Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου, 2025

Ιστορία της Ιατρικής: Eνα απίθανο ταξίδι στον χρόνο

μέρος 106ο

Οι ιατρικές πρακτικές συνοδεύουν τον άνθρωπο από τη στιγμή που έκανε τα πρώτα του βήματα στη γη. Ο δρόμος που ακολούθησε η ιατρική στο πέρασμα του χρόνου, είναι γεμάτος από εκπληκτικές ιστορίες αυτοσχεδιασμού, άγνοιας, απάτης, πάθους ή και λάθους.

Νοσοκόμα ετοιμάζει ιατρικά εργαλεία για αποστείρωση σε νοσοκομείο στο Basingstoke της Αγγλίας (1941).

Απεικόνιση ανθρώπινου οστού, με τον σπογγώδη μυελό των οστών στο εσωτερικό του. Ο μυελός των οστών παράγει περίπου 500 δισεκατομμύρια κύτταρα του αίματος κάθε μέρα.

Μηχάνημα για τη θεραπεία της σκολίωσης, από Γερμανικό βιβλίο του 1894.

Η προσπάθεια μετάγγισης αίματος από ζώο (μοσχάρι ή αρνί) σε άνθρωπο για αντιμετώπιση αιμορραγίας, επιχειρήθηκε πολλές φορές στα μέσα του 17ου αιώνα σε Αγγλία και Γαλλία. Οι ιατρικοί σύλλογοι της εποχής την απαγόρευσαν αυστηρά, λόγω μαζικών θανάτων από ασυμβατότητα ομάδων αίματος (απεικόνιση του 1679).

Κολπικός διαστολέας που χρησιμοποιούνταν στις ΗΠΑ το 17ο αιώνα, για την επισκόπηση του γυναικείου γεννητικού συστήματος.

“To φτύσιμο εξαπλώνει τον θάνατο”: Επιγραφή σε τραμ του Λονδίνου το 1918, την περίοδο της παγκόσμιας πανδημίας γρίπης.

“Αυτό το φιαλίδιο μπορεί να σου σώσει τη ζωή – Η πολιομυελίτιδα τώρα μπορεί να προληφθεί”: Διαφήμιση του εμβολίου της πολιομυελίτιδας, Οντάριο Καναδά (1952).

Το οπτικό σύστημα και τα νεύρα του σε σχέδιο του Δανού γιατρού και ερευνητή Thomas Bartholin (1673). Τα νεύρα των ματιών συνδέονται απευθείας με τον εγκέφαλο, γι’ αυτό και οι όγκοι τους είναι ιδιαίτερα επικίνδυνοι.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα