Οι ιατρικές πρακτικές συνοδεύουν τον άνθρωπο από τη στιγµή που έκανε τα πρώτα του βήµατα στη γη. Ο δρόµος που ακολούθησε η ιατρική στο πέρασµα του χρόνου, είναι γεµάτος από εκπληκτικές ιστορίες αυτοσχεδιασµού, άγνοιας, απάτης, πάθους ή και λάθους.
H τεχνητή καρδιά ‘‘Akutsu III’’, η οποία κατασκευάστηκε από τον ∆ρ Tetsuzo Akutsu στο Τέξας το 1981. Χρησιµοποιήθηκε για να κρατήσει έναν ασθενή στη ζωή για 55 ώρες, µέχρι να βρεθεί µια καρδιά δότη και να γίνει µεταµόσχευση.
Εργαλείο του 15ου αιώνα, που χρησιµοποιούνταν για να κρατά το στόµα του ασθενούς ανοιχτό, επιτρέποντας στον χειρουργό να έχει πρόσβαση στο εσωτερικό του στόµατος ή του λαιµού.
Πήλινη φιγούρα ενός υπαρκτού άνδρα, που ονοµαζόταν A-ke, ο οποίος είχε ένα ασύµµετρο δίδυµο προσαρτηµένο στο στήθος του, στην Καντόνα της Κίνας, στις αρχές του 19ου αιώνα.
Γυάλινα µάτια φτιαγµένα από τη Mollie Surman στο Kingston του Λονδίνου, στα µέσα της δεκαετίας του 1900. Η Surman καταγόταν από οικογένεια υαλουργών, που διατηρούσαν βιοτεχνία επί 160 χρόνια, ενώ έφτιαξε το πρώτο της τεχνητό µάτι όταν ήταν 12 ετών. Το κύριο µάτι φτιαχνόταν από λευκό γυαλί, µε την πρόσθεση και άλλων χρωµάτων γυαλιού για να δηµιουργηθούν η ίριδα, η κόρη, ακόµη και οι φλέβες.
Όργανα λιθοτοµής, µακριά και λεπτά για εισαγωγή στην ουροδόχο κύστη ή στην ουρήθρα, στην Αγγλία του 1700.
Ο καλοήθης όγκος 4 κιλών (αδένωµα σιελογόνου) που αφαιρέθηκε από τον 37χρονο John Burley το 1785. Η επέµβαση έγινε από το διάσηµο χειρουργό John Hunter χωρίς αναισθησία, διήρκεσε µόλις 25 λεπτά και ο Burley ανάρρωσε πλήρως, όπως φαίνεται στην εικόνα!
Ο Hunter σηµείωσε αργότερα ότι ο Burley «δεν φώναξε καθ’ όλη τη διάρκεια της επέµβασης».
Φωτογραφία κατά τη διάρκεια εγχείρησης όγκου στον εγκέφαλο της διάσηµης βιολονίστριας Dagmar Turner, από τον καθηγητή Νευροχειρουργικής Keyoumars Ashkan στο νοσοκοµείο King’s του Λονδίνου το 2020.
Η ασθενής έπαιζε βιολί κατά τη διάρκεια της αφαίρεσης του όγκου, που ήταν επιτυχηµένη, ώστε οι χειρουργοί να αποφύγουν τη βλάβη στο αντίστοιχο τµήµα του εγκεφάλου.
Ζεύγος εκπαιδευτικών ανατοµικών ειδωλίων από ελεφαντόδοντο, που κατασκευάστηκαν στη Γερµανία γύρω στο 1600 (Μουσείο Hunterian του Λονδίνου).
Γυναικολογικό εργαλείο τύπου Guilbert για την επισκόπηση του γυναικείου κόλπου, στο Παρίσι του 1810.