Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου, 2025

Ιστορία της Ιατρικής: Eνα απίθανο ταξίδι στον χρόνο (µέρος 384o)

Οι ιατρικές πρακτικές συνοδεύουν τον άνθρωπο από τη στιγµή που έκανε τα πρώτα τουβήµατα στη γη. Ο δρόµος που ακολούθησε η ιατρική στο πέρασµα του χρόνου, είναι γεµάτος από εκπληκτικές ιστορίες αυτοσχεδιασµού, άγνοιας, απάτης, πάθους ή και λάθους.

Στην Ευρώπη ακόµη και του 19ου αιώνα, οι καισαρικές τοµές γίνονταν µόνο σε περίπτωση απόλυτης ανάγκης, ενώ η µητρική θνησιµότητα ήταν πολύ υψηλή. Αναφέρεται, πάντως, ότι πολύ παλαιότερα, οι ιθαγενείς στην Αφρική έκαναν καισαρικές µε επιτυχία, σώζοντας µητέρα και νεογέννητο βρέφος.

To βιβλίο πρώτων βοηθειών ‘‘Self-aid in war’’ του Τ. Caverhil ‘‘µε πρακτικές υποδείξεις για τους τραυµατισµένους στρατιώτες της Νότιας Αφρικής’’, αποτελούσε στην εποχή του βιβλίο-οδηγό για το χειρισµό τραυµατιών πολέµου (Αγγλία, 1900).

Υφασµάτινο εκπαιδευτικό πρόπλασµα του 18ου αιώνα, για τη διδασκαλία των µαιών για τον τοκετό, που αναπτύχθηκε στη Γαλλία από τη µαία Madame du Coudray. Πρόκειται για µια µήτρα µε προσαρτηµένο τον πλακούντα και ένα έµβρυο περίπου επτά µηνών.

Η παράλογη επέµβαση του τρυπανισµού εγκεφάλου, όπως απεικονίστηκε από το διάσηµο Άγγλο χειρουργό  Percivall Pott (1714-1788), ενός από τους θεµελιωτές της ορθοπεδικής. Ήταν, επίσης, ο πρώτος που απέδειξε ότι ο καρκίνος µπορεί να προκληθεί από ένα περιβαλλοντικό καρκινογόνο, µε µελέτη του πάνω στο καρκίνωµα όρχεων των καπνοδοχοκαθαριστών.

Ανατοµική απεικόνιση γυναικείου σώµατος, από το εµβληµατικό βιβλίο ανατοµίας ‘‘Philips Model of the Human Body (Female)’’, που εκδόθηκε στο Λονδίνο το 1920.

Το ‘‘πλυντήριο κόλπου’’ του Lawson, χρησιµοποιήθηκε στη βικτωριανή Αγγλία των µέσων του 19ου αιώνα, µε σκοπό το πλύσιµο του γυναικείου κόλπου µε νερό υπό πίεση, για την αντιµετώπιση γυναικολογικών προβληµάτων.

Κουτί µε χάπια, που αναφέρεται ότι ανήκε στο γιατρό  Young Simpson, µε φάρµακα όπως µορφίνη, όπιο, υδράργυρο και αντιµόνιο (Εδιµβούργο, 1870).

Αναπαράσταση του Ασκληπιείου στην Κω, ενός από τα µεγαλύτερα θεραπευτικά κέντρα της ελληνικής αρχαιότητας.  Αποτελούσε χώρο λατρείας του Ασκληπιού, ενώ λέγεται ότι εκεί ίδρυσε τη σχολή του και δίδαξε και ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της ιατρικής.

Θεραπευτικές αρχαίες θερµοφόρες, διαµορφωµένες για τη θεραπεία µεµονωµένων τµηµάτων του σώµατος, πιθανώς για την ‘‘εξισορρόπηση των χυµών’’ (1ος αιώνας π.Χ., Αρχαιολογικό Μουσείο Πάφου).

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα