Οι ιατρικές πρακτικές συνοδεύουν τον άνθρωπο από τη στιγμή που έκανε τα πρώτα του βήματα στη γη. Ο δρόμος που ακολούθησε η ιατρική στο πέρασμα του χρόνου, είναι γεμάτος από εκπληκτικές ιστορίες αυτοσχεδιασμού, άγνοιας, απάτης, πάθους ή και λάθους.
1 από 9

Ο παλαιότερος γνωστός ανατομικός πίνακας του ανθρώπινου σκελετού, έργο του διάσημου Γερμανού χειρουργού, αλχημιστή και βοτανολόγου Hieronymus Brunschwig (1497).

Πατέντα του 1882, για ειδοποίηση σε περίπτωση λανθασμένης ταφής ατόμου με νεκροφάνεια, μιας κατάστασης καθόλου σπάνιας εκείνη την εποχή. Νεκροφάνεια είναι η προσωρινή παύση ή επιβράδυνση των βιολογικών λειτουργιών, ώστε να δίνεται η εντύπωση ότι κάποιος είναι νεκρός.

Παιδιατρικός μεταλλικός “πνεύμονας” για την υποστήριξη της αναπνοής σε μωρό που έχει προσβληθεί από πολιομυελίτιδα, μια οξεία ιογενή μολυσματική ασθένεια (ΗΠΑ, 1940).

Ο Γάλλος γιατρός Ζαν-Μαρτέν Σαρκό, ο «θεμελιωτής της σύγχρονης νευρολογίας», επιδεικνύει σε συναδέλφους του την τεχνική ύπνωσης μίας “υστερικής” ασθενούς, γύρω στο 1870.

Σκαρίφημα με το σπιρόμετρο του Wintrich, πρόδρομη έκδοση του γνωστού οργάνου για την μέτρηση της αναπνευστικής λειτουργίας (1854).

Ομόλογα άκρα διαφόρων ζώων και πουλιών, που υποδηλώνουν την κοινή καταγωγή των ειδών. Πάνω αριστερά, το ανθρώπινο χέρι (δεκαετία του 1930).