Οι ιατρικές πρακτικές συνοδεύουν τον άνθρωπο από τη στιγμή που έκανε τα πρώτα του βήματα στη γη. Ο δρόμος που ακολούθησε η ιατρική στο πέρασμα του χρόνου, είναι γεμάτος από εκπληκτικές ιστορίες αυτοσχεδιασμού, άγνοιας, απάτης, πάθους ή και λάθους.
Η καταληψία είναι μια παθολογική κατάσταση παρόμοια με ύπνωση, κατά τη διάρκεια της οποίας ο ασθενής δεν ελέγχει την κινητικότητά του και το σώμα λαμβάνει παθητικά άβολες θέσεις, που διατηρούνται πέρα από τα φυσιολογικά όρια. Εμφανίζεται σε ψυχώσεις, στη σχιζοφρένεια, μετά από ύπνωση και σπανιότερα αυτοβούλως σε μέντιουμ και σε φακίρηδες (φωτογραφία του 19ου αιώνα).
Άκρο σπασμένης τρίχας, σε φωτογραφία από ηλεκτρονικό μικροσκόπιο.
Συνάντηση γιγάντων και νάνων για το βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες του 2009: Ο Sultan Kosen ύψους 2.51 μ. και, λίγο πιο πάνω από το γόνατό του, ο He Pingping ύψους μόλις 74 εκατοστών!
15χρονο κορίτσι που έζησε στην αυτοκρατορία των Iνκας στην Κεντρική Αμερική πριν από 500-600 χρόνια και το σώμα του βρέθηκε διατηρημένο σε άριστη κατάσταση, μέσα σε πάγο, στα χιονισμένα βουνά των Άνδεων.
Ειδικό κρεβάτι-θάλαμος οξυγόνου σε παιδιατρικό νοσοκομείο της Αγγλίας τη δεκαετία του 1950. Λόγω της πρόκλησης κλειστοβοφίας, ήταν δύσκολα ανεκτό από τα παιδιά.
H μέθοδος Byrd-Dew για τεχνητή αναπνοή σε νεογέννητα που αντιμετώπιζαν αναπνευστική δυσχέρεια, σε αφίσα του 1912.
Νοσοκόμες και μωρά με μάσκες προστασίας σε νοσοκομείο της Αγγλίας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μπροστά στο φόβο ρίψης χημικών αερίων από τους Ναζί.
Μαιευτική λαβίδα για τη υποβοήθηση της εξόδου του νεογέννητου από τη μήτρα, από τις ΗΠΑ του 1850.
Η “θεραπεία σοκ ινσουλίνης” ήταν μια τεχνική αντιμετώπισης της σχιζοφρένειας της δεκαετίας του ’40 και του ‘50, στην οποία οι ασθενείς έμπαιναν καθημερινά (επί μήνες) σε τεχνητό κώμα, μετά από έγχυση μεγάλων ποσοτήτων ινσουλίνης. Ανακαλύφθηκε το 1927 και εγκαταλείφθηκε ως αναποτελεσματική τη δεκαετία του ’60, μετά από αναρίθμητες βασανιστικές ‘’θεραπείες’’.