολυσυστηματική διαταραχή με σημαντικές νευρολογικές, μυοσκελετικές, οφθαλμολογικές και δερματικές ανωμαλίες.
Κάρτ ποστάλ του 1910 με το γνωστό μύθο του πελαργού που φέρνει το νεογέννητο παιδί σε κάθε οικογένεια…
Τα ακουστικά από θαλάσσια όστρακα χρησιμοποιήθηκαν επί αιώνες από διάφορους πολιτισμούς, για την ενίσχυση της ακοής χιλιάδων ανθρώπων…
Το φάρμακο του Hunt: “Θαυματουργό” υγρό για την αντιμετώπιση προβλημάτων στο συκώτι και τους νεφρούς. Διατείνεται πως θεραπεύει όλα τα προβλήματα των οργάνων αυτών, ενώ «ποτέ δεν έχει αναφερθεί ότι απέτυχε στη θεραπεία»…
Νοσοκόμες σε νοσηλευτικό ίδρυμα της Αγγλίας, στο τέλος του 19ου αιώνα, λίγο πριν ξεκινήσουν τη νυχτερινή τους βάρδια, με λάμπες κηροζίνης στα χέρια…
Απεικόνιση από εγχειρίδιο μαιευτικής, γύρω στο 1850, με πιθανούς τρόπους υποβοήθησης της γέννας: δέσιμο με σχοινί των ποδιών του εμβρύου και τράβηγμα προς τα έξω με τη βοήθεια και του άλλου χεριού…